Search
Close this search box.

Έργο του Banksy αποτελεί παρελθόν μετά από κατεδάφιση κτιρίου – 1,6 εκατομμύριο ευρώ η αξία του

Ο Bansky, ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες παγκοσμίως, διατηρεί ανωνυμία και αυτοαποκαλείται «φαρσέρ». Αποτελεί σύμβολο αντίστασης και υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες αν πρόκειται για άτομο ή συλλογικότητα τέχνης, με το μικρό όνομα «Ρόμπι».

10+1 πίνακες ζωγραφικής με χειμωνιάτικα τοπία για καλύτερο χουχούλιασμα στην κουβέρτα σου

Πριν λίγες ημέρες, κατεδαφίστηκε ένα έργο του Banksy, το οποίο είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται για το γνωστό γκράφιτι του για το Brexit στη Ντόβερ, που απεικόνιζε έναν εργάτη να αφαιρεί ένα από τα αστέρια της ΕΕ από τη σημαία. Το έργο είχε γίνει τουριστικό ορόσημο, αλλά τελικά το κτίριο κατεδαφίστηκε σε ένα έργο ανάπλασης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Ντόβερ δικαιολόγησε την κατεδάφιση του κτιρίου με την τοιχογραφία του Μπάνκσι, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασής του και το υψηλό κόστος συντήρησης. Η τοιχογραφία, που δημιουργήθηκε το 2017 βρισκόταν σε κτίριο που ήταν μέρος ενός έργου ανακαίνισης ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών και δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς να επιβληθούν σημαντικές δαπάνες στους τοπικούς φορολογούμενους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Αν και έγιναν προσπάθειες για σάρωση και ψηφιακή διατήρηση του έργου τέχνης μετά την ασβεστοποίηση του το 2019, η πρόσφατη κατεδάφιση σηματοδοτεί την ατυχή κατάληξη αυτού του πολιτιστικά σημαντικού έργου.

Έργο του Banksy αποτελεί παρελθόν μετά από κατεδάφιση κτιρίου

Ο Bansky δημιουργεί έργα τέχνης σε πόλεις, τα οποία θίγουν και καθρεφτίζουν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Αν και η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη, τα έργα του πωλούνται σε υψηλά ποσά. Ο όρος “Banksy” έχει γίνει ισχυρό εμπορικό brand, ενώ οι επιρροές του αντηχούν παγκοσμίως. Ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90 στο Μπρίστολ και συνδέεται με το καλλιτεχνικό κίνημα της πόλης. Το έργο του «the mild mild west», με ένα λούτρινο αρκουδάκι που πετάει βόμβα μολότοφ, είναι αντιπροσωπευτικό του στυλ και της ειρωνίας από τα οποία χαρακτηρίζονται οι δημιουργίες του.

Έργο του Banksy αποτελεί παρελθόν μετά από κατεδάφιση κτιρίου

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Banksy εξελίχθηκε σε μια διακεκριμένη φυσιογνωμία της τέχνης. Κάθε νέο γκράφιτι του γινόταν είδηση, ενώ η φήμη του εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Τα έργα του γίνονταν ολοένα και πιο ενδιαφέροντα, καυστικά, ανατρεπτικά και συναισθηματικά. Εμφανίζονταν σε πόλεις και σε διάφορα αντικείμενα, ενώ ορισμένοι φανατικοί θαυμαστές έφταναν μέχρι το σημείο να αφαιρούν ολόκληρους τοίχους με έργα του. Εκθέσεις και εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις προσέλκυσαν ενδιαφέρον και διασημότητες, ενώ το ντοκιμαντέρ “Exit Through The Gift Shop” προτάθηκε για βραβεία Όσκαρ και Bafta το 2010.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Τα 10 πιο φημισμένα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου- Ο άνθρωπος που έδωσε ζωή στο άψυχο μάρμαρο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr