Search
Close this search box.
Βρετανικό Μουσείο

Βρετανικό Μουσείο: Ο υπάλληλος-κλέφτης ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες

Βρετανικό Μουσείο: Πρόκειται για τον Peter Higgs, έναν 56χρονο συντηρητή, ο οποίος απολύθηκε από τον ρόλο του ως επιμελητής μεσογειακών πολιτισμών πριν από μερικές εβδομάδες.

Το Βρετανικό Μουσείο έχασε με άγνωστο ακόμη τρόπο αντικείμενα από τις αποθήκες του. Αναγνωρισμένος ως αξιόλογη αυθεντία σε θέματα αρχαιοτήτων, ο Higgs έχει συγγράψει ακόμη και βιβλία που συμπληρώνουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις του μουσείου. Υπήρξε επίσης μέλος μιας ομάδας του Μουσείου αφιερωμένης στον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες που τους ανήκουν ή την έκθεσή τους στο Λονδίνο.

Ιστορία – Αρκαδία: Ένα «αμαρτωλό» χωριό όπου οι άντρες συζούσαν με σύζυγο και ερωμένη

Βρετανικό Μουσείο: Εργαζόταν 30 χρόνια για το μουσείο ο Higgs

Ο Higgs, πατέρας δύο παιδιών, εργαζόταν στο μουσείο από το 1993, σύμφωνα με την Telegraph. Σε συνέντευξή του πέρυσι ανέφερε ότι οι παιδικές επισκέψεις στο μουσείο με τους γονείς του είχαν πυροδοτήσει τη γοητεία του, η οποία τελικά τον οδήγησε να σπουδάσει αρχαιολογία.Η απόλυσή του ακολούθησε αφού οι προϊστάμενοί του ισχυρίστηκαν ότι εμπλέκεται στην κλοπή αντικειμένων, μεταξύ των οποίων κοσμήματα που αποτελούνται από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί, που εκτείνονται από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Τα αντικείμενα αυτά δεν περιλαμβάνονταν στις εκθέσεις του μουσείου, αλλά ήταν προσβάσιμα στους ερευνητές.

Τα αντικείμενα αυτά είχαν εξαφανιστεί από την αποθήκη του Βρετανικού Μουσείου για αρκετά χρόνια. Κάποια από αυτά είχαν αναρτηθεί προς πώληση στο eBay ήδη από το 2016. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αντικείμενα που εμφανίστηκαν προς πώληση εμφανίζονταν στους καταλόγους του μουσείου, καθιστώντας τα εύκολα ανιχνεύσιμα.

Το 2020, ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα αρχαιοτήτων ειδοποίησε ανώνυμα το μουσείο σχετικά με παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, το Βρετανικό Μουσείο ανέλαβε δράση μόλις πρόσφατα φέτος, τερματίζοντας τη λειτουργία του Higgs. Στο eBay, ο Higgs χρησιμοποιούσε ένα ψευδώνυμο, αλλά τα ψηφιακά ίχνη οδηγούσαν στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου χρησιμοποιούσε το πραγματικό του όνομα.

Τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η αστυνομία διεξάγουν επί του παρόντος έρευνες, δεδομένου ότι τα αντικείμενα προσφέρονταν σε δημοπρασία. Η οικογένεια του Higgs υπογραμμίζει την αθωότητά του και διατηρεί την πεποίθηση ότι θα δικαιώσει τη φήμη του. Ο γιος του μετέφερε στην Telegraph ότι ο Higgs απολαμβάνει την καλή σχέση με το προσωπικό του μουσείου και πως η  φήμη του έχει αμαυρωθεί.

Σπουδές στο εξωτερικό:10 χώρες που προτιμούν οι φοιτητές

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr