Search
Close this search box.
Βασίλης Καραποστόλης συνέντευξη

Βασίλης Καραποστόλης: «Νεκρός πνευματικά είναι ο άνθρωπος που δεν έχει την όρεξη να μαθαίνει» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Βασίλης Καραποστόλης προσδιόρισε με έναν ιδιαίτερα στοχευμένο τρόπο τον νεκρό άνθρωπο, διαφορετικα θα λέγαμε τον ζωντανό – νεκρό άνθρωπο.

Η όρεξη για τη μάθηση θα μπορούσε να είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό των ζωντανών; Η συνέντευξη του Βασίλη Καραπαστόλη στην εκπομπή «Στα Άκρα» της Βίκης Φλέσσα αναπτύσσει το εν λόγω ζήτημα, θέτοντας το ζήτημα της εσωτερικής επιθυμίας να αναζητούμε μια διαρκή μεταμόρφωση του εαυτού μας και του κόσμου μας.

Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει το νόημα της ζωής και παλεύουν καθημερινά; Πόσοι από ‘μας αισθανθήκαμε πως δεν υπάρχει το νόημα παρά το νεαρό της ηλικίας μας; Μήπως αποφεύγουμε να σκεφτούμε, ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με το εσωτερικό εγώ μας και τα δυσάρεστα που αυτό μπορεί να εμπεριέχει;

Ένα άλλο ζήτημα που θίγεται είναι για τα σπάνια συναισθήματα, όπως ο θαυμασμός και η περηφάνια και τη σημασία τους στην σύγχρονη κοινωνία. Αντίστοιχα και ο ηρωισμός, όπου πλέον θεωρείται κάτι υπεράνθρωπο και αποσυνδέεται από τα εγγενή χαρακτηριστικά μας.

Σε όλα αυτά προσπαθεί να απαντήσει ο Βασίλης Καραποστόλης και να τους δώσει μορφή μέσα απο τις Σειρήνες και τις Μούσες του παρόντος.

Μια φράση της Κικής Δημουλά που «χτύπησε» τη ψυχή μας

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Βασίλη Καραποστόλη (απόσπασμα «όρεξη για τη μάθηση» 3:53, απόσπασμα «σπάνια συναισθήματα» 17:53)

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Καραποστόλη:

Ο Βασίλης Καραποστόλης, γεννημένος στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Στίρλινγκ της Σκωτίας. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύεται στη διδασκαλία μαθημάτων Φιλοσοφίας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού. Εκτός από τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες, ο Καραποστόλης ασχολείται ενεργά με την έκδοση λογοτεχνικών έργων από το 1995, παράλληλα με την έρευνα και τα δοκίμια του που διερευνούν τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα.

Ένα μέρος της βιβλιογραφίας του:

  • Ο παλμός του κόσμου: Αγώνες της αγάπης στον καιρό μας
  • Μούσες εναντίον Σειρήνων. Ο γόνιμος άνθρωπος σ’ έναν άγονο κόσμο
  • Το θάρρος που κοιμάται. Επιστολές σ’ έναν νεαρό φίλο
  • Η ζωή σαν τιμολόγιο
  • Η εποχή της όρεξης
  • Διχασμός και εξιλέωση
  • Περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων

Δείτε περισσότερα βίντεο που προάγουν τη σκέψη μας προς ένα θετικότερο μονοπάτι:

Ματθαίος Γιωσαφάτ: «Η πλειονότητα των σχέσεων είναι ψεύτικες και βολεμένες. Δεν βρήκαν ποτέ το ιδανικό.» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Άλμπερ Καμύ σε μια ομιλία που έμεινε στην ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαθήματα ζωής του Ματθαίου Γιωσαφάτ για την Ελληνίδα μητέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr