Search
Close this search box.
Ελλάδα Βόρεια Μακεδονία

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία διασώζουν σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία συνάπτουν συμφωνία για τη διατήρηση μοναδικών βυζαντινών τοιχογραφιών του 12ου αιώνα.

Μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Μακεδονία, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ένα σπάνιο δείγμα βυζαντινής τέχνης στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μνημείων, έχουν δεσμευτεί να διαφυλάξουν αυτές τις ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες.

Σκαρφαλωμένη ψηλά μέσα στο ορεινό έδαφος με θέα τη λίμνη Πρεσπών, η οποία συνδέει τη Βόρεια Μακεδονία με την Ελλάδα και την Αλβανία, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 12ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες της, που αντιπροσωπεύουν μια ξεχωριστή και σπάνια εκδήλωση της βυζαντινής τέχνης στα Βαλκάνια, αποτελούν ζωτική πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την Olivera Makrievska από το Ινστιτούτο Προστασίας Μνημείων-Μουσείο Bitola, οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια της προ-αναγεννησιακής εποχής, που διακρίνονται στις απεικονίσεις των αγίων και της ενδυμασίας τους.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Τόσο η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας όσο και η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μνημείων, υπέγραψαν συμφωνία αφιερωμένη στη διαφύλαξη και συντήρηση αυτών των τοιχογραφιών.

Οι ομάδες αποκατάστασης και από τα δύο έθνη αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο στη σχολαστική συντήρηση αυτών των αριστουργημάτων αιώνων. Όπως εξήγησε ο Μπάμπης Αποστολίδης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μνημείων, το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε στις τοιχογραφίες προερχόταν κυρίως από ορυκτά, φυτά, ακόμη και ζώα. Οι καλλιτέχνες ανακάτευαν αυτή τη λεπτή σκόνη με ασβέστη και νερό πριν την εφαρμόσουν σε φρέσκο κονίαμα, διασφαλίζοντας ότι αυτό γινόταν πριν το κονίαμα στεγνώσει.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2017, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας έχουν γνωρίσει μια αύξηση της δυναμικής τους. Ένα απτό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι η κοινή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της λίμνης Πρεσπών, η οποία λειτουργεί ως το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο εθνών.

 

20 κλασικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το euronews

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr