Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει πολλοί κάτοικοι στην κινεζική πόλη Σιάν, καθώς το lockdown στο οποίο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες έχει επιφέρει ελλείψεις στις προμήθειές τους σε φαγητά.

Με αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα κάτοικοι φτάνουν στο σημείο να ανταλλάξουν προμήθειες, ακόμη και τεχνολογικά gadgets, έναντι φαγητού.

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή το πρόωρο βρέφος της 36χρονης με κορωνοϊό

Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αναγκαστική απομόνωση στα σπίτια τους από τις 23 Δεκεμβρίου και πλέον δεν μπορούν να βγουν ούτε για να αγοράσουν προμήθειες.

Στο στάδιο αυτό του lockdown, οι Αρχές παρέχουν στα νοικοκυριά φαγητό, ωστόσο κάποιοι λένε ότι ξεμένουν από προμήθειες ή ότι δεν έχουν λάβει ακόμη τη βοήθεια.

Φωτογραφίες και βίντεο στα κινεζικά social media και ιδίως το Weido, δείχνουν ανθρώπους να ανταλλάσσουν τσιγάρα για λάχανα, καθαριστικό πιάτων, για μήλα, χαρτιά υγείας για λίγα λαχανικά, σύμφωνα με το BBC.

Η Ιωάννα έβγαλε τη μάσκα και γιόρτασε – Η ευχή της για το 2022 (photos)

Ένα βίντεο μάλιστα εμφανίζει έναν κάτοικο να ανταλλάξει μια παιχνιδοκονσόλα Nintendo για ένα πακέτο noodles και δύο ψωμάκια.

«Αβοήθητοι πολίτες έχουν φτάσει στην εποχή των ανταλλαγών – οι πατάτες ανταλλάσσονται με μπατονέτες», έγραψε ένας χρήστης του Weibo, ενώ ένας άλλος περιέγραψε την κατάσταση ως «επιστροφή στην πρωτόγονη κοινωνία».

Οι Αρχές προς το παρόν τηρούν σιγήν ιχθύος όσον αφορά στις ελλείψεις σε αγαθά, έχουν παραδεχθεί ωστόσο ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να διαμοιράσει τα απαραίτητα αγαθά.

Τα αυστηρά μέτρα που έχουν παρθεί από τις κινέζικες Αρχές είναι λόγω της στρατηγικής της Κίνας «zero-Covid», να μην υπάρχει δηλαδή κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Έτσι, έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις από τη Σιαν, ενώ γίνονται εκατομμύρια τεστ στην επαρχία Σααντζί όπου βρίσκεται η πόλη.

πηγή κειμένου