Search
Close this search box.
κικη δημουλα

Εγκαινιάστηκε η τοιχογραφία αφιερωμένη στην Κική Δημουλά από το Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμη (Φωτογραφία)

Χθες, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη εγκαινίαση της τοιχογραφίας με το πορτρέτο της Κικής Δημουλά. Η τελετή έγινε από την πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza, Αντονέλα Πολιμένι.

Τί είναι ο έρωτας για την Κική Δημουλά; Τα ομορφότερα αποσπάσματά της

Το έργο, που απεικονίζει την Κική Δημουλά με βάση τους στίχους «έχω κι εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς μα δε σκοτώνω άστρα», δημιουργήθηκε από την ταλαντούχα Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μελίνα Κοάν. Η εγκατάσταση βρίσκεται στο κτίριο Μάρκο Πόλο του Πανεπιστημίου και αποτελεί πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά, με υποστήριξη από το Ίδρυμα Roma Sapienza και την Art Graffity in the City της Αθήνας.

Το έργο αυτό αποδίδει έμφαση στη γυναικεία νεοελληνική ποίηση, ως φόρος τιμής σε μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της, συνεχίζοντας το project “Scrittrici come ossigeno” (“Συγγραφείς ως οξυγόνο”) που οργανώθηκε από τον σύλλογο Associazione Le Altre. Το έργο περιλαμβάνει πορτρέτα μεγάλων ευρωπαίων συγγραφέων και παρουσιάστηκε στο κοινό του Πανεπιστημίου της Sapienza την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, παραμονή της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

τοιχογραφια κικη δημουλα

Η συνεργασία μεταξύ της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών με την ποιήτρια Κική Δημουλά έχει βαθιές ρίζες και είναι αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας της Paola Maria Minucci, υπεύθυνης της Έδρας από το 2006 έως το 2016. Η Minucci, που έχει αναδειχθεί μία από τις κορυφαίες μεταφράστριες της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά, είναι γνωστή για το έργο της και τις διακρίσεις που έχει λάβει, όπως το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης στην Ελλάδα το 2006 και το 2020, καθώς και το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης στην Ιταλία το 2007, μεταξύ άλλων.

Η συνεργασία της Minucci με τη Δημουλά ξεκίνησε με την πρώτη ιταλική έκδοση των ποιημάτων της, το “L’adolescenza dell’oblio” το 2000. Η πλούσια αλληλογραφία μεταξύ τους, που περιλαμβάνει επιστολές της Δημουλά προς τη Μυρσίνη Ζορμπά και την Minucci, αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι του Αρχείου του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά. Η φιλική σχέση μεταξύ των δύο γυναικών επίσης εκδηλώνεται μέσα από τις επιστολές της Κικής Δημουλά προς τη Μυρσίνη Ζορμπά, που παραχώρησε στο Εργαστήριο τον Φεβρουάριο του 2023.

Πηγή εξωφύλλου

Η ποιήτρια Κική Δημουλά-Ένα αφιέρωμα στα ποιήματα και τα λόγια της

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr