Search
Close this search box.
Αστυνομικός ρομά Θεσσαλονίκη

Διαφωνούν εισαγγελέας και ανακριτής για την προφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη

Σε κατ’ οίκον περιορισμό για πέντε ημέρες έχει τεθεί ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη μετά από διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στα Διαβατα της Θεσσαλονίκης μετά από καταδίωξη τραυματίζοντάς τον βαρύτατα στο κεφάλι θα τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Η απόφαση αυτή προέκυψε καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ του ανακριτή και του εισαγγελέα σχετικά με την προφυλάκισή του.

Η τελική απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί ο αστυνομικός θα ληφθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός έμεινε στο γραφείο του ανακριτή για 50′ λεπτά και μετά ανέλαβε ο εισαγγελέας γνωμοδότησης. Κάτω από άκρα μυστικότητα μεταφορέρθηκε από και προς το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ενώ για λόγους ασφαλείας, εισήλθε και εξήλθε από την πίσω είσοδο των δικαστηρίων συνοδευόμενος από τον διευθυντής της διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον αστυνομικό είναι η απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και η εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

​Θεσσαλονίκη: Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν στα επεισόδια για τον 16 χρόνο (Βίντεο)

Από νωρίς πλήθος Ρομά έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναγιώτης Σαμπάνης, πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας ανέφερε πως οι γονείς του 16χρονου δεν αποδέχτηκαν την απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό θετικά, ενώ ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία από όλους, ώστε αναμένουν μια δίκαιη απόφαση από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας, Πάνος Χαρίτος είπε «Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη και δεν πρέπει να υπάρξει καμία συγκάλυψη σε αυτό το γεγονός. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι Τσιγγάνοι να πάνε στα σπίτια τους, δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή να κάνουμε διαμαρτυρίες. Απευθύνουμε έκκληση να υπάρχει αυτοσυγκρατηση, αλλά θα πρέπει σήμερα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η απόφαση που βγήκε ένα – ένα, που διαφώνησε εισαγγελέας και ανακριτής, εμείς δε τη δεχόμαστε. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο. Ζητάμε άμεσα δικαιοσύνη για να επιστρέψουν όλοι οι Τσιγγάνοι στα σπίτια τους, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, να τιμωρηθεί ο συγκεκριμένος αστυνομικός. Εμείς καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού αναφέρει: «Ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος παρέστη κατά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου, είναι κατηγορηματικός ότι, η διαφωνία θα επιλυθεί υπέρ της απόψεως του κ. Ανακριτού, διότι δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως, αφού ο κατηγορούμενος ούτε ύποπτος φυγής είναι, ούτε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο έχει, ούτε εγκληματικές πράξεις έχει διαπράξει στο παρελθόν, ούτε έχει καμία δυνατότητα να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως και από τη στιγμή που ήδη το θύμα είναι κατηγορούμενο για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικώς από Τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι πρέπει να αιτιολογήσουν νομικά την απόφασή τους, ενώ σε εκείνο το στάδιο ο Εισαγγελέας μόνο προτείνει και η γνώμη του δεν δεσμεύει την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα αποφασίσει υπέρ της οριστικής απελευθερώσεως του κυρίου κατηγορουμένου.».

Είκονα εξωφύλλου: Newsroom

Διαβάστε περισσότερα:

Έκτακτο: Ρομά σκότωσε Ρομά, με καραμπίνα, στα Μέγαρα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr