Search
Close this search box.
Αδαμάντιος Κοραής αποφθέγματα

Αδαμάντιος Κοραής: «Λατρεύω την ελευθερίαν, αλλά θα ήθελα να την βρίσκω πάντοτε θρονιασμένη…»

O Αδαμάντιος Κοραής καταγόταν από οικογένεια εμπόρων με παράδοση ενασχόλησης με τη λογοτεχνία. Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1748 στη Σμύρνη και ήταν γόνος εύπορου αστικού νοικοκυριού.

Οι διδασκαλίες του Αδαμάντιου Κοραή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνευματικού και πολιτικού τοπίου του έθνους. Αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους φιλολόγους της σύγχρονης Ελλάδας.

Συνέγραψε τον εκπληκτικό αριθμό των 66 τόμων βιβλίων, με 17 να αποτελούν την “Ελληνική Βιβλιοθήκη” και 9 την “Πάρεργα της Ελληνικής Βιβλιοθήκης”. Τα έργα αυτά συγκέντρωσαν το θαυμασμό των ξένων φιλολόγων και ταυτόχρονα εμφύσησαν στο είδος τους το σπέρμα της προγονικής σοφίας.

Η συνεισφορά του, τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, είναι ανυπολόγιστη σε αξία και κλίμακα. Διατηρούν μια ανεξάντλητη ιστορική συνέχεια και αποτελούν τον πιο κρίσιμο σταθμό στην πνευματική πορεία του ελληνικού έθνους.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η άλωση της Τριπολιτσάς (Απομνημονεύματα)

 

9 αποφθέγματα του μεγαλύτερου φιλόλογου της νεότερης Ελλάδας.

1.Παίνεψε τόσο τον καλόν, ώστε απ’ αυτό να ενοχλείται ο αδιάφορος, να ντρέπεται ο κακός, και τότε θα δεις τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει αυτή η τακτική.

2.Λατρεύω την ελευθερίαν, αλλά θα ήθελα να την βρίσκω πάντοτε θρονιασμένη ανάμεσα στη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό. Ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη είναι καθαρά ληστεία».

3.Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.

4.Η εκπαίδευση των παιδιών είναι από τα πρώτα και πιο απαραίτητα καθήκοντα των γονιών.

5.Μικρότερο κακό είναι η αγραμματοσύνη, παρά η κακή και χωρίς μέθοδο εκπαίδευση. Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους αγράμματους βρίσκει κανείς ευκολότερα άνθρωπο ενάρετο, παρά ανάμεσα σ’ εκείνους που εκπαιδεύτηκαν χωρίς σωστή μέθοδο.

6.Οι συχνοί πόλεμοι είναι αδιάψευστο σημάδι της πλεονεξίας και της βαρβαρότητας των Εθνών.

7.Κεντρίστε τη φιλοτιμία με το να επαινείτε τα καλά και στους γονείς και στα παιδιά. Ο έπαινος θερμαίνει κι αυξάνει τα καλά, ενώ αντίθετα η αδιαφορία τα παγώνει, τα ζαρώνει και τελικά τ’ απονεκρώνει.

8.«Ούτε διάβολος ήμην, προ της παιδείας, ούτ’ άγγελον μ’ έκαμεν η παιδεία. Αλλ’ ο απαίδευτος Παπατρέχας, χωρίς να ήτο κακός, έπραττε κ’ έλεγε πολλά κακά, διότι δεν ήξευρεν ο ταλαίπωρος, ούτε τι έπρασσεν, ούτε τι έλεγεν». «Η απαιδευσία πολλήν ενδίδωσι ροπήν εις αδικίαν». Η παιδεία, τέκνον μου (τώρα το καταλαμβάνω ο δυστυχής), όταν είναι μοιρασμένη αναλόγως εις έθνος ολόκληρον, γίνεται φραγμός και τοίχος εις τας επιχειρήσεις των κακών ανθρώπων, και αν δεν των διορθώση την ψυχήν, τους αναγκάζει και μη θέλοντας να φαίνονται καλοί. (από τον Παπατρέχα)

9.Οι δικαστές πρέπει να έχουν σαν οδηγό τα έθιμα, τα κείμενα και προπάντων τον ορθό λόγο.

Θεμιστοκλής Τσιρώνης: Ένας αγιογράφος των ηρώων του 1821

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr