Search
Close this search box.
Ερρίκος Ίψεν αποφθέγματα

10 αποφθεγματα του Ερρίκου Ίψεν για τη ζωή

Ο  Ερρίκος Ίψεν (1828-1906) ήταν Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Ερρίκος Ίψεν ο “πατέρας του σύγχρονου δράματος”. Τα έργα του Ίψεν είχαν βαθύτατο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του σύγχρονου θεάτρου και της λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Skien της Νορβηγίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας τη δεκαετία του 1850.Τα πρώιμα έργα του Ίψεν, όπως το “Brand” και το “Peer Gynt”, εδραίωσαν τη φήμη του, αλλά ήταν τα μεταγενέστερα έργα του που εδραίωσαν την κληρονομιά του. Στα τέλη του 19ου αιώνα, έγραψε μια σειρά πρωτοποριακών θεατρικών έργων που καταπιάστηκαν με αμφιλεγόμενα θέματα και ψυχολογικές περιπλοκές.

Η οξεία διορατικότητα του Ίψεν για την ανθρώπινη φύση, η ικανότητά του να δημιουργεί πολύπλοκους χαρακτήρες και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει κοινωνικά και ηθικά ζητήματα έκαναν τα έργα του προκλητικά και επαναστατικά. Τα έργα του αμφισβήτησαν τα συμβατικά πρότυπα και άνοιξαν το δρόμο για το σύγχρονο δράμα, επηρεάζοντας θεατρικούς συγγραφείς όπως ο Τσέχωφ, ο Στρίντμπεργκ και ο Σο.

Ο αντίκτυπος του Ίψεν επεκτάθηκε πέρα από τη σκηνή, με τα έργα του να παίζονται σε όλο τον κόσμο και να εμπνέουν συζητήσεις για κρίσιμα κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα. Η κληρονομιά του διαρκεί και η συμβολή του στη δραματική τέχνη παραμένει ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Mπέρτολτ Μπρεχτ: «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό.»

10 αποφθέγματα του Ίψεν

1.Η θάλασσα έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση. Η θάλασσα μπορεί να υπνωτίζει. Η φύση γενικά έχει μια τέτοια δύναμη.

2.Το να αποζητάς την ευτυχία σ’ αυτήν τη ζωή, είναι η πραγματική έννοια της ανταρσίας.

3.Η μεγάλη αμαρτία, η ασυγχώρητη, είναι όταν σκοτώνεις μέσα σ`έναν άνθρωπο την αγάπη

4.Το πνεύμα της αλήθειας και το πνεύμα της ελευθερίας είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας.

5.Η μειοψηφία μπορεί και να έχει δίκιο, η πλειοψηφία πάντα κάνει λάθος.

6.Το μεγάλο μυστικό της εξουσίας είναι να μη θέλεις ποτέ να κάνεις περισσότερα από όσα μπορείς να πετύχεις.

7.Ο δυνατότερος άνθρωπος που υπάρχει στη γη είναι εκείνος που καταφέρνει να ζει περισσότερο μόνος

8.Μια ανθρώπινη κοινότητα είναι σαν ένα καράβι: Όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αναλάβουν το τιμόνι.

9.Η τέλεια ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι πια δημιούργημα της φύσης, παρά ένα τεχνητό δημιούργημα, καθώς το καλαμπόκι τα οπωροφόρα δέντρα, όπως οι διάφορες ράτσες των αλόγων και των σκύλων, το κρασί κλπ.

10.Το να ζητούμε σ’ αυτόν τον κόσμο επίμονα την ευτυχία, θα πει πως κατεχόμαστε από το πνεύμα της επανάστασης. Γιατί, ποιο είναι το δικαίωμά μας στην ευτυχία;

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν: «Είμαστε εγκαταλειμμένοι, ανίδεοι και θυμωμένοι μέσα στα ερείπια της φιλοδοξίας μας.»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr