Search
Close this search box.
Jamie Reid

Ο Jamie Reid έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 76 ετών – Βοήθησε στον καθορισμό των Sex Pistols

Μνήμη του Jamie Reid – Η συμβολή του στους Sex Pistols ήταν καθοριστική για τη διαμόρφωση της πανκ αισθητικής

Στις 8 Αυγούστου, ο Jamie Reid, ο επαναστάτης καλλιτέχνης του οποίου οι δημιουργικές προσπάθειες για τους Sex Pistols έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της πανκ αισθητικής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί του, John Marchant, τον θυμάται ως ένα πολυδιάστατο άτομο που περιλάμβανε ρόλους καλλιτέχνη, εικονοκλάστη, αναρχικού, πανκ, χίπη, επαναστάτη και ρομαντικού. Ο Βρετανός καλλιτέχνης κολάζ, του οποίου το έργο α εμπνέει την κουλτούρα του πανκ είναι γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά απ’ τα έργα του.

Τα πιο αναγνωρισμένα επιτεύγματα σε μια καριέρα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 είναι τα σχέδια και οι αφίσες του για τους Sex Pistols. Αυτά τα έργα θεωρήθηκαν κάποτε προκλητικά, αλλά τώρα έχουν αγκαλιαστεί από αξιόλογα ιδρύματα όπως το MoMA της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου. Διαθέτουν υψηλές τιμές στις δημοπρασίες και απασχολούνται από πολυτελείς μάρκες. Σκεπτόμενος αυτό το φαινόμενο, ο Reid δήλωσε σε συνέντευξή του στο Another Man το 2018: “Οι καινοτόμες έννοιες θα αφομοιώνονται πάντα στο mainstream”.

10 από τα πιο διάσημα σκοτεινά έργα τέχνης

Πού γεννήθηκε ο Reid;

Ο Reid γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1947 από σταθερούς σοσιαλιστές γονείς και γράφτηκε στο Croydon Art School στα 16 του, όπου διασταυρώθηκαν τυχαία οι δρόμοι του με τον Malcolm McLaren, τον μελλοντικό ιμπρεσάριο των Sex Pistols, τον οποίο ο Reid θεωρούσε ως “τον κατεξοχήν εννοιολογικό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα”. Στη δεκαετία του 1970, ο McLaren επιστράτευσε το ταλέντο του Reid για να συμβάλει στην ανάπτυξη των Sex Pistols, ενός συγκροτήματος που ο McLaren συγκρότησε στρατολογώντας νεαρά άτομα που σύχναζαν στην μπουτίκ ρούχων του στην King’s Road.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ύπαρξης του συγκροτήματος, ο Reid φιλοτέχνησε εμβληματικά εικαστικά, όπως το ζωηρό ροζ λογότυπο, το ταλαιπωρημένο Union Jack για το εξώφυλλο του single “Anarchy in the U.K.” του 1976 και, κυρίως, το εξώφυλλο για το “God Save the Queen” του 1977. Κοιτάζοντας πίσω, ο Reid θυμάται: “Απλά το επιδιώξαμε. Υπήρχε πολύς αυθορμητισμός” στη συνεργασία του με το συγκρότημα.

Η διαρκή επίδραση των δημιουργιών του Reid για τους Sex Pistols έγινε εμφανής τις επόμενες δεκαετίες, σε βαθμό που ο Reid κουράστηκε κάπως να τις συζητά.

Στα μετα-πανκ χρόνια, συνεργάστηκε με συγκροτήματα όπως οι Dead Kennedys και οι Afro Celt Sound System. Διοχέτευσε επίσης την καλλιτεχνική του έκφραση σε έργα διαμαρτυρίας για κινήματα όπως το Occupy και η Anti-Poll Tax Alliance. Η εστίασή του μετατοπίστηκε στην κριτική σε εξουσιαστικές φιγούρες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν- συσπειρώθηκε πίσω από τους Pussy Riot μετά τη σύλληψή τους το 2012.

Πιο πρόσφατα, ο Reid εμβάθυνε στην προγονική του κληρονομιά των δρυίδων, εμπνευσμένος από τον προ-προπάππου του George Watson MacGregor Reid, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Τάγματος των Δρυίδων. Το τελευταίο του θεατρικό έργο, με τίτλο “Time For Magic”, αντλεί έμπνευση από τις τελετουργίες των Δρυίδων.

Οι σελίδες της συλλογής “Jamie Reid: Rogue Years 1972-2021” προσφέρουν μια ματιά στο ταξίδι αυτού του φωτεινού διάττοντα αστέρα στο καλλιτεχνικό σύμπαν.

Τί είναι η ενσυναίσθηση: 5 βήματα για την κατανόησή της

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr