Search
Close this search box.
ευγενιδειο πλανηταριο

Ευγενίδειο Πλανητάριο: 70 χρόνια μια πύλη προς το σύμπαν για όλους

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Ελλάδα διατηρεί μια αστείρευτη περιέργεια για τον ουρανό. Το 1966, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου άνοιξε τις πόρτες του, προσφέροντας στους Έλληνες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος.

NASA: Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από την τροχιά του πλανήτη Άρη! (ΦΩΤΟ)

Χάρη σε συνεχείς επενδύσεις, το Πλανητάριο υιοθετεί πάντα την πιο σύγχρονη τεχνολογία, φέρνοντας τον νυχτερινό ουρανό ζωντανά στον τεράστιο θόλο του. Σήμερα, όντας το μεγαλύτερο και καλύτερο στον κόσμο, έχει “ταξιδέψει” πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες στο Διάστημα.

Η δημιουργία του οφείλεται στον εθνικό ευεργέτη Ευγένιο Ευγενίδη. Οραματιστής και φιλάνθρωπος, άφησε την περιουσία του στην Ελλάδα για να ιδρύσει ένα ίδρυμα που θα βοηθούσε στην εκπαίδευση των νέων.

Το Πλανητάριο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της κληρονομιάς του Ευγενίδη. Σχεδόν 60 χρόνια μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει να εμπνέει και να εκπαιδεύει, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας και φέρνοντάς μας πιο κοντά στα άστρα.

Είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την αρχαιότητα και συνεχίζεται δυναμικά έως σήμερα, χάρη στο όραμα ενός ανθρώπου και την αστείρευτη περιέργεια του ελληνικού λαού.

ευγενιδειο πλανηταριο
Ο εθνικός ευεργέτης και θεμελιωτής του Πλανηταρίου Ευγένιος Ευγενίδης / Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η εξέλιξη του Ευγενιδείου Πλανηταρίου: Μια σταθερή πορεία αναβάθμισης

Μετά τον θάνατο του Ευγένιου Ευγενίδη, η αδελφή του Μαριάνθη Σίμου και ο Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης, υιοθετώντας το όραμά του, έθεσαν τα θεμέλια για την ίδρυση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Η Μαριάνθη Σίμου, ως πρώτη διαχειρίστρια, ηγήθηκε της υλοποίησης του ονείρου, με την κατασκευή ενός σύγχρονου Πλανηταρίου στο κτιριακό συγκρότημα της Λεωφόρου Συγγρού. Το 1966, το Πλανητάριο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία εξερεύνησης του Σύμπαντος.

Η επένδυση στην κατασκευή και τον εξοπλισμό του Πλανηταρίου ήταν υπέρογκη για την εποχή, με τον κεντρικό προβολέα Mark IV να αποτελεί δωρεά του Νικόλαου Βερνίκου-Ευγενίδη. Ο προβολέας αυτός, ύψους 6 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων, άνοιξε ένα παράθυρο στο Σύμπαν, προβάλλοντας 8.900 άστρα, τους πλανήτες, τον ήλιο και τη σελήνη, αλλά και τις εποχικές αλλαγές.

Από την πρώτη στιγμή, το Πλανητάριο αγκαλιάστηκε από το κοινό, αγγίζοντας χιλιάδες θεατές. Το 1973, η ηγεσία του Πλανηταρίου πέρασε στα χέρια του καθηγητή Αστροφυσικής Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος, με τις καινοτόμες ιδέες του, εκτόξευσε την δημοτικότητά του.

Μέσα από εντυπωσιακές οπτικοακουστικές παραγωγές, ο Σιμόπουλος έφερε την επιστήμη πιο κοντά στο κοινό, αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό των επισκεπτών. Μέχρι το 1978, οι θεατές τετραπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τις 116.000 ετησίως, ένα νούμερο εντυπωσιακό για την εποχή.

Η ιστορία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα υλοποίησης ενός οραματικού στόχου, με σκοπό την προώθηση της επιστήμης και την καλλιέργεια της αγάπης για το Σύμπαν.

ευγενιδειο πλανηταριο
Ο νυν πρόεδρος του Ιδρύματος, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης / Πηγή: Πρώτο Θέμα

Το όραμα του Ευγένιου Ευγενίδη γίνεται πραγματικότητα

Ξεκινώντας από την δεκαετία του ’70, το Ευγενίδειο Πλανητάριο υιοθέτησε νέες τεχνολογίες, ενσωματώνοντας οπτικοακουστικά μέσα που μετέτρεπαν τον θεατή σε ενεργό κομμάτι της παράστασης.

Στα τέλη της δεκαετίας, ο αριθμός των προβολέων εκτοξεύτηκε, προσφέροντας μια πιο ρεαλιστική εμπειρία του Σύμπαντος.

Το 1996, ο Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης όρισε μια σημαντική χρηματοδότηση για την είσοδο του Πλανηταρίου στην ψηφιακή εποχή. Το 1999, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο άνοιξε τις πόρτες του, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό ταξίδι στο Σύμπαν.

Η εξέλιξη συνεχίστηκε με την αναβάθμιση του 2023, η οποία έφερε ένα νέο ψηφιακό σύστημα προβολής 4ης γενιάς, πολλαπλασιάζοντας την φωτεινότητα και την ανάλυση της εικόνας. Η επένδυση άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ εδραιώνει τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο του Πλανηταρίου στην ελληνική κοινωνία.

Πλέον, το Ευγενίδειο Πλανητάριο παράγει πρωτότυπες εκπαιδευτικές παραστάσεις και συνεργάζεται με πλανητάρια του εξωτερικού, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό σπουδαίες διεθνείς παραγωγές.

ευγενιδειο πλανηταριο
Ο καθηγητής Αστροφυσικής Διονύσης Σιμόπουλος και ψυχή του Πλανηταρίου για 50 χρόνια / Πηγή: Πρώτο Θέμα

Συνεχής αναβάθμιση, κορυφαίο επίπεδο

Η διαρκής υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών καθιστά το Ευγενίδειο Πλανητάριο ένα από τα κορυφαία του κόσμου, με σημαντικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, 75 παραστάσεις, με 50.000 προβολές, έχουν αγγίξει 4,5 εκατομμύρια θεατές.

Η εντυπωσιακή αναβάθμιση του 2023 φέρνει:

  • 8 νέους προβολείς τριών λέιζερ υψηλής ευκρίνειας: Ο θόλος του Πλανηταρίου μετατρέπεται σε έναν από τους πιο φωτεινούς στον κόσμο, με ανάλυση 7,5Κ.
  • Ηχητικά συστήματα τελευταίας γενιάς: Προσφέρουν μια άψογη και ρεαλιστική εμπειρία.
  • Νέους υπολογιστές, συστήματα αυτοματισμού, φώτα LED και αναβαθμισμένο software: Εξασφαλίζουν ομαλή λειτουργία και μέγιστη απόδοση.
  • Ασύρματα ακουστικά για ακρόαση στα αγγλικά: Διευκολύνουν τους ξένους επισκέπτες

Η δέσμευση του Ιδρύματος Ευγενίδου στην τεχνολογική υπεροχή διασφαλίζει ότι το Ευγενίδειο Πλανητάριο θα παραμείνει ένας φάρος γνώσης και έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

ευγενιδειο πλανηταριο
Το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σήμερα / Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχεδόν 70 χρόνια πρωτοπορίας για το Ίδρυμα Ευγενίδου, με το Πλανητάριό του να αποτελεί ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, χάρη στο όραμα του Ευγένιου Ευγενίδη και την υλοποίηση από την Μαριάνθη Σίμου. Στόχος του Ιδρύματος, όπως δηλώνει ο Διοικητής του, Ιωάννης Γκόλιας, είναι η διάδοση γνώσεων για το Διάστημα και ο άνθρωπος, η πρόκληση σκέψης και η καλλιέργεια ονείρων σε μικρούς και μεγάλους.

Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, με τον καθηλωτικό χαρακτήρα του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση της νέας γενιάς. Ο Διευθυντής του Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας, εστιάζει στις νέες δυνατότητες, που προσφέρουν μια αίσθηση εμβύθισης και μια καθηλωτική εμπειρία.

Η φωτεινότητα και η ανάλυση της εικόνας πολλαπλασιάστηκαν με την εγκατάσταση νέων ψηφιακών προβολέων τριών λέιζερ και νέων υπολογιστών. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με βελτιωμένο ηχητικό σύστημα, αναβαθμισμένο εξοπλισμό και ασύρματα ακουστικά για τους ξένους επισκέπτες.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με το Πλανητάριο στο επίκεντρο, παραμένει αφοσιωμένο στην «φώτιση του άγνωστου», προσφέροντας γνώση και έμπνευση στις επόμενες γενιές.

ευγενιδειο πλανηταριο
Ιωάννης Γκόλιας, διοικητής Ιδρύματος Ευγενίδου: «Σχεδόν 70 χρόνια τώρα η έγνοια μας είναι να φωτίσουμε το τόσο γοητευτικό και συναρπαστικό “άγνωστο”» / Πηγή: Πρώτο Θέμα

Το Ίδρυμα Ευγενίδου δίπλα στην ελληνική κοινωνία

Από την ίδρυσή του το 1956, το Ίδρυμα Ευγενίδου υλοποιεί ένα πλούσιο εκπαιδευτικό έργο, εστιάζοντας στην τεχνική εκπαίδευση της νεολαίας. Παράλληλα, στέκεται αρωγός σε κάθε δύσκολη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας.

Σημαντικές δωρεές έχουν πραγματοποιηθεί, όπως η αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς, η ανακαίνιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, η επισκευή της ΑΕΝ Κύμης, δωρεές εξοπλισμού σε ΑΕΝ και ΕΠΑΛ, κάλυψη εξόδων συμμετοχής σε συνέδρια, δωρεές βιβλίων και η εκπόνηση επιστημονικών ερευνών.

Ενδεικτικά, το 2014 δωρήθηκαν 900 εκατ. δραχμές για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς σε σχολικά κτίρια.

Στην εθνική κρίση της πανδημίας COVID-19, το Ίδρυμα Ευγενίδου χορήγησε πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό νοσοκομείων, προσέφερε ασθενοφόρα και βοήθησε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Επιπλέον, για 20 χρόνια προσφέρει άνω του 1,6 εκατ. ευρώ στην γενέτειρα του ιδρυτή του, τη Θράκη.

Συνολικά, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει χορηγήσει πάνω από 800 υποτροφίες, διατηρώντας ένα αδιάλειπτο ενδιαφέρον για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Τί αποκάλυψε η μελέτη της NASA για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων;

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr