Search
Close this search box.

Το νόημα της φιλοσοφίας σε 10 αποφθέγματα

Οι μεταφυσικοί ρεμβασμοί είναι απολαυστικοί, γι’ αυτό η φιλοσοφία είναι απολαυστική ως το μεδούλι. Ο Πλάτων έλεγε πως ήταν «η αγαπητή απόλαυση».

Οι χονδροειδείς ανάγκες των υλικών αγαθών, δε χωρούν μέσα στους κόλπους της και αναγκάζουν τον μύστη σε αστρική προβολή του εγκλωβισμένου του εαυτού, ώστε να προσεγγίσει τις έννοιές της. Η ενέργεια αυτή φαίνεται να έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, εάν δεν έχουμε λάβει γνώση ότι η διαδικασία είναι αυθόρμητη και γνωστή στην ανθρώπινη ψυχή, όπως μια γέννα, ξένη θεωρητικά προς το θηλυκό άτομο, όμως το σώμα τη γνωρίζει καλά∙ είναι αυτό που λέμε κοινότυπα, η φύση.

Η φιλοσοφία δέχεται να πάρει το ρίσκο και να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα της ζωής. Τα προβλήματα του καλού, του κακού, του όμορφου, του άσχημου και του θανάτου.

Μέσα στην ηρωική προσπάθειά της, αυτό το γέννημα της μεσογειακής ψυχής τόλμησε να αγγίξει και την πολιτική διαμόρφωση των πραγμάτων, επεμβαίνοντας δυναμικά σε τέτοιο βαθμό που η δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας έφτασε στο σημείο να εξορίσει και να θανατώσει πολλούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Σύγχρονοι φιλόσοφοι μας δίδαξαν ότι η φιλοσοφία κινείται σε πολλά επίπεδα, την τεχνική (ύψιστη μορφή) αλλά και την απλή αυθόρμητη μορφή κάθε ανθρώπου που εμβαθύνει στο εσωτερικό του εγώ, αποσκοπώντας στην πνευματική ανύψωση και στον καλύτερο δυνατό τρόπο υπαρξιακής επιβίωσής του.

Οι σύγχρονοι φιλοσοφιοδίφεις ψάχνουμε την πολυπόθητη αλήθεια, σαν τον Μίτια μέσα στους αδελφούς Καραμαζόφ, συλλογιζόμαστε ότι δεν έχουμε ανάγκη από εκατομμύρια, άλλα από μια απάντηση στα ερωτήματά μας. Η φιλοσοφία δε φλυαρεί θέτοντας προβληματισμούς (όπως ο στοχασμός), αλλά δίνοντας κατευθύνσεις. Η κατεύθυνση δείχνει τον δρόμο και την επιλογή, οδηγεί προς τον στόχο, ενώ ο στοχασμός τα συζητά και προτείνει λύσεις, που εφαρμόζονται ατομικά και όχι σε πανανθρώπινο επίπεδο. Οι στοχαστές είναι οι παρουσιαστές και οι φιλόσοφοι είναι οι δάσκαλοι, γι’ αυτό οι δεύτεροι τείνουν να είναι λιγότερο δημοφιλείς στον σύγχρονο κόσμο.

Τι είναι όμως η φιλοσοφία; Οι ορισμοί διαφέρουν ανάμεσα στους φιλοσόφους, αλλά ομοιάζουν μέσα στην ποικιλομορφία των κατευθύνσεων, δείχνοντάς μας πως όλες οι αφετηρίες γειτονεύουν και οδηγούν το άτομο με ασφάλεια στο μονοπάτι της φιλοσοφίας.

Αποφθέγματα για τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων                                            

«Φιλοσοφία εστί μελέτη θανάτου»   Πλάτων(427-347π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος)

Πλάτων(427-347π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος)
Πλάτων

 

«Φιλοσοφία είναι η επιστήμη της αλήθειας»  Αριστοτέλης(384-322π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος)

   «Φιλοσοφία είναι η επιστήμη της αλήθειας»      Αριστοτέλης(384-322π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος)         
Αριστοτέλης

 

«Προσέγγιση με αγωνιώδη αμφισβήτηση» γράφοντας για τη φιλοσοφία»  Ηράκλειτος(544-484 π.Χ., Ίων φιλόσοφος)

   «Προσέγγιση με αγωνιώδη αμφισβήτηση» γράφοντας για τη φιλοσοφία»            Ηράκλειτος(544-484 π.Χ., Ίων φιλόσοφο)
Ηράκλειτος

 

Αποφθέγματα του 16ου-19ου αιώνα              

«Λίγη φιλοσοφία τείνει να στρέψει τον άνθρωπο προς τον αθεϊσμό. Αλλά το βάθος στη φιλοσοφία φέρνει τις σκέψεις των ανθρώπων στη θρησκεία.»  Φράνσις Μπέικον (1561-1626, Άγγλος φιλόσοφος, πολιτικός)

Φράνσις Μπέικον

 

«Η αμφιβολία είναι το πρώτο βήμα της φιλοσοφίας» Ντενί Ντιντερό (1713-1784, Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας)

     «Η αμφιβολία είναι το πρώτο βήμα της φιλοσοφίας»                  Ντενί Ντιντερό(1713-1784, Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας)             
Ντενί Ντιντερό

 

«Η φιλοσοφία είναι η τυραννική ενόρμηση  αυτή καθεαυτή η πιο πνευματική θέληση για δημιουργία του κόσμου, η θέληση για μια causa prima (πρωταρχική αιτία).» Φρειδερίκος Νίτσε (1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος)

   «Η φιλοσοφία είναι η τυραννική ενόρμηση  αυτή καθεαυτή η πιο πνευματική θέληση                                     για δημιουργία του κόσμου ,η θέληση για μια causa prima (πρωταρχική αιτία).»         Νίτσε(1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος)         
Φρειδερίκος Νίτσε

 

«Η φιλοσοφία καθόλου δε μου έφερε κέρδη, αλλά μ’ απάλλαξε από πάρα πολλά έξοδα.» Άρτουρ Σοπενγχάουερ (1788-1860) Γερμανός φιλόσοφος)

Άρτουρ Σοπενγχάουερ

 

Αποφθέγματα του 20ου αιώνα

« Ο φιλόσοφος πασχίζει να βρει την ελευθερώτρια λέξη, τη λέξη δηλαδή που θα μας επιτρέψει επιτέλους να συλλάβουμε εκείνο που συνεχώς μέχρι τώρα βάραινε στη συνείδησή μας, δίχως να  καταλαβαίνουμε πώς.»  Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν(1889-1951,Αυστριακός φιλόσοφος)

« Ο φιλόσοφος πασχίζει να βρει την ελευθερώτρια λέξη, τη λέξη δηλαδή που θα μας επιτρέψει                                                      επιτέλους να συλλάβουμε εκείνο που συνεχώς μέχρι τώρα βάραινε στη συνείδησή μας, δίχως να                                                    καταλαβαίνουμε πώς.»       Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν(1889-1951,Αυστριακός φιλόσοφος)   
Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν

 

«Επιστήμη είναι ό,τι ξέρουμε. Φιλοσοφία είναι ό,τι δεν ξέρουμε.»  (Μπέρναντ Ράσελ(1872-1970 , Άγγλος φιλόσοφος) 

    «Επιστήμη είναι ό,τι ξέρουμε. Φιλοσοφία είναι ό,τι δεν ξέρουμε.»   (Μπέρναντ Ράσελ(1872-1970 , Άγγλος φιλόσοφος)
Μπέρναντ Ράσελ

 

«Η φιλοσοφία είναι η διαρκής αναζήτηση και η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον θάνατο.» Λιαντίνης (1942 -1998, Έλληνας φιλόσοφος)

 «Η φιλοσοφία είναι η διαρκής αναζήτηση και η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον θάνατο.»                                                          Λιαντίνης(1942 -1998, Έλληνας φιλόσοφος)
Δημήτρης Λιαντίνης

 

  Διαβάστε επίσης:

Όσβαλντ Σπένγκλερ: ο παράξενος «μαθητής» του Νίτσε

Κείμενο: Αγγέλικα Αγόρα(Lavart)

Πηγές:

1) «Πολιτεία  Πλάτωνος, διάλογος με Γλαύκωνα»

2) «Οι μεγάλοι φιλόσοφοι, εκδόσεις Βίβλος,1953»

3) «Γνωμικολογικόν»

4) «Οι μεγάλοι φιλόσοφοι, εκδόσεις Βίβλος,1953»

5) «Οι μεγάλοι φιλόσοφοι, εκδόσεις Βίβλος,1953»

6) «O Νίτσε από το εώς το Ωμέγα, εκδόσεις Μεταίχμιο»

7) «Οι μεγάλοι φιλόσοφοι, εκδόσεις Βίβλος,1953»

8) «Γνωμικολογικόν»

9) « Γνωμικολογικόν»

10) «Γκέμμα, Δημήτρης Λιαντίνης, εκδόσεις Λιαντίνη»

 

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr