Search
Close this search box.
Επίκουρος

Επίκουρος: 10 βήματα για να υιοθετήσετε τη φιλοσοφία του

Ο Επίκουρος μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά εφόδια για μια καλύτερη ζωή. Τα ακόλουθα 10 βήματα από τη λίστα μας θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε μια όμορφη εισαγωγή στη φιλοσοφία του

Ο Επίκουρος στην ταραγμένη θάλασσα της φιλοσοφικής σκέψης. Οι διδασκαλίες του Επίκουρου αναδύονται ως ένα γαλήνιο και διαχρονικό λιμάνι. Γεννημένος το 341 π.Χ. στο νησί της Σάμου, ο Επίκουρος δημιούργησε μια φιλοσοφία με επίκεντρο την επιδίωξη της ευτυχίας – ευδαιμονίας, όχι μέσω του ηδονισμού, αλλά μέσω της καλλιέργειας μιας ήρεμης και ενάρετης ζωής. Το να ξεκινήσετε το ταξίδι της υιοθέτησης της επικούρειας φιλοσοφίας σημαίνει να αναζητήσετε μια ζωή βαθιάς ικανοποίησης και σοφίας.

Ευδαιμονία, επιθυμία και ηδονή

«Ας αναλογιστούμε ότι από τις επιθυμίες άλλες είναι φυσικές κι άλλες χωρίς ουσία, και ότι από τις φυσικές επιθυμίες άλλες είναι αναγκαίες κι άλλες απλώς φυσικές· από τις αναγκαίες, τέλος, επιθυμίες άλλες είναι αναγκαίες για την ευδαιμονία, άλλες για την αποφυγή σωματικών ενοχλήσεων και άλλες για την ίδια τη ζωή. Η σωστή θεώρηση αυτών των πραγμάτων ξέρει να ανάγει καθετί που επιλέγουμε και καθετί που αποφεύγουμε στην υγεία του σώματος και την ηρεμία της ψυχής, αφού σε τούτο συνίσταται ο σκοπός της ευτυχισμένης ζωής. Για χάρη αυτού του στόχου κάνουμε ό,τι κάνουμε: για να μην αισθανόμαστε πόνο και να μη μας κυριεύει ο φόβος (…)Την ηδονή, βλέπεις, τη χρειαζόμαστε, όταν η στέρησή της μας προξενεί πόνο· όταν δεν αισθανόμαστε πόνο, δε χρειαζόμαστε πια την ηδονή. Και για τούτο η ηδονή είναι αρχή και τέλος της ευτυχισμένης ζωής. Γιατί έχουμε διαγνώσει ότι είναι το πρώτο και σύμφυτο αγαθό μέσα μας».

(Ἐπίκουρος, Ἐπιστολή πρὸς Μενοικέα, 127, 128 και 129)

Σωκράτης: 20 βήματα για να υιοθετήσετε τη φιλοσοφία του – Λίστα στόχων

Επίκουρος: 10 βήματα για να υιοθετήσετε τη φιλοσοφία του

1. Κατανοήστε την ουσία της ευχαρίστησης

Ο Επίκουρος πίστευε ότι η απόλαυση είναι το ύψιστο αγαθό, αλλά δεν είναι όλες οι απολαύσεις ίσες. Η αληθινή ευτυχία, γι’ αυτόν, προέρχεται από τις απλές απολαύσεις που ικανοποιούν τις σωματικές και πνευματικές μας ανάγκες χωρίς υπερβολές.

2. Αγκαλιάστε τον μινιμαλισμό

Η φιλοσοφία του ενθαρρύνει έναν μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Απλοποιήστε τις επιθυμίες σας και μειώστε τις περιττές επιθυμίες. Καλλιεργήστε μια ζωή που απαιτεί λιγότερα και εκτιμά το ουσιώδες.

3. Καλλιεργήστε τη φιλία

Ο Επίκουρος εκτιμούσε ιδιαίτερα τη φιλία. Καλλιεργήστε γνήσιες και ουσιαστικές σχέσεις. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με εκείνους που εμπνέουν χαρά, εμπιστοσύνη και πνευματική ανάπτυξη.

4. Ξεπεράστε το φόβο του θανάτου

Οι διδασκαλίες του Επίκουρου αντιμετωπίζουν το φόβο του θανάτου με ορθολογισμό. Κατανοήστε ότι ο θάνατος είναι η απουσία των αισθήσεων και, επομένως, δεν υπάρχει τίποτα που να φοβάστε. Αυτό σας απελευθερώνει για να αγκαλιάσετε πλήρως τη ζωή.

5. Εξασκηθείτε στην αυτοκριτική

Ασχοληθείτε με την ενδοσκόπηση για να κατανοήσετε τις επιθυμίες και τους φόβους σας. Αναγνωρίστε ότι τα περισσότερα άγχη προκύπτουν από αβάσιμες ανησυχίες για το μέλλον. Ζήστε στην παρούσα στιγμή.

6. Αναζητήστε τη γνώση

Η επικούρεια φιλοσοφία δίνει έμφαση στην επιδίωξη της γνώσης ως μέσο για να διαλύσει τους παράλογους φόβους και τις δεισιδαιμονίες. Επεκτείνετε την κατανόησή σας για τον φυσικό κόσμο και τη λειτουργία του σύμπαντος.

7. Εξασκήστε τον συνετό ηδονισμό

Ο Επίκουρος υποστήριζε τον ηδονισμό με σοφία. Επιδιώξτε απολαύσεις που δεν οδηγούν σε πόνο ή βλάβη. Εξισορροπήστε τη βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση με τη μακροπρόθεσμη ευημερία.

8. Εκτιμήστε την απλότητα στην τροφή

Το φαγητό κατέχει ιδιαίτερη θέση στην επικούρεια φιλοσοφία. Απολαύστε απλά, υγιεινά γεύματα που ικανοποιούν τις αισθήσεις σας χωρίς υπερβολές. Απολαμβάνετε τις γεύσεις της ζωής.

9. Συμμετέχετε σε φιλοσοφικές συζητήσεις

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με άτομα που επιδίδονται σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Τέτοιες συζητήσεις διεγείρουν την πνευματική ανάπτυξη και προωθούν την αναζήτηση της σοφίας.

10. Ζήστε μια ζωή ηρεμίας

Τελικά, ο στόχος της επικούρειας φιλοσοφίας είναι μια ζωή ηρεμίας (αταραξία). Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα δημιουργήσετε μια ζωή που θα χαρακτηρίζεται από ικανοποίηση, απαλλαγή από το άγχος και επιδίωξη ενάρετων απολαύσεων.

Πλάτωνας: 30 βήματα για να υιοθετήσετε τη φιλοσοφία του – Ολοκληρωμένος οδηγός

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr