Search
Close this search box.
στοικα μαθηματα

10 στωικά μαθήματα για το πώς να ζήσουμε αυθεντικά διατηρώντας τη ψυχραιμία μας

Η βασική υπόσχεση της στωικής φιλοσοφίας έγκειται στην επίτευξη αταλάντευτης ηρεμίας και συναισθηματικής ανθεκτικότητας απέναντι στις αντιξοότητες.

Στωικισμός vs Νεοπλατωνισμός: Οι διαφορές των φιλοσοφιών που άλλαξαν τον κόσμο μας

Οι γνώσεις από τους Στωικούς στοχαστές όπως ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σενέκας και ο Επίκτητος προσφέρουν μια δομημένη προσέγγιση για την πλοήγηση στις προκλήσεις της ζωής με ηρεμία αντί να υποκύψουμε στο άγχος ή την αναταραχή.

Η τήρηση των ορθολογικών αρχών τους μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε βαθιά εσωτερική ειρήνη και να αναπτύξουμε δεξιότητες αυτορρύθμισης που αποδεικνύονται πολύτιμες τόσο σε ευνοϊκές όσο και σε δύσκολες συνθήκες. Ο στόχος δεν είναι να υιοθετήσουμε μια αποστασιοποιημένη, χωρίς συναισθήματα κατάσταση, αλλά μάλλον να ζήσουμε αυθεντικά διατηρώντας την ψυχραιμία μέσα από το φακό της σοφίας και της προοπτικής.

1. Εστιάστε μόνο σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Σύμφωνα με τον Επίκτητο, κυριαρχούμε στις σκέψεις, τις αξίες και τις πράξεις μας, αλλά τα εξωτερικά γεγονότα παραμένουν πέρα από τον έλεγχό μας. Ανάλογα με έναν τοξότη που στοχεύει βέλη, μπορούμε να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας με σύνεση, αναγνωρίζοντας ότι παράγοντες όπως ο άνεμος μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, υπενθυμίστε αμέσως στον εαυτό σας τι είναι υπό τον έλεγχό σας και διοχετεύστε την ενέργειά σας αποκλειστικά σε αυτές τις πτυχές. Το να σκέφτεστε ανησυχίες για την υγεία, περίπλοκες σχέσεις ή οικονομικές προκλήσεις είναι μια μάταιη προσπάθεια που μόνο εντείνει την αγωνία.

2. Μην σπαταλάτε ενέργεια σε περιττό άγχος

Ο Σενέκας χρησιμοποίησε τη μεταφορά ενός μυρμηγκιού που κινεί έναν κόκκο σιταριού για να δείξει πώς δημιουργούμε τη δική μας δυστυχία για ασήμαντα θέματα. Είτε πρόκειται για αγενή σχόλια είτε για μικρές ενοχλήσεις, τείνουμε να μετατρέπουμε τα μικρά ζητήματα σε σημαντικά προβλήματα. Όταν στενοχωριέστε, κάντε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε αν αξίζει να θυσιάσετε την ηρεμία σας. Σκεφτείτε αν αυτό το δευτερεύον θέμα θα έχει σημασία αύριο. Διατηρήστε προοπτική για το τι πραγματικά αξίζει την ψυχική σας ενέργεια, αποφεύγοντας την δημιουργία περιττών ταλαιπωριών και να επικεντρώνεστε σε ενάρετες καταστάσεις.

3. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα του παρόντος

Ο Μάρκος Αυρήλιος υπέθεσε ότι η προσήλωση σε τύψεις του παρελθόντος ή σε υποθετικά γεγονότα προκαλεί αφόρητο άγχος. Δεδομένου ότι έχουμε περιορισμένο έλεγχο στο παρελθόν ή στο μέλλον, συνέστησε να ανακατευθύνουμε την προσοχή στην παρούσα στιγμή. Μείνετε ριζωμένοι στο παρόν μέσω τακτικών πρακτικών ενσυνειδητότητας. Συντονιστείτε σε αξιοθέατα, ήχους, αισθήσεις ή σκέψεις, αγκυροβολώντας τον εαυτό σας όταν προκύπτουν περισπασμοί. Προσεγγίστε την τρέχουσα εργασία ή κατάσταση με πλήρη επίγνωση και παρουσία.

4. Παραμείνετε ήρεμοι μέσω λογικής σκέψης

Ο Ζήνων υποστήριξε ότι δεν μας ενοχλούν τα γεγονότα αλλά η οπτική μας γι’ αυτά. Δύο άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν την ίδια εμπειρία, αλλά αντιδρούν συναισθηματικά με διαφορετικούς τρόπους. Οι στωικοί υποστήριξαν ότι η σοφία, η δικαιοσύνη και το θάρρος πηγάζουν από σαφή συλλογισμό σχετικά με τις προκλήσεις. Σε περιόδους εξωτερικού στρες, αντισταθείτε στις παρορμητικές αντιδράσεις και αναλύστε προσεκτικά την κατάσταση. Αξιολογήστε τα γεγονότα λογικά πριν κρίνετε. Η ψυχραιμία επιτυγχάνεται όταν η λογική καθοδηγεί τις εκτιμήσεις μας.

5. Αποδεχτείτε αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει

Ο Μάρκος Αυρήλιος σημείωσε ότι «η απώλεια δεν είναι τίποτα άλλο από την αλλαγή». Η ηρεμία προκύπτει όταν συγκεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε μέσω σοφής δράσης και αποδεχόμενοι οτιδήποτε άλλο όπως είναι. Οι κρίσεις για τις περιστάσεις που είναι άδικες προκαλούν μόνο δυσαρέσκεια και αναταραχή. Διατηρήστε την εσωτερική γαλήνη αφήνοντας ό,τι είναι πέρα από τον έλεγχό σας.

6. Αναπροσαρμόστε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες

Χρησιμοποιήστε τη δυσφορία ως κίνητρο για πρόοδο, αναγνωρίζοντας τις αποτυχίες ως πολύτιμες ευκαιρίες μάθησης. Αγκαλιάστε μια νοοτροπία ανάπτυξης για να απαλλαγείτε από τύψεις και απογοητεύσεις, βλέποντας τις ατυχίες ως οδηγούς προς τη σοφία. Παρόμοια με τον χρυσό που εξευγενίζεται από τις φλόγες, οι αντιξοότητες μας μεταμορφώνουν σε πιο ήρεμα και φωτεινά άτομα.

7. Κάντε ενάρετες πράξεις με αριστεία

Αφιερώστε πλήρη εστίαση σε κάθε εργασία, βρίσκοντας χαρά σε ενάρετες πράξεις όπως η δικαιοσύνη και η συμπόνια. Αφήστε τα επιθυμητά αποτελέσματα, βρίσκοντας εκπλήρωση στην ηθική αριστεία κάθε πράξης. Επικεντρώστε την προσοχή στην ίδια τη δραστηριότητα, διασφαλίζοντας την ηρεμία ανεξάρτητα από τις εξωτερικές απόψεις. Παρά τα ποικίλα αποτελέσματα, η αυτοικανοποίηση υπερισχύει από το να κάνεις καλό.

8. Εγκαταλείψτε τις επιθυμίες για όσα δεν έχετε

Οι Στωικοί απέδιδαν την αγωνία στην υπερβολική λαχτάρα για αυτό που μας λείπει, θεωρώντας το ως τη βασική αιτία. Ο φθόνος, η απληστία, η απογοήτευση και ο θυμός αναδύονται όταν θεωρούμε τις περιστάσεις μας ανεπαρκείς. Η υπερβολική προσκόλληση στον πλούτο ή τη θέση, διαταράσσει την εσωτερική γαλήνη όταν δεν εκπληρώνεται. Ο μετριασμός των επιθυμιών ενθαρρύνει την αποδοχή, όπως εικονογραφήθηκε από τον στωικό φιλόσοφο Κλεάνθη, ο οποίος ζούσε ικανοποιημένος με απλές προμήθειες όπως το ψωμί και το νερό.

9. Δείτε τους γύρω και τα γεγονότα αντικειμενικά

Ο Μάρκος Αυρήλιος αναλογίστηκε τον αντίκτυπο των κρίσεων στην πραγματικότητά μας, υποστηρίζοντας ότι οι ερμηνείες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα εξωτερικά γεγονότα. Η στεναχώρια από μια προσβολή προκύπτει όταν συμπεραίνουμε λανθασμένα ότι «μας αδικούν» αντί να θεωρούμε «Αυτό το άτομο είναι παραπλανημένο». Υιοθετήστε τη λογική αποστασιοποίηση για τα γεγονότα, καθώς μόνο οι ηθικές επιλογές μπορούν πραγματικά να σας βλάψουν. Ο Επίκτητος παρατήρησε ότι η αγωνία συχνά προέρχεται από τις πεποιθήσεις για το πώς τα γεγονότα «πρέπει/δεν πρέπει να είναι» και όχι από τα ίδια τα γεγονότα. Εξετάστε τις εντυπώσεις αντικειμενικά ρωτώντας: “Είναι αυτή η σκέψη αληθινή ή απλώς μια άποψη;” Η αρνητική κρίση προκαλεί αναταραχή. Η αντικειμενικότητα προάγει την ισορροπία ανάμεσα στις δυσκολίες.

10. Ζήστε σύμφωνα με τη φύση και τη λογική

Οι Στωικοί παρατήρησαν ότι τα ζώα ακολουθούν φυσικά τα ένστικτά τους χωρίς άγχος, όπως ακριβώς μπορούμε να ζήσουμε ι εμείς μια ομαλή ζωή ευθυγραμμιζόμενοι με τους παγκόσμιους νόμους και αρετές. Τα λογικά όντα εκτιμούν τη δικαιοσύνη, τη σοφία και τις ενάρετες πράξεις, ενώ οι διεφθαρμένες εκλογικεύσεις παρεκκλίνουν από την πορεία της φύσης. Οι στωικοί, όπως ο Σωκράτης, εκτιμούσαν τη σοφία μέσω της λογικής έναντι του συναισθήματος. Η ηρεμία διαπρέπει σε στοχαστικές, δίκαιες, μέτριες και θαρραλέες συμπεριφορές. Εξασκηθείτε στην ευθυγράμμιση με την καθολική λογική μέσω καθημερινού στοχασμού και στοχασμού προτύπων για να παρακάμψετε λανθασμένες κρίσεις που προκαλούν αναταραχές.

7 βιβλία για να γνωρίσεις τον Στωικισμό

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr