Search
Close this search box.
Κούντερα αποφθέγματα

Όταν ο Κούντερα μας ψιθύρισε για τον έρωτα δεν κλείσαμε τα αυτιά μας !

Ο Κούντερα αντί να παρουσιάζει μια απλοϊκή ή εξιδανικευμένη άποψη, αγκάλιασε την πολυπλοκότητα και τη ρευστότητα της αγάπης και τα παρακάτω αποφθέγματα είναι μόνο μια γεύση απ’ αυτό το έργο.

Η απεικόνιση της «ερωμένης» του Κούντερα χαρακτηριζόταν από βαθιά κατανόηση του ανθρώπινου ψυχισμού. Προσέγγισε το θέμα με έναν φιλοσοφικό φακό, ξετυλίγοντας τα στρώματα της ταυτότητας και της επιθυμίας. Οι περιγραφές του ξεπερνούσαν το φυσικό, εμβαθύνοντας στις διανοητικές και συναισθηματικές διαστάσεις της αγαπημένης. Η ερωμένη του Κούντερα δεν ήταν απλώς ένας χαρακτήρας στις αφηγήσεις του- έγινε ένα δοχείο για τη διερεύνηση υπαρξιακών ερωτημάτων και της φύσης της ύπαρξης.

Η πεζογραφία του συγγραφέα συχνά αποτύπωνε την εφήμερη φύση του έρωτα, αναγνωρίζοντας τις παροδικές του ιδιότητες, ενώ παράλληλα εξυμνούσε τον βαθύ αντίκτυπό του στην ανθρώπινη εμπειρία. Μέσα από τα μάτια του Κούντερα, η ερωμένη του αναδεικνυόταν ως μια σύνθετη και εξελισσόμενη οντότητα, που διαμορφωνόταν από τη δυναμική αλληλεπίδραση της προσωπικής ιστορίας, των επιθυμιών και του αδυσώπητου χρόνου.

Κούντερα αποφθέγματα

10 αποφθέγματα του Μίλαν Κούντερα

1. Όσο οι άνθρωποι είναι λίγο πολύ νέοι και η μουσική παρτιτούρα της ζωής τους δεν είναι παρά στους πρώτους της ρυθμούς, μπορούν να συνθέσουν μαζί και να ανταλλάξουν μοτίβα, αλλά, όταν συναντιόνται σε μια πιο ώριμη ηλικία η μουσική τους παρτιτούρα είναι λίγο πολύ συμπληρωμένη, και κάθε λέξη, κάθε αντικείμενο, σημαίνουν κάτι διαφορετικό στην παρτιτούρα του καθενός.

2. Η στιγμή που γεννιέται ο έρωτας: η γυναίκα δεν αντιστέκεται στη φωνή που καλεί την τρομαγμένη της ψυχή, ο άντρας δεν αντιστέκεται στη γυναίκα που η ψυχή της ξέρει να προσέχει τη φωνή του.

3.Δεν μπορεί κανείς ποτέ να ξέρει αυτό που πρέπει να θέλει, γιατί έχουμε μόνο μια ζωή και δεν μπορούμε ούτε να την συγκρίνουμε με προηγούμενες ζωές, ούτε να την επανορθώσουμε σε ζωές επερχόμενες.

4. Ο έρωτας δεν εκδηλώνεται με την επιθυμία να κάνεις έρωτα (αυτή η επιθυμία ταιριάζει σε αναρίθμητο πλήθος γυναικών) αλλά με την επιθυμία του μοιρασμένου ύπνου (αυτή η επιθυμία δεν αφορά παρά μια και μόνο γυναίκα)

5. Το όνειρο είναι η απόδειξη, ότι το να φαντάζεται, το να ονειρεύεται αυτό που δεν έχει υπάρξει, είναι μια από τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου.

6. Το κιτς αποκλείει από το σκηνικό του πεδίο όλα όσα ουσιαστικά απαράδεκτα διαθέτει η ανθρώπινη φύση.

7. Είναι μια τεράστια ανακούφιση να διαπιστώνει κανείς πως είναι ελεύθερος, πως δεν έχει αποστολή.

8. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρύ από την συμπόνια. Ούτε ο ίδιος μας ο πόνος δεν είναι τόσο βαρύς όσο ο πόνος που μοιραζόμαστε μ΄έναν άλλο, για έναν άλλο, στη θέση ενός άλλου, πολλαπλασιασμένος απ΄τη φαντασία, σε εκατοντάδες αντίλαλους.

9. Όποιος ζει στην ξενιτιά δεν έχει κάτω από τα πόδια του αυτό το δίχτυ ασφαλείας που απλώνει σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα η χώρα που είναι η δική του χώρα, όπου υπάρχουν η οικογένειά του, οι συνάδελφοί του, οι φίλοι του και όπου μπορεί να γίνει χωρίς κόπο κατανοητός στη γλώσσα που γνωρίζει από τα παιδικά του χρόνια.

10. Ο έρωτας αρχίζει από μια μεταφορά. Μ’ άλλα λόγια : Ο έρωτας αρχίζει από τη στιγμή που μια γυναίκα εγγράφεται με μια από τις κουβέντες της, στην ποιητική μας μνήμη.

Όταν ο Καβάφης έγραφε ποίηση ο κόσμος αναγεννιόταν: Τα 10 σπουδαιότερα ποιήματά του

 

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr