Search
Close this search box.
knossos

Κνωσός: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σε δύο οικόπεδα (ΦΩΤΟ)

Τη στιγμή αυτή, υλοποιείται μια σημαντική δωρεά για τον δήμο του Ηρακλείου, καθώς σε δύο οικόπεδα στην Κνωσό ανακαλύφθηκαν πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτά περιλαμβάνουν αντικείμενα από το θρησκευτικό κέντρο της Κνωσού, ενώ η έρευνα επιτελείται με την επιστημονική επίβλεψη της πρώην Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου, κυρίας Αθανασίας Κάντα.

30 συναρπαστικά γεγονότα για την ιστορία της Αρχαίας Κρήτης

Τα εν λόγω οικόπεδα βρίσκονται στην περιοχή Μπουγάδα Μετόχι στην πρώτη αρχαιολογική ζώνη της Κνωσού και ανήκουν σε δύο ιδιοκτήτες από την Κρήτη. Η απόκτηση των ακινήτων θα χρηματοδοτηθεί από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, καλύπτοντας ολόκληρο το κόστος, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια των ανασκαφών.

κνωσός οικόπεδα
cretalive.gr

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 50.000 ευρώ για το πρώτο οικόπεδο εκτάσεως 1.339 τ.μ. και 25.000 ευρώ για το δεύτερο οικόπεδο εκτάσεως 219 τ.μ. Ο δήμος του Ηρακλείου θα καλύψει τα έξοδα συμβολαιογράφου, φόρου και Κτηματολογίου.

Προηγήθηκε έλεγχος από την Επιτροπή Καταλληλότητας και Εκτίμησης της αξίας των ακινήτων, η οποία επικύρωσε τόσο το κόστος όσο και την καταλληλότητα των οικοπέδων. Πρόκειται για μοναδικά ακίνητα με σημαντική αρχαιολογική αξία, μερικά από τα οποία έχουν ήδη εκτεθεί σε μουσεία στην Αθήνα και το Ashmolean Museum της Οξφόρδης.

Το Ινστιτούτο, ο κ. Αριστοφάνης Μπουντουράκης ως συμβολαιογράφος, η Νομική Υπηρεσία, και το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του δήμου Ηρακλείου, μαζί με τον προηγούμενο αντιδήμαρχο κ. Μανόλη Βασιλάκη, έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την υπογραφή του συμβολαίου. Απομένει μόνο η οριστική καθοριστική απόφαση από τη νέα Δημοτική Αρχή σχετικά με τον αντιδήμαρχο που θα υπογράψει το συμβόλαιο.

κνωσός οικόπεδα
cretalive.gr

Το συμβόλαιο θα υπογραφεί από τον δήμο Ηρακλείου ως αγοραστή και ως εκ τρίτου συμβαλλόμενο τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών κ. Thomas Brogan, ο οποίος θα καταβάλλει το τίμημα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Με αυτόν τον τρόπο, ο δήμος αποκτά δύο σημαντικά οικόπεδα που θα διατεθούν για χρήση της Αρχαιολογίας Ηρακλείου.

κνωσός οικόπεδα
cretalive.gr

Η κ. Αθανασία Κάντα, επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, αναφέρει στο Cretalive ότι τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Μπουγάδα Μετόχι στην αρχαία πόλη της Κνωσού παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της διαχρονίας τους, καλύπτοντας περίοδο από το 2.000 π.Χ. έως και τους χριστιανικούς χρόνους. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν πληροφορίες για Μινωικούς, Μυκηναϊκούς, πρώιμους σιδηρουργικούς, αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

κνωσός οικόπεδα
cretalive.gr

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν σπάνια αντικείμενα από την περίοδο του Μινωικού, όπως ένα ελεφάντινο σκήπτρο με επιγραφές της Γραμμικής Γραφής Ά, είναι το μεγαλύτερο συνολικά βρέθηκε μέχρι σήμερα. Αναφέρεται επίσης η εύρεση ενός εγκαίνιου δωματίου που περιείχε πολύτιμα υλικά, καθώς και ένα ξίφος διακοσμημένο με χρυσούς γρύπες από τον Μυκηναϊκό χρόνο.

Η Κεντρική Αρχαιολογική Συμβούλιο έχει εγκρίνει την πενταετή συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στον χώρο, με τον όρο ότι τα αγροτεμάχια όπου βρέθηκαν τα ευρήματα θα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και όχι σε ιδιώτες.

30 facts για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό – Πότε επήλθε η παρακμή του;

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr