Search
Close this search box.
Έιμι Γουάινχαουζ

Έιμι Γουάινχαουζ- Back to Black: Η ιστορία πίσω απ’ το εμβληματικό τραγούδι ενός θλιμμένου πορτρέτου

Η  Έιμι Γουάινχαουζ  και το μοναδικό ηχόχρωμά της  που μπορούσε να εναλλάσσεται αβίαστα ήταν μια φωνητική δύναμη που αψηφούσε την κατηγοριοποίηση.

Η Έιμι Γουάινχαουζ γεννήθηκε το 1983 στο Λονδίνο της Αγγλίας,  ήταν βαθιά επηρεασμένη από την τζαζ, την μπλουζ και τη σόουλ μουσική, που θα γίνονταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι του μοναδικού ήχου της.

Η φωνητική της τεχνική ήταν ένα θαύμα από μόνη της. Η Έιμι Γουάινχαουζ  είχε μια απίστευτη ικανότητα να μεταφέρει μια τεράστια γκάμα συναισθημάτων μέσω των ερμηνειών της.

Έιμι Γουάινχαουζ

Είτε τραγουδούσε σπαρακτικές μπαλάντες όπως το “Back to Black” είτε χτυπούσε άγρια της χορδές στον ρυθμό του “Rehab”, η φωνή της αντηχούσε με μια μοναδική αυθεντικότητα.

“Κάθε κακή κατάσταση είναι ένα μπλουζ τραγούδι που περιμένει να συμβεί”, έλεγε.

Πράγματι, ο ρεαλισμός και ο αυθεντικά αυτοβιογραφικός χαρακτήρας των τραγουδιών της, έκαναν τη μουσική της Έμι Γουάινχαουζ να αναπτύξει μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η δισκογραφία της είναι μια απόδειξη της μουσικής της ιδιοφυΐας. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της, “Back to Black”, που κυκλοφόρησε το 2006, την εκτόξευσε και τα μουσικά κομμάτια του άλμπουμ, γεμάτα με ιστορίες αγάπης, σπαραγμού και εθισμού, ανέδειξαν τη συνθετική της δεινότητα περνώντας στη σφαίρα του κλασικού.

Προσκαλούσε συχνά το κοινό της να δει τον ταραχώδη κόσμο της. Τραγούδια όπως το “Love Is a Losing Game” και το “You Know I’m No Good” αποτελούσαν παράδειγμα της στιχουργικής της ευφυΐας και του βάθους της αφήγησής της.

Πόσα άλμπουμ κυκλοφόρησε η Έιμι Γουάινχαουζ;
Κυκλοφόρησε δύο στούντιο άλμπουμ: Το Frank το 2003 και το Back to Black τρία χρόνια αργότερα, το 2006. Εμφανίστηκε επίσης στο Duets II του Tony Bennett το 2011 και σε άλλες συλλογές έκτοτε. Βέβαια, στη συνέχεια το τέλος ήταν τραγικό, καθώς έπαθε  δηλητηρίαση από υπερβολική ποσότητα αλκοόλ στις 23 Ιουλίου του 2011 σε ηλικία 27 ετών. Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Κάμντεν του Λονδίνου από τον σωματοφύλακά της, ο οποίος δεν μπόρεσε να την ξυπνήσει από αυτό που αρχικά φαινόταν να είναι βαθύς ύπνος.

Οι πένθιμες καμπάνες του Back to Black

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Μια σκοτεινή αυτοβιογραφική απόχρωση στο Back To Black, το οποίο εξερευνούσε τη συναισθηματική αναταραχή που ένιωσε η τραγουδίστρια μετά τον χωρισμό της από τον φίλο της, Blake Fielder-Civil ήταν αρκετό για να φτάσει στην κορυφή.

Παρόλο που η μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ ήταν το “Rehab”, για την πραγματική μάχη της με τον εθισμό, αναμφισβήτητα ο ακρογωνιαίος λίθος του ήταν το ομώνυμο τραγούδι. Μια καθαρτική συμφωνία θλίψης που έγραψε η τραγουδίστρια μαζί με τον Mark Ronson.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη “black” ως μεταφορά για την άβυσσο της κατάθλιψης, το “Back To Black” είναι ένα ζοφερό, θλιμμένο πορτρέτο του σπαραγμού της, όπου φέρεται να εμπνεύστηκε από την απιστία του πρώην φίλου της.

Πένθιμα έγχορδα και μια δυσοίωνη καμπάνα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα θρήνου, η οποία αντιπαραβάλλεται δραματικά με ένα χορευτικό, ρετρό μουσικό υπόβαθρο.

Έιμι Γουάινχαουζ

Η ηχογράφηση

Το “Back to Black” ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψε και ηχογράφησε η Γουάινχαουζ για το δεύτερο άλμπουμ της. Προέκυψε τον Μάρτιο του 2006, όταν πείστηκε να συναντήσει τον Mark Ronson στο στούντιο ηχογράφησης του παραγωγού στο Greenwich Village.

Η Γουάινχαουζ  ενθουσιάστηκε με την ιδέα του Ronson- έγραψε γρήγορα μερικούς στίχους βασισμένους σε όσα περνούσε εκείνη την εποχή και στη συνέχεια ηχογράφησαν ένα demo του τραγουδιού.

Η υποδοχή
Μετά την παρουσίαση του Back To Black τον Οκτώβριο του 2006, το όνομα της Έιμι Γουάινχαουζ ήταν στα χείλη όλων. Το LP έγινε γρήγορα πολυπλατινένιο σε όλο τον κόσμο και μετέτρεψε τη δημιουργό του σε παγκόσμιο φαινόμενο. Μετά τον τραγικό θάνατο της Έιμι το 2011, το “Back To Black” απέκτησε μια δεύτερη ζωή, φτάνοντας στο Νο. 8 του βρετανικού singles chart και κάνοντας τελικά πλατινένιο.

Το “Back To Black”  πλέον θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια της, ίσως εξαιτίας τους έντεχνου οδειρμού και της προνοητικότητας των στίχων του: “I tread a troubled track, My odds are stacked”.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν τη χορτάσαμε! 

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr