Τρία μηνύματα που στέλνει το Don’t Look Up

To Don’t Look Up του Άνταμ Μακ Κέι θέλησε να στείλει τα δικά του μηνύματα, αντλώντας έμπνευση από την ασυνήθιστη καθημερινότητα του 2021.

Με ένα καστ που μπορεί να «πείσει» ακόμη και τους πιο επιφυλακτικούς, το Don’t Look Up έφτασε τα Χριστούγεννα στο Netflix για να πυροδοτήσει μία έντονη συζήτηση σχετικά με τα μηνύματα που στέλνει, τον τρόπο παρουσίασης τους αλλά και την ποιότητα του ως ταινία.

Η μαύρη κωμωδία του Netflix στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με την επιστήμη, την πολιτική σκηνή αλλά και τον τρόπο που ο απλός κόσμος αντιμετωπίζει γεγονότα που -απειλούν την ύπαρξη του πλανήτη. Ακόμη και αν η ταινία δεν άρεσε σε κάποιους, η πλειοψηφία συγκλίνει στο ότι μερικά από τα μηνύματα είναι απόλυτα εύστοχα.

Ψηφοφορία: Πώς κρίνετε την ταινία «Don’t Look Up»

1. Οι πολιτικοί ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο

Ακόμη και αν στην ταινία υπάρχει έντονη το στοιχείο της υπερβολής, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μπορεί να καταστρέφεται -κυριολεκτικά- ο κόσμος και οι πολιτικοί να ασχολούνται με τις εκλογές και το κέρδος. Αυτό φαίνεται από την προσπάθεια της προέδρου της Αμερικής να βάλει στον πάγο την… καταστροφή της γης, μέχρι τις «midterm» εκλογές.

Οι διαφορετικές προτεραιότητες φαίνονται σε μεγάλο βαθμό και μέσα από την απόφαση για την πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της αντιμετώπισης του μετεωρίτη. Η ταινία τονίζει ότι για έναν πολιτικό μπορεί να αξίζει το ρίσκο του να τελειώσει η ανθρωπότητα προκειμένου να διεκδικηθεί ένα πιθανό οικονομικό όφελος.

Το Harry Potter επέστρεψε! Που μπορείτε να δείτε το «Return to Hogwarts»

2. Μην απομακρύνεται τους επιστήμονες από την επιστήμη

O χαρακτήρας του δισεκατομμυριούχου Πίτερ Ίσεργουελ είναι μία προσπάθεια του να σατιριστεί η εμπλοκή ανθρώπων όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ στο μέλλον του πλανήτη. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι ο κύριος λόγος που η Αμερική αποφασίζει να ακυρώσει την προσπάθεια κατάρριψης του μετεωρίτη, στον βωμό ενός πιθανού οικονομικού κέρδους.

Μάλιστα στην συνέχεια απομακρύνονται όλοι οι επιστήμονες που δεν συμφωνούν με το σχέδιο του Ίσεργουελ, με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά για τον πλανήτη.

Είναι πιθανό ένα σενάριο τύπου dont look up; Ένας αστρονόμος απαντάει

3. Οι δυνατοί θα επιβιώσουν, οι καθημερινοί άνθρωποι θα πληρώσουν τα λάθη τους

Όταν όλα έχουν χαθεί, όταν ο κομήτης «Ντιμπιάσκι» είναι έτοιμος να καταστρέψει την ζωή όπως την γνωρίζουμε, βλέπουμε την πρόεδρο της Αμερικής και τον Ίσεργουελ να έχουν ήδη έτοιμο το plan b, με διαστημόπλοιο το οποίο ήταν έτοιμο να τους κατευθύνει σε νέο πλανήτη.

Πάντως η ταινία αποφασίζει να κλείσει με έναν διαφορετικό τρόπο, καθώς βλέπουμε την -πρώην πλέον- πρόεδρο της Αμερικής να χάνει την ζωή της, δευτερόλεπτα αφού πάτησε στον νέο πλανήτη.

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ