Search
Close this search box.
Μίλαν Κούντερα

Μίλαν Κούντερα: 15 αποφθέγματα από τον συγγραφέα της «αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι»

Ο Μίλαν Κούντερα, ο διάσημος Τσέχος-Γάλλος συγγραφέας, είναι μια φωτεινή προσωπικότητα στον κόσμο της λογοτεχνίας. 

Ο Κούντερα είναι διάσημος για τα προκλητικά και φιλοσοφικά μυθιστορήματά του, τα οποία συχνά διερευνούν θέματα ταυτότητας, αγάπης, πολιτικής και ανθρώπινης κατάστασης. Τα έργα του, όπως “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι” και “Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης”, αναδεικνύουν την ικανότητά του να συνυφαίνει την αφήγηση ιστοριών με βαθυστόχαστους φιλοσοφικούς στοχασμούς, καθιστώντας τη λογοτεχνία του ένα μωσαϊκό διανόησης και συναισθήματος.

Εξορισμένος από την πατρίδα του το 1975 για πολιτικούς λόγους, ο Κούντερα εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου πολιτογραφήθηκε. Οι εμπειρίες του από τον εκτοπισμό και τις πολιτισμικές αλλαγές επηρέασαν βαθιά τη συγγραφή του, προσθέτοντας βάθος και μια αίσθηση οικουμενικότητας στις αφηγήσεις του.

Η μοναδική λογοτεχνική φωνή του Μίλαν Κούντερα του χάρισε διεθνή αναγνώριση, πολυάριθμα βραβεία και ένα αφοσιωμένο αναγνωστικό κοινό. Η ικανότητά του να διερευνά την πολυπλοκότητα της ύπαρξης υφαίνοντας παράλληλα περίπλοκες αφηγήσεις αποτελεί απόδειξη της λογοτεχνικής του ιδιοφυΐας, καθιστώντας τον μια διαχρονική μορφή στο πάνθεον των σύγχρονων συγγραφέων. Μέσα από τις λέξεις του, ο Μίλαν Κούντερα συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας προκαλεί να εξερευνήσουμε τα βαθιά ερωτήματα που καθορίζουν την ανθρώπινη εμπειρία.

Υπήρχαν 40 γυναίκες μαθηματικοί στην Αρχαία Ελλάδα – Γιατί δεν τις γνωρίζουμε;

 15 αποφθέγματα του Μίλαν Κούντερα

1.Η στιγμή που γεννιέται ο έρωτας: η γυναίκα δεν αντιστέκεται στη φωνή που καλεί την τρομαγμένη της ψυχή, ο άντρας δεν αντιστέκεται στη γυναίκα που η ψυχή της ξέρει να προσέχει τη φωνή του.

2.Ο έρωτας αρχίζει από μια μεταφορά. Μ’ άλλα λόγια : Ο έρωτας αρχίζει από τη στιγμή που μια γυναίκα εγγράφεται με μια από τις κουβέντες της , στην ποιητική μας μνήμη.

3.Το όνειρο είναι η απόδειξη, ότι το να φαντάζεται, το να ονειρεύεται αυτό που δεν έχει υπάρξει, είναι μια από τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου.

4.Όποιος ζει στην ξενιτιά δεν έχει κάτω από τα πόδια του αυτό το δίχτυ ασφαλείας που απλώνει σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα η χώρα που είναι η δική του χώρα, όπου υπάρχουν η οικογένειά του, οι συνάδελφοί του, οι φίλοι του και όπου μπορεί να γίνει χωρίς κόπο κατανοητός στη γλώσσα που γνωρίζει από τα παιδικά του χρόνια.

5.Όσο οι άνθρωποι είναι λίγο πολύ νέοι και η μουσική παρτιτούρα της ζωής τους δεν είναι παρά στους πρώτους της ρυθμούς, μπορούν να συνθέσουν μαζί και να ανταλλάξουν μοτίβα, αλλά, όταν συναντιόνται σε μια πιο ώριμη ηλικία η μουσική τους παρτιτούρα είναι λίγο πολύ συμπληρωμένη, και κάθε λέξη, κάθε αντικείμενο, σημαίνουν κάτι διαφορετικό στην παρτιτούρα του καθενός.

Μίλαν Κούντερα

6.Το κιτς αποκλείει από το σκηνικό του πεδίο όλα όσα ουσιαστικά απαράδεκτα διαθέτει η ανθρώπινη φύση.

7.Είναι μια τεράστια ανακούφιση να διαπιστώνει κανείς πως είναι ελεύθερος, πως δεν έχει αποστολή.

8.Δεν μπορεί κανείς ποτέ να ξέρει αυτό που πρέπει να θέλει, γιατί έχουμε μόνο μια ζωή και δεν μπορούμε ούτε να την συγκρίνουμε με προηγούμενες ζωές, ούτε να την επανορθώσουμε σε ζωές επερχόμενες.

9.Ο έρωτας δεν εκδηλώνεται με την επιθυμία να κάνεις έρωτα (αυτή η επιθυμία ταιριάζει σε αναρίθμητο πλήθος γυναικών) αλλά με την επιθυμία του μοιρασμένου ύπνου (αυτή η επιθυμία δεν αφορά παρά μια και μόνο γυναίκα)

10.Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρύ από την συμπόνια. Ούτε ο ίδιος μας ο πόνος δεν είναι τόσο βαρύς όσο ο πόνος που μοιραζόμαστε μ΄έναν άλλο, για έναν άλλο, στη θέση ενός άλλου, πολλαπλασιασμένος απ΄τη φαντασία, σε εκατοντάδες αντίλαλους.

Μίλαν Κούντερα

11.Η βαρύτητα, η ανάγκη και η αξία είναι τρεις έννοιες στενά και βαθιά ενωμένες: δεν είναι βαρύ παρά αυτό που είναι αναγκαίο, δεν έχει αξία παρά μόνον ό,τι βαραίνει.

12.Το τυχαίο είναι που κάνει τέτοια μάγια, όχι το αναγκαίο . Για να είναι ένας έρωτας αξέχαστος πρέπει τα τυχαία να συναντιόνται σ΄αυτόν από την πρώτη στιγμή.

13.Ο άνθρωπος , χωρίς να το ξέρει , συνθέτει τη ζωή του με βάση τους κανόνες της ομορφιάς μέχρι και στις στιγμές της πιο μεγάλης αναταραχής.

14.Ο άνθρωπος είναι τυφλός στα τυχαία αυτά στην καθημερινή ζωή, και στερεί έτσι τη ζωή από τη διάσταση της ομορφιάς της.

15. Σε μια κοινωνία που κυβερνά ο τρόμος, οι δηλώσεις δεν σε δεσμεύουν σε τίποτα γιατί τις αποσπούν με τη βία… κι ένας έντιμος άνθρωπος έχει το χρέος να μην τους δίνει σημασία , να μην τις ακούει.

Έρμαν Έσσε: 15 αποφθέγματα για να γνωρίσεις τον εαυτό σου «Η αλήθεια βιώνεται, δεν διδάσκεται.»

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr