Search
Close this search box.
Κούντερα αποφθέγματα

15 αξέχαστα απόφθεγματα του Κούντερα ταράζουν το «Εγώ» μας

Ο Κούντερα και η  καταγραφή του για την κοινωνία :«Για να είναι ένας έρωτας αξέχαστος πρέπει τα τυχαία να συναντιόνται σ΄αυτόν από την πρώτη στιγμή».

Το πιο αναγνωρισμένο έργο του Κούντερα, “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι”, που εκδόθηκε το 1984, είναι ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα που μπλέκει τις προσωπικές ζωές των χαρακτήρων του με τις πολιτικές αναταραχές στην Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια της Άνοιξης της Πράγας. Η γραφή του Κούντερα χαρακτηρίζεται από το φιλοσοφικό της βάθος, συνδυάζοντας την αφήγηση με τη διανοητική έρευνα.

Το 1975, ο Κούντερα επέλεξε να εγκαταλείψει την Τσεχοσλοβακία λόγω των πολιτικών διώξεων, εγκαθίσταται στη Γαλλία, όπου αργότερα πολιτογραφήθηκε. Η μετάβασή του στη συγγραφή στα γαλλικά σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στη λογοτεχνική του σταδιοδρομία.

Το έργο του Κούντερα εκτείνεται πέρα από τα μυθιστορήματα και περιλαμβάνει δοκίμια, θεατρικά έργα και διηγήματα. Οι προκλητικές του ιδέες για τη μνήμη, την αγάπη και την ανθρώπινη κατάσταση βρίσκουν απήχηση σε όλους τους πολιτισμούς και του έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση. Ως αέναος στοχαστής της ύπαρξης, η λογοτεχνική κληρονομιά του Κούντερα συνεχίζει να γοητεύει τους αναγνώστες, προσκαλώντας τους στις περιπλοκές της ανθρώπινης εμπειρίας με ένα μοναδικό μείγμα διανόησης και τέχνης.

Ματθαίος Γιωσαφάτ: Δεν υπάρχει κανείς απόλυτα ευτυχής, πρέπει να είναι ηλίθιος …

 

15 αποφθέγματα του Κούντερα

1.“Για να είναι ένας έρωτας αξέχαστος πρέπει τα τυχαία να συναντιόνται σ΄αυτόν από την πρώτη στιγμή.”

2.Η πηγή του άγχους βρίσκεται στο μέλλον. Αν μπορείς να κρατήσεις το μέλλον έξω από το μυαλό σου, μπορείς να ξεχάσεις τις στεναχώριες σου.”

3.“Όταν η καρδιά μιλάει, το μυαλό το θεωρεί μεγάλη απρέπεια να φέρει αντίρρηση.”

4. “Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού.”

5.“Καμιά πράξη δεν είναι από μόνη της καλή ή κακή. Μόνο η θέση της στην τάξη των πραγμάτων την κάνει καλή ή κακή.”

6.“Η βαρύτητα, η ανάγκη και η αξία είναι τρεις έννοιες στενά και βαθιά ενωμένες: δεν είναι βαρύ παρά αυτό που είναι αναγκαίο, δεν έχει αξία παρά μόνον ό,τι βαραίνει.”

7.“Όταν όμως δεν φροντίζει κανείς καθόλου το σώμα του, γίνεται πιο εύκολα θύμα του.”

8.“Όλοι έχουμε ανάγκη να μας κοιτάνε. Ανάλογα με τί είδους είναι το βλέμμα κάτω απ΄το οποίο θέλουμε να ζούμε, μπορούμε να καταταγούμε σε 4 κατηγορίες:

α) Η πρώτη αναζητάει το βλέμμα ενός ατέλειωτου αριθμού ανώνυμων ματιών, μ’ άλλα λόγια το βλέμμα του κοινού.

β) Στην δεύτερη κατηγορία εκείνοι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το βλέμμα ενός πλήθους γνώριμων ματιών.

γ)Τρίτη η κατηγορία αυτών που έχουν ανάγκη να βρίσκονται κάτω από το βλέμμα του αγαπημένου προσώπου.

δ)Τέλος η τέταρτη η πιο σπάνια αυτών που ζουν κάτω απ΄τα φανταστικά βλέμματα πλασμάτων που είναι απόντα. Είναι οι ονειροπόλοι.”

9.“Είναι μια τεράστια ανακούφιση να διαπιστώνει κανείς πως είναι ελεύθερος, πως δεν έχει αποστολή.”

10.“Αλλά ακριβώς ο αδύναμος ήταν που έπρεπε να μάθει να είναι δυνατός και να φεύγει όταν ο δυνατός ήταν πάρα πολύ αδύναμος για να μπορεί να προσβάλει τον αδύναμο.”

11.“Δεν μπορεί κανείς ποτέ να ξέρει αυτό που πρέπει να θέλει, γιατί έχουμε μόνο μια ζωή και δεν μπορούμε ούτε να τη συγκρίνουμε με προηγούμενες ζωές, ούτε να την επανορθώσουμε σε ζωές επερχόμενες.”

12.“Οι έρωτες είναι σαν τις αυτοκρατορίες: μόλις εξαφανίζεται η ιδέα πάνω στην οποία χτίστηκαν, εξαφανίζονται και αυτοί μαζί της.”

13.“Ο έρωτας δεν εκδηλώνεται με την επιθυμία να κάνεις έρωτα (αυτή η επιθυμία ταιριάζει σε αναρίθμητο πλήθος γυναικών) αλλά με την επιθυμία του μοιρασμένου ύπνου (αυτή η επιθυμία δεν αφορά παρά μια και μόνο γυναίκα)”

14.“Ο άνθρωπος είναι τυφλός στα τυχαία αυτά στην καθημερινή ζωή, και στερεί έτσι τη ζωή από τη διάσταση της ομορφιάς της.”

15. “Όποιος θέλει διαρκώς να “εξυψωθεί” πρέπει να περιμένει ότι μια μέρα θα τον πιάσει ίλιγγος. Ο ίλιγγος είναι άλλο πράγμα από τον φόβο μην πέσουμε. Είναι η φωνή του κενού κάτω από εμάς που μας τραβάει και μας καταπίνει, η επιθυμία μας να πέσουμε που μετά την πολεμάμε με τρόμο.”

Διαβάστε περισσότερα αποφθέγματα παρακάτω:

10 αποφθέγματα του αθεράπευτα συναισθηματικού Μπουκόφσκι

Ζαν Κοκτώ: «Διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας πάρουν στα σοβαρά, κάτι που είναι η αρχή του τέλους».

20 αποφθέγματα του Abraham Maslow: «Οι μόνοι ευτυχισμένοι άνθρωποι που ξέρω είναι…

10 σοφά λόγια του Άρθουρ Μίλερ απ’ τη ζωή και την πένα του

30 αποφθέγματα του Βολταίρου που μας βυθίζουν σ’ ένα λουτρό αλήθειας

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr