Search
Close this search box.
εποχη λιθου

Η αρχαιότερη τεχνητή κατασκευή στην Ευρώπη ίσως βρίσκεται στον βυθό της Βαλτικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας τοίχος της Εποχής του Λίθου, που ονομάστηκε Blinkerwall, ανακαλύφθηκε κάτω από τη θάλασσα, ανοικτά των ακτών της Βαλτικής στη Γερμανίας, σηματοδοτώντας πιθανώς την αρχαιότερη γνωστή μεγαλοδομή (τεχνητή κατασκευή τεράστιου μεγέθους, άτυπος όρος στη μηχανική) που κατασκευάστηκε από ανθρώπους στην Ευρώπη, σύμφωνα με ερευνητές.

Νέα απολιθώματα ανθρώπων στη Γερμανία αλλάζουν τη σχέση του Ανθρώπου με τους Νεάτερνταλ

Ένα χαρακτηριστικό μεγαλοδομής είναι και το Σινικό Τείχος στην Κίνα. Στην περίπτωσή μας, εκτεινόμενο για σχεδόν ένα χιλιόμετρο κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας στον κόλπο του Μεκλεμβούργου, το τείχος αποτελείται από περίπου 1.400 μικρότερες πέτρες που συνδέουν σχεδόν 300 μεγαλύτερους ογκόλιθους, μερικοί από τους οποίους θα ήταν πολύ βαριοί για να μετακινήσουν οι αρχαίοι άνθρωποι. Βρισκόμενο περίπου 21 μέτρα κάτω από το νερό, το τείχος πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε πριν από 10.000 χρόνια από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, πιθανότατα ως φράγμα ή λωρίδα καθοδήγησης για ζώα όπως οι τάρανδοι. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο τοίχος μπορεί να κατευθύνει τα ζώα προς ένα στενό ή σε μια κοντινή λίμνη, καθιστώντας τα ευκολότερους στόχους για το κυνήγι.

Η σκόπιμη διάταξη των λίθων, το μέγεθος και το σχήμα του τοίχου υποδηλώνουν ανθρώπινη κατασκευή και όχι φυσικό σχηματισμό. Εάν επιβεβαιωθεί, το Blinkerwall θα μπορούσε να είναι ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα κυνηγετικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως και δυνητικά η αρχαιότερη τεχνητή κατασκευή στην Ευρώπη. Οι ερευνητές στοχεύουν να εξερευνήσουν περαιτέρω την τοποθεσία για να ανακατασκευάσουν το αρχαίο τοπίο και να αναζητήσουν πρόσθετα αρχαιολογικά στοιχεία, όπως οστά ζώων και εργαλεία κυνηγιού που είναι θαμμένα στην άμμο.

Δείτε το βίντεο για την ανακάλυψη παρακάτω:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Ποια είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης; Κι όμως είναι ελληνική! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr