Search
Close this search box.
Κρίστοφερ  Τόλκιν

Κρίστοφερ Τόλκιν: Χωρίς αυτόν ο κόσμος του Τόλκιν θα έμενε άγνωστος

Ο Κρίστοφερ  Τόλκιν με αγάπη και αφοσίωση ακολούθησε την ιερή αποστολή να εκδόσει τα έργα του πατέρα του, χαριζοντάς μας τους μοναδικούς κόσμους της Μέσης Γης.

Σε έναν κόσμο όπου οι ιστορίες επικών περιπετειών και φανταστικών βασιλείων έχουν κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, το όνομα “Τόλκιν” κατέχει ξεχωριστή θέση. Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ο ιθύνων νους πίσω από τον μαγευτικό κόσμο της Μέσης Γης, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη λογοτεχνία. Ωστόσο, ήταν ο γιος του, ο Κρίστοφερ Τόλκιν, που ανέλαβε μια μνημειώδη αποστολή στη σύγχρονη εποχή: να διατηρήσει και να εκδώσει τα ημιτελή έργα του πατέρα του.

Είναι αυτό το αληθινό δαχτυλίδι του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»;

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το ταξίδι του Κρίστοφερ Τόλκιν δεν ήταν μια απλή συνέχεια της κληρονομιάς του πατέρα του- ήταν μια παθιασμένη αναζήτηση για να διασφαλίσει ότι οι ιστορίες που έπλεξε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν  θα έφταναν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Γεννημένος στις 21 Νοεμβρίου 1924, ο Κρίστοφερ βυθίστηκε στις δημιουργίες του πατέρα του από νεαρή ηλικία. Οι φανταστικές ιστορίες με τα χόμπιτ, τα ξωτικά και τους μάγους πυροδότησαν τη φαντασία του και αποτέλεσαν τα θεμέλια της βαθιάς εκτίμησής του για την τέχνη του πατέρα του.

“Οι επινοημένες γλώσσες του πατέρα μου έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το μάλλον καλά πατημένο πεδίο των αγγλοσαξονικών”

Κρίστοφερ  Τόλκιν
Ο Κρίστοφερ Τόλκιν παραιτήθηκε από μέλος του New College της Οξφόρδης για να επικεντρωθεί στη λογοτεχνική κληρονομιά του πατέρα του, χωρίς να μετανιώσει. Φωτογραφία: Charles E Noad/The Tolkien Society

 

Όταν ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν απεβίωσε το 1973, άφησε πίσω του έναν θησαυρό από αδημοσίευτα χειρόγραφα και αποσπάσματα. Ο Κρίστοφερ, οπλισμένος με εκτεταμένη γνώση των περίπλοκων μυθολογιών του πατέρα του, αναγνώρισε την αξία αυτών των υλικών. Η δέσμευσή του να διατηρήσει την κληρονομιά του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν τον οδήγησε στο να οργανώσει και να επεξεργαστεί με επιμέλεια αυτά τα διάσπαρτα θραύσματα σε συνεκτικές αφηγήσεις.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα της αποστολής του Κρίστοφερ ήταν η αφοσίωσή του στην ολοκλήρωση του “Σιλμαρίλιον”. Αυτό το μνημειώδες έργο, το οποίο εμβαθύνει στην πλούσια ιστορία και μυθολογία της Μέσης Γης, έμεινε ημιτελές από τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Οι σχολαστικές προσπάθειες του Κρίστοφερ είχαν ως αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη συλλογή που προσέφερε στους αναγνώστες μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του.

Ωστόσο, η συμβολή του Κρίστοφερ επεκτάθηκε πολύ πέρα από τις σελίδες του “Σιλμαρίλιον”. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να έρθουν στο φως και άλλα έργα όπως “Τα παιδιά του Χούριν” και “Η πτώση του Γκοντόλιν”. Η εκδοτική του δεξιότητα δεν αφορούσε την επιβολή των δικών του δημιουργικών ιδεών- αφορούσε την απόδοση τιμής στις προθέσεις του πατέρα του, παρέχοντας παράλληλα πλαίσιο για να ενισχύσει την εμπειρία του αναγνώστη.

Στην ψηφιακή εποχή, ο Κρίστοφερ αγκάλιασε την τεχνολογία ως εργαλείο για τη διάδοση των έργων του πατέρα του σε ένα ευρύτερο κοινό. Η δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας του  Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν παρείχε μια εικονική πύλη στη Μέση Γη, επιτρέποντας στους θαυμαστές να έχουν πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών για τον συγγραφέα και τις δημιουργίες του. Αυτό το διαδικτυακό βασίλειο έγινε ένας κόμβος για τους λάτρεις του να συνδέονται, να μοιράζονται τις ερμηνείες τους και να γιορτάζουν τη διαρκή μαγεία του σύμπαντος του Τόλκιν.

Κρίστοφερ  Τόλκιν
Ο Κρίστοφερ ήταν υπεύθυνος για τη σκιαγράφηση του μυθικού κόσμου σε χάρτες. Η εικόνα δείχνει έναν χάρτη της Μέσης Γης.

Το ταξίδι του Κρίστοφερ δεν ήταν χωρίς προκλήσεις και αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι επικριτές αμφισβήτησαν την ηθική της δημοσίευσης μεταθανάτιων έργων, υπονοώντας ότι το υλικό μπορεί να μην προοριζόταν για δημόσια κατανάλωση. Ωστόσο, η αφοσίωση του Κρίστοφερ στην αυθεντικότητα και στην κληρονομιά του πατέρα του παρέμεινε ακλόνητη. Αντιμετώπισε κάθε θραύσμα με απόλυτο σεβασμό, επιδιώκοντας να τιμήσει το όραμα που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του.

Ως διαχειριστής της κληρονομιάς της Μέσης Γης, ο Κρίστοφερ τάχθηκε επίσης κατά των μη εξουσιοδοτημένων διασκευών και της εμπορικής εκμετάλλευσης των έργων του πατέρα του. Αντιλαμβανόταν τη σημασία της διατήρησης της ακεραιότητας του κόσμου που ο  Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν είχε κατασκευάσει σχολαστικά. Ο ρόλος του ως φύλακα και οδηγού ήταν μια απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής του.

LOTR: 7 facts για το κινηματογραφικό αριστούργημα του Πίτερ Τζάκσον (Βίντεο)

Η αποστολή του Κρίστοφερ Τόλκιν επεκτάθηκε πέρα από το λογοτεχνικό πεδίο. Στόχος του ήταν να αιχμαλωτίσει τις καρδιές και τα μυαλά των νέων γενεών, διασφαλίζοντας ότι η μαγεία της Μέσης Γης θα παρέμενε τόσο γοητευτική όσο ποτέ. Μέσω διασκευών όπως οι κινηματογραφικές μεταφορές του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” και του “Χόμπιτ” από τον Πίτερ Τζάκσον, οι δημιουργίες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν έφτασαν σε ένα ακόμη ευρύτερο κοινό. Η μετρημένη συμμετοχή του Κρίστοφερ σε αυτές τις διασκευές αντανακλούσε την επιθυμία του να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της καλλιτεχνικής ερμηνείας και της πιστότητας στο υλικό της πηγής.

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, ο κόσμος αποχαιρέτησε τον Κρίστοφερ Τόλκιν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Η κληρονομιά του ζει στις σελίδες των έργων που επιμελήθηκε, τελειοποίησε και δημοσίευσε με επιμέλεια. Η προσήλωσή του στο όραμα του πατέρα του, η αποφασιστικότητά του να διατηρήσει την αυθεντικότητα της Μέσης Γης και ο εναγκαλισμός του με τις σύγχρονες πλατφόρμες εξασφάλισαν ότι οι δημιουργίες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν  θα συνεχίσουν να αιχμαλωτίζουν τις καρδιές των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων.

Κρίστοφερ  Τόλκιν
Ο Κρίστοφερ βοήθησε να σχεδιαστούν οι αρχικοί χάρτες της Μέσης Γης που χρησιμοποιήθηκαν στα βιβλία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η εικόνα δείχνει ένα χάρτη του Μοναχικού Βουνού από το Χόμπιτ

Σε μια εποχή που ορίζεται από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τα μεταβαλλόμενα λογοτεχνικά τοπία, η αποστολή του Κρίστοφερ λειτουργεί ως έμπνευση. Το ταξίδι του μας υπενθυμίζει ότι η διατήρηση μιας κληρονομιάς δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση τιμής στο παρελθόν, αλλά και με την πρόσκληση των μελλοντικών γενεών να ξεκινήσουν τα δικά τους ταξίδια. Με την αφοσίωσή του, ο Κρίστοφερ διαμόρφωσε την αφήγηση των έργων του πατέρα του, επιτρέποντας στον κόσμο να βιώσει τη μαγεία της Μέσης Γης σε όλο της το μεγαλείο.

 

LOTR: Ο γιος του Τόλκιν δυσαρεστήθηκε με την ταινία του Πίτερ Τζάκσον

Πηγές φωτογραφιών:1, 2, 3

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr