Search
Close this search box.
κυβισμός

Εξερευνώντας τον κυβισμό: Αποκαλύπτουμε 5 facts για το επαναστατικό κίνημα

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε το επαναστατικό καλλιτεχνικό κίνημα του κυβισμού με αυτές τις πέντε βασικές γνώσεις για την προέλευση, την ανάπτυξη και την επιρροή του.

Ριζωμένη στην κληρονομιά του Cézanne

Ο κυβισμός βρίσκει τις ρίζες του στο πρωτοποριακό έργο του Paul Cézanne, του οποίου η καινοτόμος προσέγγιση του χώρου και της μορφής επηρέασε βαθιά τον Pablo Picasso και τον Georges Braque. Σε μια αναδρομική έκθεση του έργου του Σεζάν το 1907, ο Pablo Picasso και ο Braque εντυπωσιάστηκαν από την αντισυμβατική του αντιμετώπιση, ιδιαίτερα από την έμφαση που έδωσε σε γεωμετρικά σχήματα όπως οι κύλινδροι, οι σφαίρες και οι κώνοι.

Paul Cézanne, Το Mont Sainte-Victoire από το λατομείο Bibemus, 1897, Μουσείο Τέχνης Βαλτιμόρης

Μπρουταλισμός: 7 στοιχεία σχετικά με το πιο αμφιλεγόμενο αρχιτεκτονικό κίνημα

Εμπνευσμένος από την αφρικανική τέχνη;

Εκτός από τον Cézanne, ο κυβισμός εμπνεύστηκε από την αφρικανική και ωκεάνια τέχνη, την οποία οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες θεωρούσαν «πρωτόγονη» στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Henri Matisse σύστησε στον Pablo Picasso τις αφρικανικές μάσκες, πυροδοτώντας τη φαντασία του νεαρού ζωγράφου και διαμορφώνοντας την εξέλιξη του κυβισμού, ιδίως στην απεικόνιση των προσώπων.

Γεννήθηκε από τον Pablo Picasso και τον Georges Braque.

Ο κυβισμός προέκυψε από τα δημιουργικά μυαλά δύο καλλιτεχνών: Pablo Picasso και Georges Braque. Ενώ το όνομα του κινήματος πιστώνεται στην ιστορία, η σύλληψη και η μύησή του αποδίδονται σε αυτούς τους δύο ζωγράφους. Πειραματιζόμενοι με γεωμετρικά σχήματα για την αναπαράσταση της πραγματικότητας, ο Braque και ο Picasso πυροδότησαν μια εικαστική επανάσταση που αναδιαμόρφωσε την πορεία της ιστορίας της τέχνης.

Pablo Picasso, 1909, Brick Factory at Tortosa

Εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις. Ποιες ήταν αυτές;

Η εξέλιξη του κυβισμού εκτυλίχθηκε σε τρεις διακριτές φάσεις μεταξύ 1908 και 1916. Ξεκινώντας με τον Σεζανικό Κυβισμό, που χαρακτηρίζεται από τον αρχικό πειραματισμό με τη μορφή, το κίνημα προχώρησε στον Αναλυτικό Κυβισμό, που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμένες συνθέσεις και περίπλοκες προοπτικές. Τέλος, αναδύθηκε ο Συνθετικός Κυβισμός, ο οποίος ενσωμάτωσε στοιχεία κολλάζ και απλουστευμένες μορφές.

Επεκτάθηκε στη γλυπτική και τη λογοτεχνία

Πέρα από τη ζωγραφική, ο κυβισμός επεκτάθηκε στη γλυπτική και τη λογοτεχνία, με καλλιτέχνες όπως οι Lipchitz, Archipemko και Duchamp-Villon να εφαρμόζουν τις αρχές του σε τρισδιάστατες μορφές. Τα γλυπτά απηχούσαν την αποσυνθετική, γεωμετρική αισθητική των κυβιστικών πινάκων. Επιπλέον, το κίνημα επηρέασε τη λογοτεχνία, όπως φάνηκε στη δημιουργία από τον Guillaume Apollinaire των καλλιγραμμάτων – ποιημάτων των οποίων η οπτική διάταξη σχηματίζει περίπλοκα σχέδια.

Guillaume Apollinaire

Μια απόδειξη της καλλιτεχνικής καινοτομίας, λοιπόν. Ο κόσμος της τέχνης είναι μαγικός και ελπίζουμε να μπορέσαμε να μεταδώσουμε ένα μέρος της, μέσα από αυτές τις γνώσεις.

 

Zaha Hadid: Μια γυναίκα που άλλαξε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr