Search
Close this search box.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Σαραμάγκου 100: Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τον Πορτογάλο νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκο

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Σαραμάγκου 100» για την προβολή έξι ταινιών βασισμένες στα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκο.

Η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η ελληνική ταινιοθήκη συνεργάζονται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Σαραμάγκου 100» για την προβολή έξι ταινιών βασισμένες στα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκο. Στις 16 Νοεμβρίου 2021, η Πορτογαλική Πρεσβεία στην Αθήνα και η ελληνική ταινιοθήκη φιλοξενούν μια σειρά ταινιών με θέμα «Το τέλος της ζωής».

Αυτά περιλαμβάνουν τα “Information” (2008), “Embargo” (2010), “The Man Copy” (2013) και “The Year of the Death of Ricardo Reis” (2020). Είδα επίσης στο ντοκιμαντέρ José and Pilar (2010). και Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020). Στις κινηματογραφικές αίθουσες, μερικά από τα πιο διάσημα βιβλία του José Saramago ζωντανεύουν με δημοφιλείς ηθοποιούς όπως η Julianne Moore και ο Jake Gyllenhaal. Όμως θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ που θα φωτίσει τη σχέση του σημαντικού συγγραφέα με τη σύζυγό του, Πιλάρ ντελ Ρίο. Οι ταινίες θα μεταγλωττιστούν στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Έμιλι Μπλαντ: «The England» ένα απίστευτο γουέστερν με την Έμιλι Μπλαντ – Τρέιλερ

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998) καθιέρωσε τη διεθνή φήμη του Ζοζέ Σαραμάγκο, γεγονός που τον έκανε έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο πέρα ​​από τα σύνορα της Πορτογαλίας. Έτσι, ο σαραμάγκου θεωρείται σήμερα «συγγραφέας στον κόσμο», κάτι που είχε τεράστια επιρροή στους νεότερους.

Σκοπός αυτού του κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, έργο του οποίου έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στην Ελλάδα.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου«Σαραμάγκου 100»:

ΠΕΜΠΤΗ 10/11
Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020), του João Botelho. Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σαραμάγκου που επικεντρώνεται στη φανταστική καθημερινότητα των τελευταίων χρόνων της ζωής ενός εκ των ετερώνυμων (alter ego) του Φερνάντο Πεσσόα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/11
Εμπάργκο (2010), του António Ferreira. Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ζοζέ Σαραμάγκο, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Νούνο, ενός άνδρα του οποίου η ζωή διαταράσσεται ξαφνικά από μια αλληλουχία απίθανων, καφκικών γεγονότων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11
Ζοζέ και Πιλάρ (2010) του Miguel Gonçalves Mendes. Ένα υπέροχο πορτρέτο του Σαραμάγκου το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και της Πιλάρ, της συντρόφου της ζωής του και σημαντικής επιρροής στη σκέψη του.

Ο άνθρωπος αντίγραφο (2013), του Denis Villeneuve. Στην ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαραμάγκου, ο Άνταμ Μπελ είναι ένας καθηγητής ιστορίας που έχει απογοητευτεί από τη βαρετή ζωή του. Όμως όλα αλλάζουν όταν, σε μια ταινία, βλέπει έναν σωσία του…

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/11
Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020), των Carlos Vaz Marques και Graça Castanheira. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής RTP (Πορτογαλική Ραδιοτηλεόραση) περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους Afonso Reis Cabral, Valter Hugo Mãe, Gonçalo M. Tavares και José Luís Peixoto, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το λογοτεχνικό βραβείο Saramago.

Περί τυφλότητος (2008), του Fernando Meirelles. Εμπνευσμένη από ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαραμάγκου, η ταινία αυτή περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία όπου η ανεξήγητη τύφλωση έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό.

Διαβάστε περισσότερα:

Orgasm Inc.: Μια εταιρεία «οργασμικού διαλογισμού» στο μικροσκόπιo του Netflix – Αληθινή ιστορία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr