Search
Close this search box.
σχολεία δανία

Δανία: Η υποχρεωτική διδασκαλία της ενσυναίσθησης στα σχολεία και η «Βιβλιοθήκη Ανθρώπων»

Η Δανία είναι μια από τις 2-3 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ευτυχία. Η καθημερινότητα των Δανών είναι πολύ ευχάριστη, όπως αναδεικνύεται και από τη δεύτερη θέση της χώρας στο World Happiness Report.

15 αποφθέγματα για το παιδί από σπουδαίους δημιουργούς

Η ευτυχία στη Δανία φαίνεται να είναι σταθερή κατάσταση, καθώς η χώρα έχει βρεθεί στις πρώτες τρεις θέσεις της λίστας των πιο ευτυχισμένων κρατών για τα τελευταία 12 χρόνια. Ο ρόλος του μαθήματος ενσυναίσθησης στα σχολεία είναι επίσης σημαντικός στην επίτευξη αυτής της ευτυχίας.

Από το 1993 μέχρι σήμερα, τα σχολεία στη Δανία διαθέτουν μια ώρα την εβδομάδα για το μάθημα “Klassens tid”, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ενσυναίσθηση και προορίζεται για μαθητές ηλικίας 6-16 ετών. Αυτό το μάθημα είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα της χώρας και θεωρείται εξίσου σημαντικό με άλλα μαθήματα όπως τα αγγλικά ή τα μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, τα παιδιά συζητούν τα προβλήματά τους, είτε αφορούν το σχολείο είτε όχι, και προσπαθούν μαζί με τον δάσκαλό τους να βρουν λύσεις.

Η αμερικανίδα συγγραφέας και ψυχολόγος Jessica Alexander, σε συνεργασία με τη Δανή ψυχοθεραπεύτρια Iben Sandahl, εξηγεί πως τα σχολεία στη Δανία διδάσκουν πρωτίστως την έννοια της ενσυναίσθησης.

Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εκμάθηση αυτής της έννοιας είναι η ομαδική εργασία. Οι δάσκαλοι διδάσκουν στα παιδιά να μην αποκλείουν τους συνανθρώπους του και να παρέχουν βοήθεια σε εκείνους που δεν έχουν τα ίδια προσόντα.

Η Jessica Alexander δηλώνει:

«Οι Δανοί προσφέρουν στα παιδιά πολύ ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, στη διάρκεια του οποίου μαθαίνουν την έννοια της ενσυναίσθησης», προσθέτοντας ότι «ένα παιδί που είναι φυσικό ταλέντο στα μαθηματικά, εάν δε μάθει να συνεργάζεται με τους συμμαθητές του, δεν θα φτάσει ψηλά. Είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για όλους μας, καθώς κανείς μας δεν προχωράει στη ζωή ολομόναχος».

Μια σχολική κουλτούρα που βασίζεται στην ενσυναίσθηση μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη κάθε μορφής εκφοβισμού, δημιουργώντας ένα κλίμα αμοιβαίας υποστήριξης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στη Δανία, το ποσοστό των παιδιών που έχουν εκδηλώσει συμπεριφορά εκφοβισμού προς άλλα παιδιά μειώθηκε σημαντικά από 40% το 1998 σε κάτω από 5% το 2018.

Η Βιβλιοθήκη Ανθρώπων

Η Δανία έχει υιοθετήσει μια πρωτοποριακή πρακτική με τις βιβλιοθήκες ανθρώπων, μια πρωτοβουλία του “The Human Library“. Σε αυτές τις βιβλιοθήκες, μπορεί κανείς να “δανειστεί” έναν άνθρωπο για μισή ώρα και να ακούσει την ιστορία της ζωής του. Αυτό το εγχείρημα έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις και να δείξει ότι κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική ιστορία που αξίζει να ακουστεί. Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπους που δεν θα συνάνταγαν συνήθως και να μάθουν την ιστορία τους πριν κρίνουν. Αυτός ο διεθνής οργανισμός, ιδρύθηκε το 2000 στην Κοπεγχάγη της Δανίας και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από πενήντα χώρες.

Οι Δέκα Εντολές που ακολουθούν  οι Δανοί για την ευτυχία

Ο “Νόμος του Γιάντε” (Law of Jante) είναι ένας δεκάλογος εντολών που καθορίζει τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των Δανών και άλλων Σκανδιναβών. Αυτός ο “νόμος” βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της αποφυγής της υπεροψίας και της ανισότητας. Ουσιαστικά, υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου ως κάτι ξεχωριστό ή καλύτερο από τους άλλους.

Αυτός ο “νόμος” προέρχεται από ένα μυθιστόρημα του Aksel Sandemose, Νορβηγού συγγραφέα και νομπελίστα. Στο βιβλίο του, “A Fugitive Crosses His Tracks (En Flyktning Krysser Sitt Spor)” περιγράφεται η πόλη Jante, όπου οι κάτοικοι τηρούν συγκεκριμένους κανόνες που καθορίζουν τις ζωές τους. Η ιδέα πίσω από αυτόν τον “νόμο” είναι ότι οι Δανοί και οι Σκανδιναβοί γενικότερα δεν αναζητούν την ατομική ένδειξη ή την υπεροψία, αλλά προτιμούν την αλληλεγγύη και την ισοπεδωτική προσέγγιση της κοινωνίας.

Ο “Νόμος του Γιάντε” (Law of Jante):

  1. Μην νομίζετε ότι είστε κάτι το ιδιαίτερο.
  2. Μην νομίζετε ότι είστε τόσο καλοί όσο εμείς.
  3. Δεν πρέπει να νομίζετε ότι είστε εξυπνότεροι από εμάς.
  4. Δεν πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι είστε καλύτεροι από εμάς.
  5. Δεν πρέπει να νομίζετε ότι ξέρετε περισσότερα από εμάς.
  6. Δεν πρέπει να νομίζετε ότι είστε πιο σημαντικοί από εμάς.
  7. Δεν πρέπει να νομίζετε ότι είστε καλοί σε τίποτα.
  8. Δεν πρέπει να γελάτε μαζί μας.
  9. Δεν πρέπει να νομίζετε ότι κανείς νοιάζεται για εσάς.
  10. Μην νομίζετε ότι μπορείτε να μας διδάξετε κάτι.

3 κομβικά διδάγματα από τον Μικρό Πρίγκιπα

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr