Search
Close this search box.
Γκαρσία Μάρκες αποσπάσματα

Η τελευταία επιστολή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: «Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά…»

Ο Γκαρσία Μάρκες τονίζει τη σημασία της διατήρησης στενών δεσμών με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

“Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις “συγνώμη”, “συγχώρεσέ με”, “σε παρακαλώ”, “ευχαριστώ” κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις. Κανείς δε θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ`τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις.”

Το παραπάνω απόσπασμα εντοπίζεται στην τελευταία επιστολή του Μάρκες και μας έβαλε σε μια αναζήτηση.

Η πράξη της διατήρησης των αγαπημένων προσώπων κοντά μας υποδηλώνει έναν στενό και υποστηρικτικό δεσμό. Το να ψιθυρίζουμε συναισθήματα ανάγκης και αγάπης υπονοεί την τρυφερότητα και την ευπάθεια που πρέπει να μοιραζόμαστε μέσα σε αυτές τις σχέσεις.

Η φράση “κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις” παρουσιάζει  πως τα εσωτερικά συναισθήματα και τα ανομολόγητα συναισθήματα, όσο βαθιά κι αν είναι, έχουν μικρό αντίκτυπο στους άλλους αν δεν εκφραστούν. Ενθαρρύνει τα άτομα να μεταφράζουν τα συναισθήματά τους σε λόγια και πράξεις, αφήνοντας μια μόνιμη εντύπωση στους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν.

Οι τελευταίες γραμμές, που προτρέπουν κάποιον να αναζητήσει δύναμη και σοφία από μια ανώτερη δύναμη για να εκφράσει τα συναισθήματά του, υποδηλώνουν την αναγνώριση των προκλήσεων στην ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων. Τονίζεται το θάρρος που απαιτείται για να μεταφέρει κανείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με ειλικρίνεια. Ποιο απ’ όλα αυτά έχουμε καταφέρει;

Ο Λιαντίνης ξεφλουδίζει τα στρώματα της σκέψης του Νίτσε: «Η στάση του είναι ή στάση της πράξης και της ζωής»

Ας διαβάσουμε ακόμη 3 αποσπάσματα του Γκαρσία Μάρκες

  1. Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή… Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.   Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους… Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα. Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ` αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.   Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ` έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ` αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου.
  2. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ` έβλεπα να βγαίνεις απ` την πόρτα, θα σ` αγκάλιαζα και θα σού `δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά.Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ` έβλεπα, θα έλεγα “σ` αγαπώ” και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη. Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ` αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.   Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος.
  3. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι` αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν` το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις “συγνώμη”, “συγχώρεσέ με”, “σε παρακαλώ”, “ευχαριστώ” κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις. Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ` τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα.”

5 φιλόσοφοι «μυστήριο» και η απώλεια του δυτικού πολιτισμού

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr