Search
Close this search box.
Τα Ίχνη της Βίας

Τα Ίχνη της Βίας: Ένα συγκλονιστικό δικαστικό θρίλερ – Τρέιλερ

Τα Ίχνη της Βίας, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιαν Ματουζίνσκι θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο.

Τα Ίχνη της Βίας μας ταξιδεύουν στο 1983, όπου η Πολωνία βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας ενόψει της έντονης αντίθεσης του λαού. Η χώρα βρίσκεται σε σοκ για τον θάνατο του Γκρέγκορζ Ψεμίκ, ενός μαθητή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολιτοφυλακή.

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του μοναδικού ατόμου που είδε τον ξυλοδαρμό, ο οποίος εν μία νυκτί γίνεται ο νούμερο ένα εχθρός του κράτους. Το κατασταλτικό καθεστώς χρησιμοποιεί ολόκληρο τον μηχανισμό του για να προσπαθήσει να τον στριμώξει και ανθρώπους που σχετίζονται με την υπόθεση, όπως οι γονείς του και η μητέρα του Γκρέγκορζ Ψέμιτς. Ένα δικαστικό θρίλερ με φόντο την αληθινή ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της κομμουνιστικής περιόδου.

Η υποψηφιότητα της Πολωνίας για Όσκαρ ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, επιδεικνύοντας την ικανότητα της χώρας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της αστυνομικής βίας και της αντικειμενικής αλήθειας. Το 1983, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας πάλευε να διατηρήσει την τάξη μετά το θάνατο του 18χρονου Γκρέγκορζ Ψεμίκ μετά τον ξυλοδαρμό του από την αστυνομία. Ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος γίνεται κυβερνητικός εχθρός.

Σημείωμα του σκηνοθέτη της ταινίας Τα Ίχνη της Βίας:

«Η κάθε ταινία είναι ένα περίεργο είδος καθρέφτη. Μπορεί να βουτήξει βαθιά στην ψυχή κάποιου. Είτε του κεντρικού χαρακτήρα, είτε του θεατή. Ο καθένας μπορεί να δει κάτι διαφορετικό στον καθρέφτη και αυτή είναι η μαγεία του κινηματογράφου. Αυτή την ελευθερία έχουμε ανάγκη. Ο Γκζέγκος Πσέμικ νοιάστηκε για την ελευθερία του όταν οι αστυνομικοί τού ζήτησαν την ταυτότητά του στις 12 Μαΐου 1983. Ήξερε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να τους τη δείξει, γιατί ο στρατιωτικός νόμος είχε ήδη ανασταλεί. Οπότε δεν το έκανε.

Κανείς δεν ξέρει ποιος έριξε την τελική, θανατηφόρα γροθιά που τον σκότωσε. Είναι καφκικό και ταυτόχρονα θυμίζει πολλές σύγχρονες περιπτώσεις. Ο μόνος λόγος που αποκαλύφθηκε αυτή η ιστορία είναι ότι υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας.

Η ταινία μού έδωσε την ευκαιρία να εξετάσω διαφορετικές πλευρές του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία τη δεκαετία του ’80. Αυτός είναι ένας πραγματικά πολυεπίπεδος καθρέφτης. Και πρέπει να προσπαθήσουμε να μην τον σπάσουμε. Μόνο αν θυμόμαστε, μπορούμε να διατηρήσουμε την ελπίδα για κάτι να μην ξανασυμβεί.»

Γιαν Ματουζίνσκι

Τα Ίχνη της Βίας κυκλοφορούν στις 10 Νοεμβρίου από το Cinobo.

Τα Ίχνη της Βίας / Leave No Traces

Σκηνοθεσία: Γιαν Ματουζίνσκι
Σενάριο: Κάγια Κράγτζυκ-Γνουκ
Πρωταγωνιστούν: Τόμας Ζιέτεκ, Σάντρα Κορζένιακ, Γιάσεκ Μπράσιακ, Ανιέσκα Γκροτσόφσκα

Φωτογραφία: Κάσπερ Φέρτατς
Μοντάζ: Πρζέμισλαβ Κρυσιελέφσκι
Ήχος: Σιπριέν Βιντάλ, Κάσπερ Χαμπισιάκ
Μουσική: Ιμπραΐμ Μααλούφ
Παραγωγή: Aurum Film

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Τα Ίχνη της Βίας:

Διαβάστε περισσότερα:

The Fabelmans: Σε σενάριο και σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ – Τρέιλερ

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr