Το Pole Dancing Αναγνωρίστηκε Ως Άθλημα

Η σπουδαία “νίκη” και ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Ομοσπονδιών Αθλημάτων (GAISF) ενέκρινε, σύμφωνα με επίσημη απόφασή της, την καταχώρηση του pole dancing στη λίστα των διεθνώς  αναγνωρισμένων αθλημάτων. Η απόφαση, αν και προσωρινή, αποτελεί μία σπουδαία νίκη για τους λάτρεις του είδους, που βλέπουν εν τέλει την αγαπημένη τους δραστηριότητα να αποκτά και επίσημα τον τίτλο του “αθλήματος”.

Η Katie Coates, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλημάτων Επί Στύλο (IPSF), δηλώνει υπερήφανη για αυτή την αναγνώριση, καθώς ηγείται αυτής της προσπάθειας από το 2006, και έτοιμη για την ένταξη του pole dancing στα διαγωνιζόμενα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Η IPSF συστάθηκε το 2009, περιλαμβάνει 25 εθνικές ομοσπονδίες και τα επίσημα στοιχεία της κάνουν λόγο για 5 εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν το pole dancing ως μέσο άσκησης σε 80 χώρες ανά τον κόσμο.

Στις αρχές του 2000 ο κόσμος ξεκίνησε το pole dancing για λόγους άσκησης. Δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, πρέπει να το παρακολουθήσεις για να το καταλάβεις.” ανέφερε σε δήλωσή της η 41χρονη Coates, επισημαίνοντας πως από τότε ξεκίνησε σταδιακά να εξαλείφεται το “στίγμα” γύρω από το άθλημά της. “Νομίζω πως έχουμε πετύχει το αδύνατο“, συμπληρώνει.

Στο εξής, κάθε εθνική ομοσπονδία pole dancing κάποιας χώρας έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Υπουργείο Αθλητισμού να αναγνωρίσει το άθλημά της ως “εθνικό σπορ” και να λάβει κρατική επιχορήγηση. Υπέρ αυτής της προσπάθειας έχει ταχθεί και ο Patrick Baumann, πρόεδρος της GAISF, αφού όπως τόνισε στο περιοδικό Times “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τους pole dancers να καταλάβουν όλες τις δυνατότητές τους και μια μέρα ίσως λάβουν μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.“.

Εκτός από το pole dancing, την προσωρινή ένταξη στον πίνακα των αθλημάτων της GAISF κατάφεραν και επτά ακόμη, όπως το cheerleading και το powerboating. Για τα επόμενα δύο χρόνια τα εν λόγω αθλήματα θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των αθλητών τους παγκοσμίως και να ανταποκριθούν στους κανονισμούς της Παγκόσμιας Επιτροπής Anti-Dopping (WADA), προκειμένου να καταταχθούν στα πλήρως αναγνωρισμένα αθλήματα, όπως ορίζουν οι κανόνες της GAISF.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart) 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ