Search
Close this search box.
Αλμπέρ Καμύ

Αλμπέρ Καμύ: 15 αποφθέγματα ενός επαναστατικού πνεύματος

Ο Αλμπέρ Καμύ και το αίνιγμα της ύπαρξης

Ο Αλμπέρ Καμύ, φωστήρας του υπαρξισμού, παραμένει μια αινιγματική φιγούρα στα χρονικά της λογοτεχνίας και της σκέψης. Γεννημένος στη γαλλική Αλγερία το 1913, ο Καμύ περιηγήθηκε στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση της ταυτότητας, της εξορίας και του νοήματος σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ταραχώδεις αλλαγές.

Το magnum opus του, “Ο Ξένος” (“L’Étranger” στο πρωτότυπο γαλλικό), αποτελεί μια σκληρή εξερεύνηση της ανθρώπινης αποστασιοποίησης και του εγγενούς παραλογισμού της ύπαρξης. Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο Meursault, ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του Καμύ, ένας άνθρωπος που αδιαφορεί για τον παραλογισμό της ζωής. Η περιβόητη φράση του Meursault, “άνοιξα τον εαυτό μου στην ευγενική αδιαφορία του κόσμου”, συμπυκνώνει την ουσία του υπαρξισμού του Καμύ – μια απόρριψη της απελπισίας μπροστά σε ένα φαινομενικά αδιάφορο σύμπαν.

Το δοκίμιο του Καμύ, “Ο μύθος του Σίσυφου”, εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτό το θέμα, παρομοιάζοντας την ανθρώπινη κατάσταση με τη μυθολογική φιγούρα που πρέπει να σπρώχνει ακατάπαυστα έναν ογκόλιθο στην ανηφόρα, μόνο και μόνο για να τον βλέπει να κυλάει πίσω προς τα κάτω. Ο Καμύ υποστηρίζει ότι η αποδοχή του παραλογισμού της ύπαρξης είναι το κλειδί για την απελευθέρωση, διότι αναγνωρίζοντας τη ματαιότητα των επιδιώξεών μας, βρίσκουμε μια βαθιά αίσθηση νοήματος.

Πέρα από τη φιλοσοφία, ο Καμύ υπήρξε λογοτεχνικός αλχημιστής, συνθέτοντας αριστοτεχνικά τις ιδέες του σε μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Το βραβευμένο με Νόμπελ έργο του, “Η πανούκλα”, εξερευνά την ανθρώπινη αντίδραση σε μια επιδημία – μια συγκλονιστική αλληγορία για την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος μπροστά στις αντιξοότητες.

Η ζωή του Καμύ, που έληξε με τραγικό τρόπο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1960. Παραμένει μια διαρκής φωνή που μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και μπροστά στον παραλογισμό υπάρχει χώρος για θάρρος, ενσυναίσθηση και αναζήτηση νοήματος. Στον λαβύρινθο της ύπαρξης, ο Καμύ μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τον παραλογισμό της ζωής και, με αυτόν τον τρόπο, να βρούμε τη δική μας αυθεντικότητα.

Αύγουστος Στρίντμπεργκ: 10 αποφθέγματα ενός διαμορφωτή του σύγχρονου δράματος

Αλμπέρ Καμύ: 15 αποφθέγματα από το άνθος της πολιτιστικής Ευρώπης

1.«Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;»

2.«Δεν υπάρχει αγάπη για τη ζωή χωρίς απελπισία για τη ζωή.»

3.«Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μη σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.»

4.«Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.»

5.«Αν πρόκειται να μου συμβεί κάτι, θέλω να είμαι εκεί.»

6.«Η μοίρα δεν είναι μέσα στον άνθρωπο αλλά γύρω του.»

7.«Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής.»

8.«Μια ένοχη συνείδηση έχει ανάγκη να εξομολογηθεί. Ένα έργο τέχνης είναι μια εξομολόγηση.»

9.«Το σχολείο μας προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει.»

10.«Η πολιτική και η μοίρα της ανθρωπότητας διαμορφώνονται από ανθρώπους χωρίς ιδανικά και χωρίς μεγαλείο. Άνθρωποι που έχουν μεγαλείο μέσα τους δεν ασχολούνται με την πολιτική.»

11.«Η παγίδα του μίσους είναι ότι σε δένει με τον χειρότερο εχθρό σου.»

12.«Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.»

13.«Έχουμε εξορίσει την ομορφιά. Οι Έλληνες είχαν πάρει τα όπλα γι’ αυτήν.»

14.«Το να αγαπάς ένα πλάσμα σημαίνει να έχεις αποδεχτεί να γερνάς μαζί του.»

15.«Ο σκλάβος ξεκινά ζητώντας δικαιοσύνη και καταλήγει να περιμένει να φορέσει ένα στέμμα.»

Εξερευνώντας 11 κλάδους της φιλοσοφίας

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr