Search
Close this search box.
Ιταλικό_άγαλμα_Γερμανία

Δισκοβόλος Λαντσελότι: Η Γερμανία ζητάει να επιστραφεί πίσω Ιταλικό άγαλμα που αγοράστηκε επί Χίτλερ!

Το Ιταλικό άγαλμα «Δισκοβόλος Λαντσελότι» που αγοράστηκε επί Χίτλερ και αργότερα μεταφέρθηκε στην Ιταλία, ζητάνε πίσω οι Γερμανοί.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε μια πρόσφατη αλληλογραφία μεταξύ του Στεφάν Βέργκερ, διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Ρώμης, και του συναδέλφου του Φλοριάν Σ. Κνάουμπ, διευθυντή της Γλυπτοθήκης του Μονάχου.

Ο Βέργκερ ζήτησε την επιστροφή της μαρμάρινης βάσης του αγάλματος του Δισκοβόλου. Το συγκεκριμένο άγαλμα, που περιγράφεται ως «το καλύτερο ρωμαϊκό αντίγραφο του χαμένου χάλκινου πρωτοτύπου του Μύρωνα», βρέθηκε στο λόφο Εσκουιλίνο της Ρώμης το 1781 και «πωλήθηκε δια της βίας από τον Ρωμαίο πρίγκιπα Lancellotti, στον οποίο ανήκε, στη ναζιστική Γερμανία το 1938 με εντολή του Μπενίτο Μουσολίνι και του Υπουργού Εξωτερικών Τζιαν Γκαλεάτσο Τσιάνο».

Το γλυπτό αγοράστηκε έναντι 5 εκατομμυρίων λιρών και «παραδόθηκε από τον Χίτλερ στο μουσείο του Μονάχου ως δώρο στον γερμανικό λαό» και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 1948, όταν «ο πληρεξούσιος υπουργός Rodolfo Siviero κατάφερε να το συμπεριλάβει στον μακρύ κατάλογο των έργων τέχνης που μεταφέρθηκαν παράνομα στη ναζιστική Γερμανία και επέστρεψαν» στην Ιταλία.

Ο Φλοριάν Σ. Κνάουμπ, διευθυντής της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, δήλωσε ότι, «Δεν είμαι σε θέση να εγκαταλείψω τη νομική μας αξίωση για την επιστροφή του Δισκοβόλου στο μουσείο μας». Και πρόσθεσε: «Το γλυπτό αποκτήθηκε νόμιμα από το γερμανικό κράτος αφού προσφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Οι ιταλικοί θεσμοί που βρίσκονταν τότε στην εξουσία συμφώνησαν στην εξαγωγή του. Δεν ήταν καν ‘δώρο’ προς τον Αδόλφο Χίτλερ» υπογράμμισε ο Κνάουμπ, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε πως «ο επαναπατρισμός στην Ιταλία παραβίασε το νόμο, σύμφωνα με τη νομική γνωμοδότηση του βαυαρικού κράτους και του μουσείου μας».

Όπως καταλήγει η ιταλική εφημερίδα, η απάντηση συνεπάγεται πως «όχι επιστροφή της βάσης, αλλά επίσημο αίτημα για την επιστροφή του Δισκοβόλου στη Γερμανία».

Τα 10 πιο φημισμένα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου- Ο άνθρωπος που έδωσε ζωή στο άψυχο μάρμαρο

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr