Search
Close this search box.
αρχαίοι ελληνες ερωτας

Αποφθέγματα των αρχαίων Ελλήνων για τον έρωτα – Τι ήταν ο έρωτας για αυτούς;

Στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ο έρωτας είχε πολύπλευρη και σύνθετη σημασία και εξετάστηκε και γιορτάστηκε μέσα από διαφορετικές λέξεις και έννοιες, καθεμία από τις οποίες απέδιδε μοναδικές πτυχές αυτού του θεμελιώδους ανθρώπινου συναισθήματος.

Οι Έλληνες είχαν αρκετές λέξεις για να περιγράψουν διαφορετικούς τύπους αγάπης, ρίχνοντας φως στις αποχρώσεις της στοργής και της επιθυμίας. Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί ελληνικοί όροι για την αγάπη και οι σημασίες τους:

1. Έρωτας: Ο Έρωτας αντιπροσώπευε τον ρομαντικό και παθιασμένο έρωτα. Συχνά συνδεόταν με τη σωματική επιθυμία και την ισχυρή, ολοκληρωτική έλξη μεταξύ των εραστών. Αυτός ο τύπος αγάπης  αναγνωριζόταν ως δυνητικά ασταθής και παράλογος.

2. Φιλία: Η Φιλία αναφερόταν στην αγάπη στο πλαίσιο της φιλίας και της συντροφικότητας. Ενσάρκωνε την αίσθηση της βαθιάς φιλίας, της πίστης και του αμοιβαίου σεβασμού. Οι Έλληνες πίστευαν ότι η φιλία ήταν μια αγάπη που βασιζόταν σε κοινές αξίες και κοινούς στόχους, τονίζοντας τη σημασία των πλατωνικών σχέσεων.

3. Στοργή: Η στοργή αντιπροσώπευε την αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειας. Ήταν η στοργή και η προσκόλληση μεταξύ γονέων και παιδιών, αδελφών και συγγενών. Αυτή η αγάπη θεωρούνταν τόσο φυσική όσο και διαρκής.

4. Αγάπη: Η αγαπή ήταν μια ανιδιοτελής, άνευ όρων αγάπη, που συχνά συνδεόταν με τη θεία αγάπη ή την αγάπη για την ανθρωπότητα. Έδινε έμφαση στην ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και την επιθυμία να συμβάλλει κανείς στην ευημερία των άλλων χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα. Οι πρώτοι Χριστιανοί υιοθέτησαν αργότερα αυτή την έννοια για να περιγράψουν την αγάπη του Θεού για την ανθρωπότητα.

5. Φιλαυτία: Η φιλαυτία ήταν η αυτο-αγάπη, αλλά περιλάμβανε τόσο την υγιή αυτοεκτίμηση όσο και τον ναρκισσισμό. Οι Έλληνες πίστευαν ότι η καλλιέργεια μιας υγιούς αυτοαγάπης ήταν απαραίτητη για την προώθηση άλλων μορφών αγάπης, καθώς επέτρεπε στα άτομα να αγαπούν και να φροντίζουν καλύτερα τους άλλους.

Θα σας θεωρούσαν όμορφη- ο στην Αρχαία Ελλάδα; 15 facts για να λυθούν οι απορίες μας

Αποφθέγματα για τον έρωτα απο τους αρχαίους Έλληνες:

1.Τον έρωτα τον σταματάει η πείνα ή η έλλειψη χρημάτων.
Μένανδρος

2.Από την Αγάπη τίποτα δεν είναι μεγαλύτερο ή ίσο.
Μένανδρος

3.Ο έρωτας μοιάζει με το μεθύσι: κάνει τους ανθρώπους θερμούς, εύθυμους και διαχυτικούς.
Πλούταρχος

4.Ο έρωτας στις δυσκολίες είναι εφευρετικότατος.
Ευριπίδης

5.Η μεγαλύτερη ευτυχία που δίνεται από τους θεούς είναι αυτή η μανία [ο έρωτας].
Πλάτων

6.Ο έρωτας διδάσκει τον ποιητή, ακόμα και αν αυτός δεν είχε ιδέα από ποίηση.
Ευριπίδης

7.Γλυκέ Έρωτα, που είσαι ο πιο ωραίος από τους αθάνατους θεούς, που κάνεις να κόβονται τα πόδια, και που σε ανθρώπους και θεούς αιχμαλωτίζεις το νου και τη θέληση.
Ησίοδος

8.Οι υπερβολικοί έρωτες δεν χαρίζουν στους άντρες ούτε τιμή ούτε ανδρεία.
Ευριπίδης

9.Τυφλός ο έρως.
Θεόκριτος

Υπήρχαν 40 γυναίκες μαθηματικοί στην Αρχαία Ελλάδα – Γιατί δεν τις γνωρίζουμε;

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr