Search
Close this search box.
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

Ο διασημότερος εξορκισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η υπόθεση της Άννα Έκλαντ, ψευδώνυμο της Έμμα Σμιντ, εξελίχθηκε ως ένα στοιχειωτικό έπος υποτιθέμενης δαιμονικής κατοχής. Από την ηλικία των 14 ετών έως τα 46 της χρόνια, η ζωή της Άννας ήταν μπλεγμένη σε έναν ιστό μυστηριωδών παθήσεων που αψηφούσαν την εύκολη εξήγηση.

Στο καμβά της αμερικανικής θρησκευτικότητας, στις αρχές του 1900 παρατηρήθηκε μια έντονη απόκλιση από τις σύγχρονες πρακτικές, με την εκκλησιαστική επίσκεψη να είναι βαθιά ριζωμένη στην κυριακάτικη ρουτίνα, δημιουργώντας μια ιερή παύση για οικογενειακή σύνδεση και πνευματικό στοχασμό. Εν μέσω αυτής της εποχής πνευματικής απήχησης, οποιαδήποτε απόκλιση από τον κανόνα προκαλούσε προσφυγή σε τοπικούς πάστορες ή ιερείς. Η έννοια της δαιμονικής κατοχής δεν συζητιόταν ελαφρά τη καρδία, αλλά έφερε έναν αέρα γνήσιου φόβου.

Εξορκισμός – ταινίες: 10 θρίλερ που κατέλαβαν το Box Office

H Άννα Έκλαντ γεννήθηκε το 1882 και οι λεπτομέρειες της ζωής της καλύπτονται από ασάφεια, με διαφορετικές αναφορές για τον τόπο και την ημερομηνία γέννησής της. Η πάθησή της εκδηλώθηκε με βίαιες πράξεις, αποστροφή προς τις θρησκευτικές εικόνες.

Οι αναφορές υποδηλώνουν ένα ταραχώδες οικογενειακό υπόβαθρο, με φήμες ότι ο πατέρας της διατηρούσε δεσμό με τη θεία της και προσπαθούσε να εμπλέξει την Άννα στις παράνομες σχέσεις τους. Σύμφωνα με έναν απολογισμό του 1935, η πηγή της κατοχής της Άννας εντοπίζεται στη θεία της Μίνα, η οποία φέρεται ως μάγισσα που έκανε μάγια σε βότανα που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή φαγητού.

εξορκισμός
Ο Αγίος Φραγκίσκος Βοργία σε εξορκισμό, Goya – Πηγή

Το ταξίδι του εξορκισμού της Άννας εκτυλίχθηκε επί χρόνια, σημαδεμένο από επεισόδια βίαιων εκδηλώσεων, αιώρησης και ανησυχητικών επιδείξεων υπερφυσικών φαινομένων. Ο πατέρας Θεόφιλος Ρίσινγκερ, ένας ιερέας Καπουτσίνος, ανέλαβε το δύσκολο έργο, χρησιμοποιώντας τις τελετουργικές πρακτικές που ορίζει ο καθολικισμός.

Το τελετουργικό του εξορκισμού περιελάβανε έντονη αμφισβήτηση του πνεύματος που τον κατέχει, αποκαλύπτοντας ονόματα και σημεία εισόδου. Το σώμα της Άννας, που φαινομενικά βρισκόταν σε πόλεμο με την κακόβουλη δύναμη που βρισκόταν μέσα της, υπέστη σωματική φθορά, καθώς αντιστεκόταν στην τροφή και απέβαλε τα βρώμικα υπολείμματα. Οι συνεδρίες, που διεξάγονταν σε ένα μικρό παρεκκλήσι, έβλεπαν τον ιερέα να επικαλείται το θείο μέσω προσευχών, καταστρέφοντας αντικείμενα που συνδέονταν με τη δαιμονική επιρροή.

Παρά τη βία και την επιβάρυνση της σωματικής υγείας της Άννας, το αποκορύφωμα του εξορκισμού είδε τον πατέρα Riesinger να διατάζει τους δαίμονες να αναχωρήσουν για την κόλαση.

Η Άννα φέρεται να παρουσίαζε πολυάριθμα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων το σφύριγμα σαν γάτα και η οργή αν το φαγητό της ραντιζόταν με αγιασμό.

Ο πρώτος γύρος του εξορκισμού ήταν βίαιος, με τον Έκλαντ να αιωρείται, να ουρλιάζει και να κρέμεται από το πλαίσιο της πόρτας. Η δεύτερη συνεδρία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. Η τελευταία συνεδρία έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο και διήρκεσε οκτώ ημέρες.

Ο εκτεταμένος εξορκισμός είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το σώμα της Έκλαντ, επειδή αρνήθηκε να καταναλώσει τροφή, ενώ έκανε εμετό με υπολείμματα φύλλων καπνού.

Υποτίθεται ότι μιλούσε σε πολλές γλώσσες τις οποίες δεν γνώριζε. Το πρόσωπο, τα χείλη και το κεφάλι της διογκώθηκαν επίσης. Η συμπεριφορά της Έκλαντ έγινε τόσο βίαιη που αρκετές μοναχές ζήτησαν να μεταφερθούν σε διαφορετικό μοναστήρι. Μιλούσε επίσης με μια υψηλή φωνή φαλτσέτο, η οποία ερμηνεύτηκε ότι ανήκε στη θεία της Mina.

Ο εξορκισμός της Άννας Έκλαντ το 1928,  έχει χαραχθεί στα χρονικά του αμερικανικού εξορκισμού. Πέρα από τα πεδία των εκκλησιαστικών πρακτικών, η στοιχειωτική της αφήγηση έχει βρει απήχηση στη λαϊκή κουλτούρα, με μια μυθιστορηματική αφήγηση να διασκευάζεται σε μια βρετανική ταινία του 2016, “Ο εξορκισμός της Άννας Έκλαντ”.  Εμείς θα πούμε πως παλι καλά που ψυχιατρική έχει εξελιχθεί και δε χρειάζεται οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα να βασανίζονται περαιτέρω από τσαρλατάνους.

7 ερωτικά θρίλερ που θα σε “αποπλανήσουν”

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr