Search
Close this search box.

Γουίλ Ντυράν: «Η οικογένεια είναι το κύτταρο του πολιτισμού» – 33 αποφθέγματά του

Όπως περιηγούμαστε στους διαδρόμους των ενοράσεων του Ντυράν, μακάρι αυτά τα αποφθέγματα να προκαλέσουν ενδοσκόπηση, να αμφισβητήσουν υποθέσεις και να εμπνεύσουν μια βαθύτερη κατανόηση του περίπλοκου μωσαϊκού του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο ισχυρισμός του Ντυράν ότι ο πολιτισμός ξεκινά με την Τάξη, αναπτύσσεται με την Ελευθερία και συναντά το τέλος του στο Χάος χρησιμεύει ως ένα καυστικό σχόλιο για τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να περιηγηθούν οι κοινωνίες. Σε έναν κόσμο όπου οι παλίρροιες της τάξης και του χάους βρίσκονται σε συνεχή ροή, η σοφία του Ντουράντ φωτίζει τις προκλήσεις που είναι συνυφασμένες με την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η ιστορία, σύμφωνα με τον Ντυράν, είναι ένα τοπίο στο οποίο κυριαρχούν οι εικασίες και οι προκαταλήψεις. Ο Ντουράντ μας προκαλεί να αμφισβητήσουμε τις αφηγήσεις που κληρονομούμε, προτρέποντάς μας να κοσκινίσουμε τα στρώματα της ερμηνείας για να διακρίνουμε τα νήματα της αλήθειας που πλέκονται μέσα στον ιστό του χρόνου.

Ο Ντυράν καταλήγει με μια απλή αλλά βαθιά δήλωση: “Η οικογένεια είναι το κύτταρο του πολιτισμού”. Αυτή η αναγνώριση του θεμελιώδους ρόλου της οικογένειας στον ιστό της κοινωνίας συμπυκνώνει την ολιστική κατανόηση του Ντυράν για τον περίπλοκο ιστό που συνδέει τα άτομα με τη συλλογικότητα.

Φρόυντ: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία…όσο η πατρική προστασία» – 26 αποφθέγματά του

33 αποφθέγματα του Γουίλ Ντυράν

  1. Εκτός από τα μηχανές, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε άλλο διαχρονικό που να μην προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα: Σχολεία, Γυμναστήρια, Αριθμητική, Γεωμετρία, Ιστορία, Ρητορική, Φυσική, Βιολογία, Ανατομία, Υγιεινή, Διακοσμητική, Ποίηση, Μουσική, Τραγωδία, Κωμωδία.
  2. Το πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι σκέφτονται περισσότερο με τις ελπίδες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους παρά με το μυαλό τους.
  3. Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.
  4. Η Χριστιανική Θεολογία και πράξις κατάγονται κατά μέγα μέρος από την θρησκείαν των μυστηρίων της Ελλάδος —τα Ελευσίνια και τα Ορφικά— από τα Ελληνικά δόγματα του θείου Υιού (Ιάκχου), που αποθνήσκει διά την ανθρωπότητα και ανίσταται εκ νεκρών.
  5. Όλα τα πεπολιτισμένα έθνη, εις ότι αφορά την δραστηριότητα τού πνεύματος, είναι αποικίαι της Ελλάδος.
  6. Οι Έλληνες πρόσφεραν στην Ανατολή τη φιλοσοφία και η Ανατολή πρόσφερε στην Ελλάδα τη θρησκεία. Η θρησκεία επικράτησε, επειδή η φιλοσοφία ήταν μια πολυτέλεια για τους λίγους ενώ η θρησκεία μια παρηγοριά για τους πολλούς.
  7. Τη στιγμή που η ελευθερία είναι πλήρης, πεθαίνει μέσα στην αναρχία.
  8. Όσοι αγαπούν την ελευθερίαν, την λογικήν και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα ως την λαμπράν πρωίαν τού Δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, παρ’ όλα του τα ελαττώματα, είναι η τροφή και η ζωή μας.
  9. Το να μη λες τίποτα, ειδικά όταν μιλάς, είναι η μισή τέχνη της διπλωματίας.
  10. Ο Νότος δημιουργεί τους πολιτισμούς. Ο Βορράς τους κατακτά, τους καταστρέφει, δανείζεται απ’ αυτούς, τους διαδίδει. Αυτή είναι μια σύνοψη της παγκόσμιας Ιστορίας.
  11. Εμείς οι Αμερικανοί είμαστε οι καλύτερα πληροφορημένοι για τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών. Δεν είμαστε οι καλύτερα πληροφορημένοι για τα γεγονότα των τελευταίων 6000 ετών.
  12. Στα νιάτα μου υποστήριζα την ελευθερία και στα γεράματά μου υποστηρίζω την τάξη. Έχω κάνει αυτήν τη μεγάλη ανακάλυψη, ότι η ελευθερία είναι αποτέλεσμα της τάξης.
  13. Κάθε επιστήμη αρχίζει σαν φιλοσοφία και τελειώνει σαν τέχνη.
  14. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να εξαπατήσεις όλους τους ανθρώπους για πάντα, αλλά μπορείς να εξαπατήσεις αρκετούς απ’ αυτούς για αρκετό καιρό, ώστε να κυβερνήσεις μια μεγάλη χώρα.
  15. Υπήρξαν μόλις 268 χρόνια τα τελευταία 3421 χωρίς πόλεμο.
  16. Εκπαίδευση είναι η βαθμιαία ανακάλυψη της άγνοιάς μας.
  17. Η οικογένεια είναι το κύτταρο του πολιτισμού.
  18. Η Φύση δεν διάβασε ποτέ τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Συνεχίζει να μας κάνει άνισους.
  19. Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στο μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη.
  20. Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή. Αν αυτή η μεταβίβαση διακοπεί για έναν αιώνα, ο πολιτισμός θα πεθάνει και θα ξαναγίνουμε άγριοι.
  21. Ο πολιτισμός αρχίζει με την Τάξη, αναπτύσσεται με την Ελευθερία και καταστρέφεται με το Χάος.
  22. Η Ιστορία είναι κυρίως υποθέσεις. Το υπόλοιπο είναι προκαταλήψεις.
  23. Η υγεία των εθνών είναι πολύ πιο σημαντική από τον «Πλούτο των Εθνών».
  24. Στην Κωνσταντινούπολη, περισσότεροι χριστιανοί σφαγιάστηκαν από χριστιανούς μεταξύ των ετών 342–343 απ’ ό,τι σε όλους τους διωγμούς από τους ειδωλολάτρες στην ιστορία της Ρώμης.
  25. Ένας πολιτικός δεν έχει την πολυτέλεια να είναι ηθικολόγος.
  26. Οι Φοίνικες δεν ήσαν οι εφευρέται του αλφαβήτου, το κυκλοφόρησαν μόνο από τόπο σε τόπο. Το επήραν από τους Κρήτες και το μετέφεραν στην Τύρο, στην Σιδώνα, στην Βύβλο και άλλες πόλεις της Μεσογείου. Υπήρξαν οι «γυρολόγοι» και όχι οι εφευρέται του αλφαβήτου.
  27. Το εγώ είναι πρόθυμο, αλλά η μηχανή δεν τραβάει. Το τελευταίο πράγμα που παραδέχεται ένας άνθρωπος είναι ότι το μυαλό γερνάει.
  28. Η επιστήμη μας αποκαλύπτει πώς να θεραπεύουμε και πώς να σκοτώνουμε. Μειώνει δηλαδή, τους θανάτους στη λιανική και μετά μας σκοτώνει στη χοντρική.
  29. Η αναζήτηση είναι μοιραία για τη βεβαιότητα.
  30. Από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό χρειάζεται ένας αιώνας. Από τον πολιτισμό στην βαρβαρότητα αρκεί μια μέρα.
  31. Η μορφή του Χριστιανισμού που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και μετά διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο ήταν το τελευταίο μεγάλο δημιούργημα του αρχαίου ειδωλολατρικού κόσμου.
  32. Είναι ο πόλεμος που κάνει τον αρχηγό, τον βασιλιά και το κράτος, και αυτά είναι που κάνουν τον πόλεμο.
  33. Η οικογένεια είναι το κύτταρο του πολιτισμού

 

Πώς επιχείρησε ο Επίκουρος ν’ ανακουφίσει το άγχος του θανάτου; Ο Ίρβιν Γιάλομ μας απαντά

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr