Search
Close this search box.
Βιβλίο_των_Ψαλμών_περιγραφή

Σπάνια βυζαντινή – ελληνική επιγραφή από το Βιβλίο των Ψαλμών ανακάλυψαν επιστήμονες!

Εβραίοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνια βυζαντινή ελληνική περιγραφή που παραφράζει έναν στίχο από το βιβλίο των Ψαλμών.

Αρχαιολόγοι από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο ανακάλυψαν – στο Φρούριο Hyrcania στην έρημο της Ιουδαίας – μια επιγραφή στα Ελληνικά Κοίνε που παραφράζει τον Ψαλμό 86. Το βυζαντινό τεχνούργημα, διακοσμημένο με έναν σταυρό, πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από έναν μοναχό που ήταν εξοικειωμένος με την κοινή προσευχή και τη χριστιανική λειτουργία. Η τεχνοτροπική ανάλυση αποκάλυψε ότι το τεχνούργημα χρονολογείται αργότερα από τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ., την κορύφωση της βυζαντινής περιόδου, με μικρά γραμματικά λάθη που αποκαλύπτουν ότι η μητρική γλώσσα του γραφέα είναι η σημιτική.

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ πραγματοποίησαν πρόσφατα προκαταρκτικές ανασκαφές στην αρχαία τοποθεσία της Υρκανίας στη βόρεια έρημο της Ιουδαίας. Χτισμένη σε έναν επιβλητικό, τεχνητά ισοπεδωμένο λόφο, περίπου 17 χλμ. νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ και 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Κουμράν και της Νεκράς Θάλασσας, η τοποθεσία είναι μια σειρά οχυρώσεων της ερήμου που πρωτοχτίστηκε από τη δυναστεία των Χασμονέων στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.. Το οχυρό που πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Υρκάνου, ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε αργότερα από τον Ηρώδη τον Μέγα. Τα πιο διάσημα και πολυτελή οχυρά είναι η Masada και το Herodium.

Μετά τον θάνατο του τελευταίου το 4 π.Χ, η Υρκανία έχασε τη σημασία της και εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, έμεινε έρημη για σχεδόν μισή χιλιετία, έως ότου ιδρύθηκε ένα μικρό χριστιανικό μοναστήρι ανάμεσα στα ερείπιά του το 492 Κ.Χ. από τον μοναχό Άγιο Σάββα. Το μοναστήρι πήρε την ονομασία Καστέλιον ή «Μικρό Κάστρο» στα ελληνικά, και παρέμεινε ενεργό μετά την ισλαμική κατάκτηση της βυζαντινής Παλαιστίνης γύρω στο 635 Κ.Χ., αλλά προφανώς εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 9ου αιώνα. Η τοποθεσία είναι γνωστή και με το αραβικό της όνομα,  Khirbet el-Mird , ή «Ερείπια του Φρουρίου». Τη δεκαετία του 1930 έγιναν προσπάθειες να αναβιώσει το μοναστήρι, αλλά η παρενόχληση από ντόπιους Βεδουίνους διέκοψε το εγχείρημα.

Παρόλο που στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί σποραδικά μερικές μεμονωμένες έρευνες της τοποθεσίας, δεν είχε πραγματοποιηθεί πότε μέχρι τώρα καμία αρχαιολογική ανασκαφή. Η σύνθετη πρόσβαση και η υλικοτεχνική υποστήριξη έπαιξαν εδώ και καιρό έναν ρόλο. Ωστόσο, πρόσφατα μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Oren Gutfeld του Εβραϊκού Πανεπιστημίου και τον Michal Haber, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Carson-Newman (Jefferson City, Tennessee) και της American Veterans Archaeological Recovery, πέρασαν τέσσερις εβδομάδες στην τοποθεσία, αποκαλύπτοντας βασικά στοιχεία της τοποθεσίας.

Tα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι τα μόνα που παραμένουν «αιχμάλωτα» σε μουσεία του εξωτερικού

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr