«Το Βιβλίο της Αστεγίας» το πρώτο graphic novel από άστεγους

«Το Βιβλίο της Αστεγίας» το πρώτο graphic novel από άστεγους

«Το Βιβλίο της Αστεγίας» είναι το πρώτο graphic novel δημιουργημένο εξ’ ολοκλήρου από αστέγους, με την βοήθεια της βρετανικής οργάνωσης «The Accumulate Art School for the Homeless» (Σχολή Συγκεντρωτικής Τέχνης για τους Άστεγους), με έδρα το Λονδίνο

«Το Βιβλίο της Αστεγίας» αποτελείται από 160 σελίδες με σχέδια, illustrations, γραπτά κείμενα και ποιήματα, στα οποία οι 18 συμμετέχοντες αφηγούνται τις σύνθετες και συναισθηματικές, προσωπικές τους ιστορίες. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην δημιουργία του βιβλίου ζουν σε καταφύγια, ξενώνες αστέγων και προσωρινά καταλύματα και συμμετείχαν στα μαθήματα δημιουργικής γραφής, σχεδίασης και εικονογράφησης της οργάνωσης.

«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο
«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο

Το «The Accumulate Art School for the Homeless» ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια από τη Marice Cumber και κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια για να βοηθήσει τους νέους άστεγους να προχωρήσουν στη ζωή τους μέσω δημιουργικών έργων. Παρέχει δωρεάν  μαθήματα γραφιστικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, εικονογράφησης, μόδας και πολλά άλλα, δημιουργώντας δεξιότητες στους συμμετέχοντες ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την κατάρτιση. Με «Το Βιβλίο της Αστεγίας», το πρώτο graphic novel δημιουργημένο από αστέγους, η οργάνωση θέλει να δώσει στους δημιουργούς μια πλατφόρμα για να μεταδώσουν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους από την δική τους  οπτική.

«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο
«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο

Η Cumber, η ιδρύτρια της οργάνωσης εξηγεί: «Οι ιστορίες που περιέχονται στο βιβλίο είναι προσωπικές, συναισθηματικές, ωμές και ειλικρινείς. Οι ιστορίες είναι για πόνο, κακοποίηση, δυσλειτουργία, οικογένειες, πόλεμο, απόρριψη και λανθασμένη αγάπη, υπέρβαση δυσκολιών, μάχες και επιτυχία».  Τονίζει, επίσης, ότι το βιβλίο βρισκόταν στα σκαριά πολύ καιρό, δυστυχώς όμως, η κρίση του Covid-19 δεν επέτρεψε να εκδοθεί νωρίτερα. «Ξεκινήσαμε δημιουργικά εργαστήρια για τους συμμετέχοντες τον Ιανουάριο του 2020, χρηματοδοτούμενο από την εκστρατεία Crowdfunding. Είμαι τόσο περήφανη για κάθε έναν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν και μας άφησαν να μπούμε μέσα στη ζωή τους με αυτόν τον οπτικό τρόπο». Στα πέντε χρόνια της, η Accumulate έχει επίσης πραγματοποιήσει εκθέσεις και ξεκίνησε πλήθος πρωτοποριακών έργων, όπως το Sound Judgment, το πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημιουργήθηκε και γράφτηκε από αστέγους.

«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο
«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο

Μία από τις συμμετέχουσες, η Amalia, είπε για τη δημοσίευση του βιβλίου: «Μέσω της εμπειρίας μου ως άστεγη, συνειδητοποίησα γρήγορα ότι η ζωή δεν σας δίνει πάντα αυτό που θέλετε, αλλά σας μαθαίνει ό,τι πρέπει να είστε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας. Τα εργαστήρια της οργάνωσης, με βοήθησαν να αξιοποιήσω μια ενέργεια δημιουργίας και να χρησιμοποιήσω τα ταλέντα μου για να δημιουργήσω έργα τέχνης και ποίησης για το βιβλίο. Δεν έχω κανένα προορισμό, αλλά είμαι αρκετά ευλογημένη και χαρούμενη που είμαι στο δρόμο προς το πεπρωμένο μου και για να επιτύχω όλους τους στόχους μου.»

Η ηθοποιός Samantha Morton, η οποία έχει υπάρξει στο παρελθόν άστεγη, έγραψε μια εισαγωγή στο βιβλίο με τίτλο «Η έλλειψη στέγης διαμόρφωσε τη ζωή μου» ενώ ο συνάδελφος ηθοποιός και υποστηρικτής της φιλανθρωπίας Colin Firth σχολίασε: «Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη συλλογή σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Το γεγονός ότι αυτά τα όμορφα, προσωπικά έργα είναι οι εκφράσεις των γειτόνων μας που είναι άστεγοι το καθιστά αβάσιμο να τα αγνοούμε ξανά.»

«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο
«Το Βιβλίο της Αστεγίας»: εικόνες από το βιβλίο

Τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου μοιράζονται μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να μπορούν να βιοποριστούν μέσω της δημιουργικότητάς τους, και της Accumulate, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα εργαστήρια για τα άτομα που είναι άστεγοι.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.

Για περισσότερα νέα δείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Γκάτσος: Μνημείο το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής

Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών: 1, 2, 3

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ