Search
Close this search box.
Διονυσίος Σολωμός

Διονύσιος Σολωμός: 10 γεγονότα και αποφθέγματα απ’ τη ζωή του εθνικού ποιητή

Ο Διονύσιος Σολωμός, γεννημένος στις 8 Απριλίου 1798 στη Ζάκυνθο, ήταν διακεκριμένος ποιητής και εθνικός ποιητής της Ελλάδας. Είναι περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του “Ύμνου στην Ελευθερία”, ο οποίος αργότερα έγινε ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξε κεντρική μορφή της ελληνικής λογοτεχνικής και πολιτιστικής σκηνής κατά τον 19ο αιώνα και το έργο του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδας. Ακολουθούν δέκα σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του και μερικά από τα αξιοσημείωτα αποφθέγματά του:

Διονύσιος Σολωμός, Ο ποιητής που πάντρεψε τη λαϊκή παράδοση με τη δημοτική γλώσσα

1. Πρώιμη ζωή: Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε από πλούσια οικογένεια στο νησί του Ιονίου, τη Ζάκυνθο, που τότε βρισκόταν υπό βενετική κυριαρχία. Έλαβε κλασική παιδεία και έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και την ποίηση.

2. Σπουδές στο εξωτερικό: Σε ηλικία 21 ετών, ο Σολωμός έφυγε από τη Ζάκυνθο για να σπουδάσει νομικά και λογοτεχνία στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία. Η επαφή του με τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό επηρέασε σημαντικά το συγγραφικό του ύφος.

3. “Ύμνος στην Ελευθερία”: Ο Σολωμός έγραψε τον “Ύμνο στην Ελευθερία”. Γραμμένος το 1823, ο “Ύμνος στην Ελευθερία” (ή “Ύμνος στην Ελευθερία”) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σολωμού. Χρησίμευσε ως ύμνος αντίστασης κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και υιοθετήθηκε επίσημα ως ο ελληνικός εθνικός ύμνος το 1865.

4. Γλωσσικές συμβολές: Ο Σολωμός πιστώνεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Συνδύασε στοιχεία της επτανησιακής διαλέκτου με τη δημοτική (προφορική) γλώσσα, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ επίσημου και καθημερινού λόγου.

5. Εθνική ταυτότητα: Η ποίηση του Σολωμού συχνά εξυμνούσε την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπία της Ελλάδας, ενσταλάζοντας στον ελληνικό λαό το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και ταυτότητας.

6. Επιρροή στη νεοελληνική λογοτεχνία: Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανύψωση της ελληνικής λογοτεχνίας από περιφερειακό σε εθνικό επίπεδο, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων.

7. Μεταγενέστερος βίος: Ο Σολωμός έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Ζάκυνθο, περνώντας τα τελευταία του χρόνια σε αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση, επικεντρωμένος στη συγγραφή του.

8. “Οι εκλεκτοί τάφοι των αδελφών μου” (“Των Αδερφών μου τα Εκλεκτά”): Το ποίημα αυτό είναι ένα από τα διάσημα έργα του Σολωμού, το οποίο αντανακλά τη θλίψη του για τον πρόωρο θάνατο των αδελφών του.

9. Ρομαντικά θέματα: Η ποίησή του συχνά εξερευνούσε θέματα αγάπης, φύσης και πατριωτισμού, διαποτισμένα με έντονα συναισθήματα και ζωντανές εικόνες.

10. Επίδραση στη λογοτεχνία: Ο Σολωμός θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας και η συμβολή του στην ελληνική λογοτεχνία του απέφερε τεράστιο σεβασμό και θαυμασμό τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά θάνατον.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: 10 αποφθέγματα του Δανού παραμυθά

10 ποιήματα του Διονύσιου Σολωμού:

“Σαν αρχίσης τον αφορισμό, η ψυχή σου να μη γυρίσεις άλλη στιγμή της περιπλάνησις τα μάτια.”

“Εσένα σ’ αγαπώ, και μόνον οραμάτων σου επιζωγραφώ το μέλλον της ζωής.”

“Ν’ αγαπάς την ανατολή και τον λυχνοστάτη, όταν στον τάφο μεταναστεύεις τον ήλιον.”

“Είσαι και συ του κόσμου το δάκρυ, που κυλάς για να πάρης χρώμα και μυρωδιά.”

“Μεγάλα καράβια ο κόσμος, κι η θάλασσα μια, μα γυρνάς που γυρνάς και σε μια πατρίδα επιστρέφεις.”

“Αχ! μικρά να είσαι αναστενάζω, μα μεγάλος να γίνης θα χαρώ.”

“Η αγάπη πώς είναι; Ξέρει μόνον όποιος της θυσιάζει όλην την ύπαρξιν.”

“Ο φίλος, είναι πέρα για πέρα ευγενικός, πιστός, σταθερός, στον θυμόν και στο φιλί.”

“Τα δάκρυα από μέλι είναι, κι από μαργαριτάρι το γέλιο.”

“Αφορμή για το ποίημα είναι η ψυχή, η γη, ο άνθρωπος και οι περί άνθρωπον φοβέρες σκέψεις.”

Τι είναι ο έρωτας; 10 ποιήματα προσπαθούν να του δώσουν μορφή

Φωτογραφία εξωφύλλου

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr