Search
Close this search box.
Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Αρχαιολόγοι για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων: «έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών»

Εννέα διακεκριμένοι αρχαιολόγοι κατέθεσαν αίτημα παραίτησης από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Εννέα καταξιωμένοι αρχαιολόγοι, όλοι τους υπηρετούν ως διευθυντές Εφορειών Αρχαιοτήτων σε σημαντικές περιοχές της χώρας, υπέβαλαν επίσημη διαμαρτυρία και αίτημα διαγραφής τους από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με  Πρόεδρο τη Δέσποινα Κουτσούμπα. Στην επιστολή παραίτησής τους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μετατόπιση του Συλλόγου από την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι έχει μετατραπεί σε όχημα κομματικών ελιγμών και έχει εμπλακεί σε ενέργειες που καθοδηγούνται κυρίως από τα πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η κατάσταση αυτή ακολούθησε την αντιπαράθεση του Συνδέσμου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την απόφασή του να ακυρώσει τη μίσθωση του χώρου που βρίσκεται στην οδό Ερμού 134-136 , ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για εκδήλωση διαμαρτυρίας που αφορούσε το ναυάγιο των μεταναστών κοντά στην Πύλο. Οι εννέα διευθυντές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την εξέλιξη αυτή.

Την επιστολή υπογράφουν η Ολυμπία Βικάτου διευθύντρια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ο Γρηγόρης Γρηγοράκης, διευθυντής ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης, η Αναστασία Κουμούση, διευθύντια ΕΦΑ Αχαϊας, η Κρυσαλλία Μαντζανά, διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων, η Άλκηστις Παπαδημητρίου διευθύντρια ΕΦΑ Αργολίδας, η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας και αναπληρώτρια ελλειπόντος προϊσταμένου ΕΦΑ Ιωαννίνων, η Αλεξάνδρα Χαραμή, διευθύντρια ΕΦΑ Βοιωτίας, ο Ιωάννης Χουλιαράς διευθυντής ΕΦΑ Θεσπρωτίας και η Αθανασία Ψάλτη διευθύντρα ΕΦΑ Φωκίδας.

Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων :

Με κλιμακούμενα συναισθήματα απορίας, θλίψης και οργής διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δημόσια εικόνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές εμμονές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δυσχεραίνουν το έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως, μεταξύ άλλων πολλών, η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού και η συγκέντρωσή του στα μεγάλα αστικά κέντρα, που έχει ως αποτέλεσμα την ακραία υποστελέχωση των περιφερειακών μονάδων, αλλά και η χρόνια μισθολογική καθήλωση ουδόλως απασχολούν το Δ.Σ. του ΣΕΑ.

Ένα εξέχον παράδειγμα της εκτροπής του Δ.Σ. του ΣΕΑ από τους κατασταστικούς του σκοπούς, είναι η πλήρης αδιαφορία για το νεώτερο μνημείο, στο οποίο στεγάζεται ο σύλλογος και έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, αλλά και η μετατροπή του από χώρο δράσεων και προσωρινής διαμονής των παρεπιδημούντων συναδέλφων της επαρχίας σε πολυχώρο ποικίλων δράσεων αμφίβολης συγγένειας με την επιστημονική και υπηρεσιακή μας φυσιογνωμία.

Με αφορμή την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε πρόσφατα το θέμα, χαρακτηρίζονται αρνητικά συλλήβδην οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, απαξιώνεται το τεράστιο έργο που προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού και υπονομεύεται το κύρος ενός επιστημονικού κλάδου που έγραψε λαμπρή ιστορία χάρη στην επιστημονική υπόσταση και την προσωπική βαρύτητα των μελών του που συνειδητά λειτουργούσαν χωρίς κομματικές προμετωπίδες.

Επειδή αυτή η ολοσχερής μετάλλαξη του σωματείου μας που ιδρύθηκε για να υποστηρίζει τους μαχόμενους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όχι για να υλοποιεί την προσωπική πολιτική ατζέντα των εκάστοτε προέδρων και μελών του Δ.Σ. δεν μας εκφράζει, δεν επιθυμούμε να είμαστε πλέον μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ζητούμε για τους λόγους που αναφέραμε τη διαγραφή μας από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ.

Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης Τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, καλείται να μη παρακρατεί στο εξής από τον μισθό μας οποιαδήποτε εισφορά υπέρ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μουσείο Ακρόπολης: Συντήρηση Καρυάτιδων με τεχνολογία λέιζερ – Βίντεο

 

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr