Search
Close this search box.
Καζαντζάκης

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης γονάτισε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη – Βίντεο

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε δεχθεί ανελέητο πόλεμο από την εκκλησία σε σημείο να ζητηθεί ο αφορισμός του.

Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη προσκύνησε ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος 65 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα.

Μια μοναδική στιγμή έζησαν το πρωί της Τετάρτης όσοι παραβρέθηκαν στο τρισάγιο για την 65η επέτειο του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος,  ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον μεγάλο συγγραφέα της Κρήτης και γονάτισε μπροστά στο σεμνό μνημείο του, προκαλώντας έντονες συγκινήσεις στους παρευρισκόμενους.

Η Εκκλησία της Κρήτης 65 χρόνια μετά, αναγνωρίζει το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη και αποδίδει τον δέοντα σεβασμό στον άνθρωπο και στον στοχαστή.

Αυτή η σκηνή έχει έντονο συμβολισμό και ιστορική σημασία. Την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Αυτή η κοινωνία εργάζεται για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του συγγραφέα και να προωθήσει το έργο του διεθνώς.

Η χειρονομία του αρχιεπισκόπου Κρήτης είναι σημαντική, καθώς ο Νίκος Καζαντζάκης αντιμετώπισε ανελέητο πόλεμο από την εκκλησία όσο ζούσε, σε σημείο να αφοριστεί.

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο τελευταίος πειρασμός», «Ο Χριστός Ξανασταυρώθηκε» και «Καπετάν Μιχάλης». Ο Καζαντζάκης κατηγορήθηκε για βλασφημία και τα έργα του θεωρήθηκαν προσβλητικά.

Πολλά θρησκευτικά σωματεία υποστήριζαν ότι ο Καζαντζάκης με τα έργα του «θέλει να κάμη τους αναγνώστας του να ζουν ζωή πολύ κατωτέραν και από αυτήν των ζώων.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, με επιστολή απάντησε δημόσια στις απειλές της εκκλησίας:

«Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».

Δείτε το βίντεο:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Διαβάστε περισσότερα:

Netflix: Ετοιμάζει σειρά του βιβλίου «Εκατό χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Φωτογραφία εξωφύλλου: Screen Shot

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr