Search
Close this search box.

25 αποφθέγματα του Κάρλ Γιουνγκ που θα θέλαμε να ξέρουμε νωρίτερα!

Το “Κόκκινο Βιβλίο” του Καρλ Γιουνγκ αποτελεί μια αινιγματική και συνάμα θεμελιώδη μαρτυρία για την προσωπική του εξερεύνηση του ασυνείδητου νου όπως θα διαπιστώσουμε και στα παρακάτω αποφθέγματα.

Το συγκεκριμένο έργο του Κάρλ Γιούνγκ δημιουργήθηκε μεταξύ 1914 και 1930, αυτός ο δερματόδετος τόμος χρησιμεύει ως οπτική και γραπτή καταγραφή της κατάδυσης του Γιουνγκ στον ίδιο του τον ψυχισμό, ένα ταξίδι που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου εσωτερικής αναταραχής και παγκόσμιας αναταραχής.

Μέσα στις σελίδες του “Κόκκινου Βιβλίου”, ο Γιουνγκ κατέγραφε σχολαστικά τα όνειρα, τις φαντασιώσεις και τους προβληματισμούς του, συχνά συνοδευόμενα από περίτεχνες εικονογραφήσεις και καλλιγραφίες. Το περιεχόμενο είναι ένα πλούσιο μωσαϊκό συμβολισμών, αρχετυπικών εικόνων και εσωτερικών ενοράσεων, που αντανακλά τις συναντήσεις του Γιουνγκ με αυτό που ο ίδιος ονόμασε “συλλογικό ασυνείδητο”. Το βιβλίο εμβαθύνει στα πεδία της μυθολογίας, της θρησκείας και του μυστικισμού, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στις εσωτερικές λειτουργίες του μυαλού του Γιουνγκ, καθώς πάλευε με τα δικά του ασυνείδητα βάθη.

Για δεκαετίες, το “Κόκκινο Βιβλίο” παρέμεινε ένας κρυμμένος θησαυρός, γνωστός μόνο σε λίγους και εκλεκτούς. Η έκδοσή του το 2009 παρείχε σε μελετητές, ψυχολόγους και λάτρεις του βιβλίου απαράμιλλη πρόσβαση στον εσωτερικό κόσμο του Γιουνγκ. Το “Κόκκινο Βιβλίο” έχει γίνει έκτοτε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ψυχολόγους και όσους ενδιαφέρονται για τη διασταύρωση της πνευματικότητας και της ψυχολογίας, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στο μυαλό μιας από τις ιδρυτικές μορφές της αναλυτικής ψυχολογίας.

Το τελευταίο και σπουδαιότερο έργο του Φρόυντ μας εξηγεί για ποιον λόγο είμαστε δυστυχισμένοι

 

25 αποφθέγματα του Κάρλ Γιουνγκ

1. “Το όραμά σας θα γίνει σαφές, όταν μπορέσετε να κοιτάξετε μέσα στην καρδιά σας. Όποιος κοιτάζει προς τα έξω, ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα, αφυπνείται.

2. “Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων τριγύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην εκφράζουμε απόψεις που οι άλλοι θεωρούν απαράδεκτες.”

3. “Δείξτε μου έναν λογικό άνθρωπο και θα τον θεραπεύσω εγώ για εσάς.”

4. “Προσεγγίζουμε το παρελθόν για να μάθουμε τους γονείς μας και το μέλλον για τα παιδιά μας, τα οποία δεν θα δούμε ποτέ, αλλά θέλουμε να φροντίσουμε το μέλλον τους.”

5. “Πολύ συχνά τα χέρια μπορούν να λύσουν ένα μυστήριο, που η διάνοια προσπαθεί μάταια να διαλευκάνει”.

6. “Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην την διώξετε. Προσκαλέστε την μέσα, δώστε της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενους σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει”.

7. “Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει”.

8. “Προσεγγίζουμε το παρελθόν για να μάθουμε τους γονείς μας και το μέλλον για τα παιδιά μας, τα οποία δεν θα δούμε ποτέ, αλλά θέλουμε να φροντίσουμε το μέλλον τους”.

9.“Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο”.

10. “Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων”.

11. “Αν είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει κάτι. Σημαίνει απλά, ότι έχετε κάτι να δώσετε πίσω”.

12. “Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δυο χημικών ουσιών: και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται ακόμα και από την πιο μικρή αντίδραση”.

13. “Το όνειρο είναι μια μικρή, κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό «εγώ»”.

14. “Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει από την κόλαση των παθών του δεν τα έχει ξεπεράσει”.

15. “Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει, γιατί δεν θα μπορέσεις να γνωρίσεις αυτόν που έρχεται.”

Καρλ Γιουνγκ αποφθέγματα κόκκινο βιβλίο

16. “Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας.”

17. “Αν είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει κάτι. Σημαίνει απλά, ότι έχετε κάτι να δώσετε πίσω.”

18. “Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δυο χημικών ουσιών: και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται ακόμα και από την πιο μικρή αντίδραση.”

19. “Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει την ζωή των γονιών του.”

20. “Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει από την κόλαση των παθών του δεν τα έχει ξεπεράσει”.

21. “Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός”.

22. “Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία”.

23. “Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα να γίνω”.

24. “Το εκκρεμές του νου πάλλεται μεταξύ λογικού και παραλόγου, όχι μεταξύ σωστού και λάθους”.

25. “Όποιος θέλει να γνωρίσει την ανθρώπινη ψυχή, να αποχαιρετήσει τις μελέτες του και να περιπλανηθεί στον κόσμο με ανοικτή καρδιά. Στη φρίκη των φυλακών, στα ψυχιατρικά άσυλα και τα νοσοκομεία, στις σκοτεινές ταβέρνες των προαστίων, στα πορνεία και τα χαρτοπαικτικά καταγώγια, στα κοσμικά σαλόνια, στο χρηματιστήριο, στις σοσιαλιστικές συγκεντρώσεις, στις εκκλησίες, μέσα από την αγάπη και το μίσος, την εμπειρία των παθών κάθε μορφής στο δικό του σώμα, θα δρέψει πλουσιότερες σοδειές γνώσης από αυτές που μπορούν να του προσφέρουν τα βιβλία και θα γνωρίσει πώς να συμπεριφέρεται ως γιατρός στον ασθενή, με αληθινή γνώση της ανθρώπινης ψυχής”

Ζαν Πιαζέ: η γνωστική δόμηση στα παιδιά μέσω του κονστρουκτουβισμού

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr