Search
Close this search box.
Κομισιόν_ευρωπαϊκό_πτυχίο

Κομισιόν: Σχεδιάζει ευρωπαϊκό πτυχίο για πολίτες της Ευρώπης αλλά και τρίτων χωρών!

Η Κομισιόν σχεδιάζει ένα νέο ευρωπαϊκό πτυχίο που θα μπορούν να το λάβουν, εκτός από τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., και πολίτες τρίτων χωρών που θα σπουδάζουν σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού πτυχίου, το οποίο εκτός από τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., θα μπορούν να το λάβουν και πολίτες τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα η βάση του ευρωπαϊκού πτυχίου περιλαμβάνει τις συμμαχίες μεταξύ ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία πραγματοποιούν κοινά προγράμματα, ανταλλαγές προσωπικού και φοιτητών, συνέργειες, ευέλικτες μορφές διδασκαλίας κ.ά. Σε κάθε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον δέκα εθνικά πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες, ένα από κάθε χώρα.

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δίνουν στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν πτυχίο συνδυάζοντας μελέτες που διεξάγονται σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα, υπάρχουν 60 ευρωπαϊκές «κοινοπραξίες» πανεπιστημίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες συμμετέχει το 10% των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν το ευρωπαϊκό πτυχίο σπουδάζοντας σε ένα από τα 60 ΑΕΙ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ένας φοιτητής θα σπουδάζει στα ΑΕΙ που συμμετέχουν σε μία κοινοπραξία και κατόπιν οι σπουδές του θα πιστοποιούνται.  Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δεξιότητες που θα συνδέονται με τις σπουδές και όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αυτές που θα πιστοποιούνται, μιας και πλέον στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί η κατάταξη των εκπαιδευτικών βαθμίδων με βάση τα προσόντα στα οποία αντιστοιχούν.

«Η πιστοποίηση θα κάνει το πτυχίο ιδιαίτερα ελκυστικό, χωρίς να αγνοούνται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε έναν φοιτητή η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ διαφόρων ΑΕΙ και σε διαφορετικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα», ανέφερε.

Το ευρωπαϊκό πτυχίο για πολίτες τρίτων χωρών θεσμοθετήθηκε – σύμφωνα με την Ε.Ε. – πιο εύκολα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Κάτι τέτοιο φυσικά συνέβη γιατί ένα πιστοποιημένο ευρωπαϊκό πτυχίο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει φοιτητές από την Κίνα, την Ινδία και άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες, που επέλεγαν μέχρι σήμερα τα βρετανικά ΑΕΙ.

Ο Τάσος Λειβαδίτης φώναξε πως: «Δεν είμαστε πια ποιητές παρά μονάχα σύντροφοι με μεγάλες πληγές και πιο μεγάλα όνειρα»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr