Search
Close this search box.

Η προσπάθεια να σωθούν 90.000 βιβλία – Μεταξύ αυτών 20.000 είναι σπάνιες εκδόσεις

Σε έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο, 90.000 βιβλία από το παλιό βιβλιοπωλείο αστέγων βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. 

Τα βιβλία αυτά, που αρχικά προορίζονταν για την υποστήριξη των αστέγων στην Αθήνα μέσω του Παλαιού Βιβλιοπωλείου Αστέγων, αντιμετωπίζουν τώρα ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς το κτίριο που τα φιλοξενούσε έχει πωληθεί.

Μεταξύ αυτών των θησαυρών, περίπου 20.000 είναι σπάνιες εκδόσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν εξαντληθεί και κυκλοφορούν εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

Ο Λεωνίδας Κουρσουμής, ο οραματιστής πίσω από το Βιβλιοπωλείο αστέγων, υποστηρίζει ακούραστα τη διάσωση αυτών των λογοτεχνικών διαμαντιών από την καταστροφή. Κάποτε άστεγος και ο ίδιος, ο Λεωνίδας μετέτρεψε τον δικό του αγώνα σε φάρο ελπίδας για άλλους, πρωτοστατώντας στην ίδρυση του Παλαιού Βιβλιοπωλείου στο Παγκράτι, το οποίο έχει προσφέρει εργασία στους άστεγους και χώρο για την κοινότητα.

Παρά τις προσπάθειές του, ο Λεωνίδας αντιμετώπισε την αδιαφορία των πολιτικών και κυβερνητικών ηγετών, καθώς και προκλήσεις στην εξασφάλιση υποστήριξης από δήμους και ιδιωτικούς φορείς.

Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, ο Λεωνίδας και η ομάδα του αναζητούν απεγνωσμένα έναν χώρο περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων όπου θα μπορούν να συνεχίσουν την αποστολή τους. Ο χώρος αυτός δεν θα χρησιμεύσει μόνο ως νέο σπίτι για τα βιβλία, αλλά θα διευκολύνει επίσης τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, τις προσπάθειες ανακύκλωσης και τις εκδηλώσεις της κοινότητας.

Το κύμα γενναιοδωρίας από το κοινό είναι ενθαρρυντικό, με τις δωρεές να συνεχίζουν να εισρέουν. Ωστόσο, χωρίς να διαφαίνεται λύση, ο Λεωνίδας φοβάται για την τύχη αυτών των βιβλίων και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν όσοι υποστήριξαν τον σκοπό.

Ένα ταξίδι μέσα από 15 αξιομνημόνευτα αποφθέγματα του Βολταίρου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr