Search
Close this search box.
christmas bioston (1)

Βοστώνη 1659: Όταν η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» ήταν τιμωρητέα

Κάποτε για 22 ολόκληρα χρόνια, η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” ήταν απαγορευμένη και θεωρούνταν παράνομη, με πρόστιμο 5 σελινίων για τους παραβάτες.

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα μέσα από φωτογραφικές λήψεις που μας ταξιδεύουν (ΦΩΤΟ)

Ένα από τα πιο αγαπημένα γεγονότα του χρόνου για μικρούς και μεγάλους είναι τα Χριστούγεννα. Στις 11 Μαΐου του 1659, πουριτανοί θεοκράτες αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και γιορτές, επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους τολμούσαν να παραβούν τις εντολές.

Σύμφωνα με τα αρχεία του γενικού δικαστηρίου της Massachusetts Bay, οι Πουριτανοί κηρύξανε τα Χριστούγεννα παράνομα, διατάζοντας πρόστιμο πέντε σελινίων σε όποιον παραβίαζε τον νόμο. Αυτή η απαγόρευση, που είχε ως στόχο να εξαλείψει το φιλικό και χαλαρωτικό κλίμα των εορτών, διήρκεσε μέχρι το 1681.

Ο Increase Mather, που καθιέρωσε τα δικαστήρια “Salem Witch Trials,” πιστεύε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι άνθρωποι εμπλέκονταν σε αμαρτίες όπως η χαρτοπαιγνία, η υπερβολική κατανάλωση κρασιού και άλλες αντισυμβατικές πρακτικές.

mather

Πριν από την απαγόρευση, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν διαφορετικά από ό,τι σήμερα. Η παράδοση του “wassailing” ήθελε τους φτωχούς να απαιτούν από τους πλούσιους να τους παρέχουν φαγητό και ποτό, διαφορετικά οδηγούσε σε βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με τον πουριτανικό νόμο, απαγορεύονταν πολλές εορταστικές λιχουδιές όπως πίτες με κιμά και πουτίγκα, ενώ υποχρεωνόταν ο κόσμος να εργάζεται την ημέρα των Χριστουγέννων, με τους τελάληδες να φωνάζουν στους δρόμους “Όχι στα Χριστούγεννα.”

banning christmas
Όταν οι Χριστιανοί απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα επέστρεψαν στη Βοστώνη το 1681, όμως, με τον νέο κυβερνήτη Sir Edmund Andros να χρειάζεται προστασία από βρετανικούς στρατιώτες το 1686 καθώς συμμετείχε σε χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Παρόλα αυτά, η γιορτινή ατμόσφαιρα παρέμεινε “εκτός μόδας” μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όπου μαθητές κινδύνευαν με αποβολή αν έκαναν κοπάνα από τα μαθήματά τους τα Χριστούγεννα του 1869.

Ελληνικά Χριστούγεννα: Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr