Search
Close this search box.

Η πίστη του Τολστόι: «Ελεύθερα πνεύματα είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους χωρίς προκατάληψη»

Το απόφθεγμα του Τολστόι υποδηλώνει ότι τα ελεύθερα πνεύματα είναι άτομα που προσεγγίζουν τη γνώση και την κατανόηση με ανοιχτό μυαλό. Δε δεσμεύονται από προκαταλήψεις ή φόβους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξερεύνηση νέων ιδεών.

Ο Τολστόι τονίζει τη σημασία του να είναι κανείς πρόθυμος να κατανοήσει τα πράγματα χωρίς προκαταλήψεις. Η προκατάληψη μπορεί να θολώσει την κρίση και να εμποδίσει τα άτομα να δουν το πλήρες εύρος μιας κατάστασης ή μιας ιδέας. Τα ελεύθερα πνεύματα, σύμφωνα με τον Τολστόι, είναι εκείνα που μπορούν να παραμερίσουν τις προκαταλήψεις για να ασχοληθούν με τις ιδέες αντικειμενικά.

Το απόσπασμα δείχνει ότι τα ελεύθερα πνεύματα δε φοβούνται να εξερευνήσουν έννοιες ή προοπτικές που μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τα έθιμα, τα προνόμια ή τις πεποιθήσεις τους. Αυτή η ατρόμητη κατανόηση είναι απαραίτητη για τη διανοητική ανάπτυξη και την αναζήτηση της αλήθειας, ακόμη και όταν αυτή αμφισβητεί την υπάρχουσα κοσμοθεωρία του ατόμου.

Ο Τολστόι αναγνωρίζει ότι η κατοχή μιας τέτοιας κατάστασης του νου δεν είναι συνηθισμένη. Αυτή η σπανιότητα μπορεί να προέρχεται από κοινωνικές επιρροές, πολιτισμικά πρότυπα ή τη φυσική τάση των ατόμων να προσκολλώνται σε οικείες πεποιθήσεις. Παρά τη σπανιότητά της, ο Τολστόι υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση του νου είναι απαραίτητη για τη σωστή σκέψη, υπονοώντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη γνήσια πνευματική πρόοδο.

Μια δύσκολη απόφαση που προϋποθέτει την εγκατάλειψη του «Εγώ».  Αμφιβάλλουμε εάν η ανθρωπότητα τα καταφέρει ποτέ!

Ο Τολστόι Δεν Πιστεύει Σε Ήρωες

16 αποφθέγματα του Τολστόι

 1. «Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του»
 2. «Είναι εκπληκτικό πόσο πλήρης είναι η αυταπάτη ότι η ομορφιά είναι καλοσύνη»
 3. «Το λάθος δεν παύει να είναι λάθος επειδή εγκρίνεται από την πλειοψηφία»
 4. «Πλήξη: η επιθυμία για επιθυμίες»
 5. «Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο – μόνο τότε θα ζήσουμε ειρηνικά»
 6. «Να έχεις ένα στόχο για όλη σου τη ζωή, ένα στόχο για ένα μέρος της ζωής σου και ένα στόχο για κάθε χρόνο. Ένα στόχο για κάθε μήνα, ένα στόχο για κάθε εβδομάδα, ένα στόχο για κάθε μέρα, ένα στόχο για κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Και να θυσιάζεις το μικρότερο στόχο για το μεγαλύτερο»
 7.  «Σε αγάπησα από πάντα και αν κάποιος αγαπάει κάποιον, αγαπά ολόκληρο τον άνθρωπο, ακριβώς όπως είναι και όχι όπως κάποιος θα ήθελε να είναι»
 8.  «Οι δύο πιο ισχυροί πολεμιστές είναι η υπομονή και ο χρόνος. Αυτοί καταφέρνουν τα πάντα»
 9.  «Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις»
 10.  «Όλη η ποικιλία, όλη η γοητεία, όλη η ομορφιά της ζωής αποτελείται από το φως και τη σκιά»
 11. «Ο σεβασμός εφευρέθηκε για να καλύψει την άδεια θέση η οποία έπρεπε να ανήκει στην αγάπη»
 12. «Αν αναζητάτε την τελειότητα, δεν θα είστε ποτέ ευχαριστημένοι»
 13. «Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς, ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν»
 14. «Μην ακούτε ποτέ αυτούς που κακολογούν τους άλλους και λένε καλά λόγια για εσάς»
 15.  «Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια»
 16.  «Ελεύθερα πνεύματα είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους χωρίς προκατάληψη και χωρίς να φοβούνται να καταλάβουν πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τα δικά τους έθιμα, προνόμια ή πεποιθήσεις. Αυτή η κατάσταση του νου δεν είναι συνηθισμένη, αλλά είναι απαραίτητη για σωστή σκέψη …»

Εξερευνώντας τους εσωτερικούς αγώνες του Τολστόι μέσα από 20 αποφθέγματα

Πηγή αρχικής φωτογραφίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr