Search
Close this search box.
διεθνείς εκθέσεις βιβλίου

Η Ελλάδα θα συμμετέχει σε τέσσερις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου

Θα είναι η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδος στις εκθέσεις βιβλίου της Σάρζα και της Γουαδαλαχάρα.

Η ελληνική παρουσία σε τέσσερις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, και συγκεκριμένα στην 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber στη Μαδρίτη, στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Σάρζα και στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Γουαδαλαχάρα, που κλείνει το τελευταίο τρίμηνο του 2023, είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι τέσσερις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου θα περιλαμβάνουν ένα ποικίλο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις Ελλήνων συγγραφέων, θεματικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους τους, ποιητικές βραδιές με απαγγελίες ελληνικών και ξένων έργων, καθώς και εκδηλώσεις για τη λογοτεχνική προσφορά του Αντώνη Σαμαράκη (Υπουργείο Πολιτισμού 2020), του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Υπουργείο Πολιτισμού 2022) και της Άλκης Ζέη (προσεχώς). Επιπλέον, θα υπάρξουν ευκαιρίες για συναντήσεις με εκπροσώπους και επαγγελματίες της παγκόσμιας εκδοτικής βιομηχανίας.

Στη Μαδρίτη, τη Φρανκφούρτη και τη Γουαδαλαχάρα, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή έκθεση με τίτλο “Ο πολιτισμός του λόγου: 3500 χρόνια της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας”, που παρουσιάζεται σε συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Athens Book Space: Ένα υπερσύγχρονο στέκι βιβλίου που ήρθε για να εντυπωσιάσει!

Στη Γκουανταλαχάρα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Μαρία Κάλλας και στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, με τη “Μήδεια” του Πιερ Πάολο Παζολίνι (ευρωπαϊκός κινηματογράφος), καθώς και σε εκθέσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική ζωή, την ελληνική βιβλιοπαραγωγή και το πρόγραμμα μεταφράσεων Greeklit. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα συμμετάσχει επίσης, μεταξύ άλλων, σε συναντήσεις Ευρωπαίων Διευθυντών Γραμμάτων και σε διεθνή προγράμματα υποστήριξης της μετάφρασης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι η συμμετοχή αυτή δεν αφορά μόνο την προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά περιλαμβάνει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο διαφημιστικό υλικό, στρατηγικές επικοινωνίας και έμφαση στην ενίσχυση των Εθνικών Περιπτέρων, ώστε η ελληνική βιβλιοπαραγωγή να έχει μεγαλύτερη απήχηση από ποτέ.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για την παρουσία της Ελλάδας σε αυτές τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή και δυναμική της χώρας στον κόσμο της λογοτεχνίας. Υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό μέσω πρωτοβουλιών όπως το GreekLit.gr και η επιδότηση μεταφράσεων. Προβλέπει, επίσης, την εφαρμογή πολιτικών που στηρίζουν τη βιβλιοφιλία, τη φιλαναγνωσία, την εκδοτική παραγωγή και τη διεθνή προβολή, ευθυγραμμιζόμενες με τους στόχους της κυβέρνησης.

Επιπλέον, η διάδοση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής δεν αποτελεί απλώς στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά λειτουργεί ως ισχυρός πρεσβευτής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά του. Στόχος του Υπουργείου είναι να κάνει αυτό το ταξίδι πιο ανταποδοτικό και συναρπαστικό για νέα και απαιτητικά ακροατήρια.

Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρήστος Δήμας, βλέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου ως μια πολύτιμη ευκαιρία για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρουσίας του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού. Αναφέρει σχέδια για ανάλογες διεθνείς πρωτοβουλίες τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης των ανερχόμενων Ελλήνων συγγραφέων και του ευρύτερου τοπίου της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές τις τέσσερις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου για τα έτη 2023-2025 καθίσταται δυνατή χάρη στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού.

Πάνω από 20 συγγραφείς, μεταφραστές, κριτικοί λογοτεχνίας και ακαδημαϊκοί εκπροσωπούν τον εκδοτικό κόσμο της Ελλάδας στα Εθνικά Περίπτερα, μαζί με περίπου 50 εκδότες, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με πρεσβευτικές και προξενικές αρχές, φορείς ελληνικών συμφερόντων, ακαδημαϊκά προγράμματα ελληνικών σπουδών, ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του προγράμματος Greeklit, το οποίο επιδοτεί μεταφράσεις ελληνικών βιβλίων όλων των ειδών. Οι προσπάθειες αυτές επεκτείνονται πέρα από τις τέσσερις διεθνείς εκθέσεις και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Το γράμμα του Ουμπέρτο Έκο προς τον αγαπημένο του εγγονό: Καλλιέργησε τη μνήμη σου και θα…

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr