Search
Close this search box.

Disney: Ποιες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αφαίρεσε από το κλασικό παραμύθι της Χιονάτης;

Το κλασικό παραμύθι της Χιονάτης είναι αρκετά πιο σκοτεινό από τη σημερινή εκδοχή της Disney. Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά!

Η πρωτότυπη ιστορία της Χιονάτης, όπως πολλά παραμύθια, είναι ένα απολαυστικό μείγμα λαογραφίας και επιχειρηματικότητας. Η ιστορία ήταν μόνο μία από τις πολλές που διαδόθηκαν από τους αδελφούς Γκριμ, τον Τζέικομπ και τον Βίλχελμ.

Αυτά τα δύο αδέλφια συνάντησαν έναν άνδρα ονόματι Κλέμενς Μπρέντανο το 1806. Ο Brentano ήθελε να συλλέξει γερμανικούς θρύλους και λαϊκά παραμύθια σε όλη την τότε ακόμα Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να τα καταγράψει για τις επόμενες γενιές.Θυμηθείτε, τέτοιες ιστορίες συχνά μεταδίδονταν προφορικά από παραμυθάδες και γονείς. Επίσης, η συγκέντρωση των διαφόρων ιστοριών θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μία γλώσσα.

Πρώιμη εικόνα της Χιονάτης

Από τις διάφορες γλώσσες, διαλέκτους και παραδόσεις της κεντρικής Ευρώπης, μέχρι το 1810, οι Γκριμ παρείχαν σαράντα εννέα ιστορίες. Πολλές από αυτές τις ιστορίες είναι γνωστές στο σύγχρονο κοινό: η Ωραία Κοιμωμένη, η Ραπουνζέλ, ο Ραμπελστίλτσκιν, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ και, φυσικά, η Χιονάτη. Δυστυχώς, ο Brentano πέταξε τις ιστορίες σε ένα μοναστήρι.

Ευτυχώς, οι αδελφοί Γκριμ είχαν αντίγραφα, τα οποία κυκλοφόρησαν το 1812. Εκείνη την εποχή, οι ιστορίες ονομάζονταν, μεταφρασμένες όσο κυριολεκτικά είναι τα περισσότερα γερμανικά, “Παιδικά και οικιακά παραμύθια”. Σίγουρα πιο ακριβείς, αν και λίγο μακροσκελείς, και τα γερμανικά είναι δύσκολα στην προφορά.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αδελφοί κυκλοφόρησαν διάφορες εκδόσεις με την πάροδο των χρόνων, και οι ιστορίες βελτιώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Χιονάτης. Η γενική υπόθεση παρέμεινε αρκετά σταθερή, όμως,  απείχε πολύ από το φιλικό προς την οικογένεια περιεχόμενο της Disney.

Οι κραυγαλέες διαφορές από το παραμύθι της Χιονάτης.

Στην απεικόνιση της Χιονάτης και των επτά νάνων από την Disney, την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, είναι εμφανείς αρκετές σημαντικές αποκλίσεις από το αρχικό παραμύθι των Γκριμς. Η διασκευή της Disney απογύμνωσε την ιστορία για ένα ευρύτερο κοινό, απευθυνόμενη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, μια στρατηγική που συνέβαλε στη διαρκή επιτυχία της εταιρείας.

Η Χιονάτη των Γκριμ είχε μια μητριά που επιθυμούσε τους πνεύμονες και το συκώτι του κοριτσιού και όχι την καρδιά της. Δείπνησε με αυτά  όργανα μετά την επιστροφή του Κυνηγού. Οι νάνοι στην αρχική ιστορία δεν είχαν ονόματα και προσωπικότητες. Αντίθετα, οι νάνοι της Disney ήταν αξιαγάπητοι χαρακτήρες. Αντί να ψάχνουν στις τσέπες της Χιονάτης για ψιλά, την έβαλαν σε ένα γυάλινο κουτί, ώστε να την προστατέψουν.

Ο πρίγκιπας στην εκδοχή των Γκριμς ήθελε να αγοράσει τη σχεδόν νεκρή Χιονάτη και η κορύφωση του γάμου περιελάμβανε την κακιά μητριά που αναγκάστηκε να χορέψει με υποδήματα από πυρωμένο σίδερο. Αυτές οι αποκλίσεις ήταν απαραίτητες για να γίνει η ιστορία κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και να διατηρηθεί η φιλική προς την οικογένεια. εικόνα της Disney. Οι αλλαγές αυτές βοήθησαν στη δημιουργία μιας διαρκούς απήχησης για τις διασκευές της Disney.

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr