Search
Close this search box.
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Μπουκόφσκι αποφθέγματα

Όταν ο Τσαρλς Μπουκόφσκι μας βρόντηξε τον νου και φώναξε πως: «έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή για να χάσεις»

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ένας εξαιρετικά παραγωγικός underground συγγραφέας, χρησιμοποίησε τόσο την ποίηση όσο και την πεζογραφία για να απεικονίσει με γλαφυρό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα της αστικής ζωής και των περιθωριοποιημένων ατόμων μέσα στην αμερικανική κοινωνία.

Έχοντας αποκτήσει την ιδιότητα του λατρευτού ήρωα, ο Μπουκόφσκι βασίστηκε σε έναν συνδυασμό προσωπικών εμπειριών, ωμών συναισθημάτων και φαντασίας στις δημιουργίες του, χρησιμοποιώντας άμεση γλώσσα μαζί με έντονες εικόνες, που συχνά περιλάμβαναν βία και σεξουαλικότητα.

Ο Stephen Kessler, γράφοντας για το San Francisco Review of Books, υπογράμμισε τη μοναδική προσέγγιση του Μπουκόφσκι, σημειώνοντας το αδιαμαρτύρητο και αληθινό στυλ γραφής του που τον διέκρινε από άλλους αυτοβιογραφικούς μυθιστοριογράφους και ποιητές. Ο Michael Lally, στο Village Voice, περιέγραψε τον Μπουκόφσκι ως φαινόμενο, τονίζοντας το συνεπές και ιδιαίτερο ύφος του που διαμορφώθηκε από μια ζωή που σημαδεύτηκε από έντονες εμπειρίες.

Γεννημένος στη Γερμανία, ο Μπουκόφσκι έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία δύο ετών, βιώνοντας μια δύσκολη παιδική ηλικία που σημαδεύτηκε από την αυστηρή πειθαρχία και τη συχνή σωματική κακοποίηση του πατέρα του. Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά του, “Ham on Rye” (1982), εμβαθύνει σε αυτά τα διαμορφωτικά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού και της απόρριψης λόγω της εμφάνισής του. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η γνωριμία του Μπουκόφσκι με το αλκοόλ στην ηλικία των 13 ετών αποτέλεσε μεταμορφωτική και διαβρωτική εμπειρία για τον ίδιο.

15 αποφθέγματα του Λεό Μπουσκάλια που μας έκαναν να νιώσουμε ένα «τσίμπημα» στη ψυχή μας

15 αποφθέγματα του Τσαρλς Μπουκόφσκι

1. “Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ. Πόσο απαίσια πρέπει να είναι η ζωή τους”

2. “Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι χαζοί άνθρωποι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση”

3. “Οι άνθρωποι χωρίς ηθική συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ελεύθερους, αλλά αυτό που ισχύει περισσότερο είναι πως δεν έχουν την ικανότητα να νιώσουν ή να αγαπήσουν”

4. “Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι πόσο καλά περπατάς μέσα από τη φωτιά”

5. “Μερικές φορές σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι το πρωί και σκέφτεσαι δεν πρόκειται να τα καταφέρω, αλλά μέσα σου γελάς – επειδή θυμάσαι όλες τις φορές που ένιωσες έτσι”

6. “Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή για να χάσεις”

7. “Το πιο απαίσιο δεν είναι ο θάνατος, αλλά οι ζωές που κάνουν οι άνθρωποι ή δεν κάνουν μέχρι τον θάνατό τους”

8. “Βρισκόμαστε εδώ για να γελάμε με τις πιθανότητες και για να ζούμε τη ζωή μας τόσο καλά, που ο θάνατος θα τρέμει στην ιδέα να μας πάρει”

9. “Χρειάζεται να πεθάνουμε κάποιες φορές, πριν μπορέσουμε πραγματικά να ζήσουμε”

10. “Αρχίζεις να σώζεις τον κόσμο, σώζοντας έναν άνθρωπο τη φορά• όλα τα υπόλοιπα είναι πομπώδης ρομαντισμός ή πολιτική”

11. “Όλοι πρόκειται να πεθάνουμε, όλοι, μα τι τσίρκο! Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας κάνει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, αλλά δεν ισχύει αυτό. Είμαστε τρομοκρατημένοι και ισοπεδωμένοι από ασήμαντα πράγματα και μας κατατρώει το τίποτα”

12. “Βρες αυτό που αγαπάς και άφησέ το να σε σκοτώσει”

13. “Μήπως γίνεσαι αυτό που πάντα μισούσες;”

14. “Αν έχεις την ικανότητα να αγαπήσεις, αγάπησε τον εαυτό σου πρώτα”

15. “Η ελεύθερη ψυχή είναι σπάνιο πράγμα, αλλά την αναγνωρίζεις, όταν τη βλέπεις. Επειδή βασικά νιώθεις καλά, πολύ καλά όταν είσαι κοντά της ή μαζί της”

Μίλαν Κούντερα: «Ο έρωτας αρχίζει από τη στιγμή που μια γυναίκα εγγράφεται με μια από τις κουβέντες της, στην ποιητική μας μνήμη»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr