Search
Close this search box.
Κάφκα απόφθεγματα

14 αποφθέγματα του Κάφκα: «Δεν μπορείς να σπάσεις αλυσίδες που δεν τις βλέπεις»

Ο Φραντς Κάφκα, ένα όνομα συνώνυμο του σουρεαλιστικού και του παράλογου, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο τοπίο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ωστόσο, πίσω από το πέπλο των διάσημων έργων του κρύβονται μυστικά που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Γεννημένος σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από τα ρεύματα των κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων, ο Κάφκα βρήκε παρηγοριά στο βασίλειο των λέξεων, δημιουργώντας αφηγήσεις που καθρέφτιζαν την ανησυχία του δικού του εσωτερικού τοπίου. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τις μυστικές επιρροές που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική του πορεία.

Ψιθυρίζεται μεταξύ των λογοτεχνικών κύκλων ότι η γοητεία του Κάφκα για τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας προήλθε από τις δικές του δοκιμασίες ως ταπεινός υπάλληλος στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της αυστροουγγρικής γραφειοκρατίας, όπου το καθημερινό και το σουρεαλιστικό συχνά συνέκλιναν.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο εξωτερικός κόσμος που τροφοδοτούσε το δημιουργικό καμίνι του Κάφκα. Βαθιά μέσα στις εσχατιές της ψυχής του βρισκόταν μια πηγή ανεκμετάλλευτων φόβων και επιθυμιών, που εκδηλώνονταν με τη μορφή επαναλαμβανόμενων ονείρων και νυχτερινών περιπλανήσεων.

Χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί, οι νυχτερινές περιπέτειες του Κάφκα δεν περιορίζονταν μόνο στη σφαίρα του ύπνου. Ο θρύλος λέει ότι συχνά ξεκινούσε μεταμεσονύκτιες εξορμήσεις στους δρόμους της Πράγας, αντλώντας έμπνευση από τους ψιθύρους των ξεχασμένων σοκακιών.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο γύρω από τον Κάφκα βρίσκεται στην τύχη των αδημοσίευτων χειρογράφων του. Οι φήμες μιλούν για χαμένα έργα θαμμένα κάτω από την άμμο του χρόνου, που περιμένουν να τα ξεθάψουν ατρόμητοι λογοτεχνικοί αρχαιολόγοι. Θα μπορούσαν αυτά τα ασύλληπτα χειρόγραφα να κρατούν το κλειδί για να ξεκλειδώσουν την πραγματική ουσία του οράματος του Κάφκα;

Ας μην αναζητήσουμε απλώς απαντήσεις, αλλά ας απολαύσουμε το αίνιγμα της κληρονομιάς του. Γιατί στις σκιές που ρίχνει το πανύψηλο λογοτεχνικό του οικοδόμημα, κρύβονται τα μυστικά ενός ανθρώπου που τόλμησε να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό της ύπαρξης, με μια λέξη τη φορά.

14 αποφθέγματα του Κάφκα

 1. Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας.
 2. Φοβόταν τρομερά το θάνατο γιατί δεν είχε ζήσει ακόμα.
 3. Δεν μπορείς να σπάσεις αλυσίδες που δεν τις βλέπεις.
 4. Μην απελπίζεσαι, ούτε ακόμη για το γεγονός ότι δεν απελπίζεσαι.
 5. Το να πιστεύεις στην πρόοδο δεν σημαίνει ότι πιστεύεις ότι έχει γίνει πρόοδος.
 6. Από μια άποψη, το Καλό είναι άβολο.
 7. Είμαστε αμαρτωλοί όχι απλά επειδή φάγαμε από το Δένδρο της Γνώσης, αλλά και επειδή δεν φάγαμε ακόμα από το Δένδρο της Ζωής.
 8. Καλύτερα να έχεις και να μη χρειάζεσαι παρά να χρειάζεσαι και να μην έχεις.
 9. Όλη η γλώσσα δεν είναι παρά κακή μετάφραση.
 10. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.
 11. Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ.
 12. Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας.
 13. Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος.
 14. Από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να φτάσουμε.

Η «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα, ιδωμένη μέσα από τον Φρόυντ

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr