YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Κτήμα Γεροβασιλείου

To Κτήμα Γεροβασιλείου μας ξεναγεί σε μία μοναδική Αμπελοοινική Κληρονομιά

H επιχειρηματικότητα, με την πιο σύγχρονη οπτική, πηγάζει από το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Θεσσαλονίκη

Μία ιστορία πολλών χρόνων γράφεται, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Επανομής,  στο Κτήμα Γεροβασιλείου, με τον χάρτη να ξεδιπλώνει ατέλειωτους αμπελώνες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, ετικέτες κρασιών που κάνουν τον γύρο του κόσμου και αρώματα και γεύσεις κατευθείαν από την φύση.

Tο πιο ξεχωριστό WELCOME ανάμεσα σε αμπελώνες προσφέρει την πιο βιωματική ΕΜΠΕΙΡΙΑ… Στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Από το 1981 μέχρι σήμερα… μία αφήγηση ολωσδιόλου «οινική». Μία αφήγηση ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την γαστρονομία καθώς και την σύγχρονη οπτική να συναντά την παραδοσιακή κάνοντας τον επισκέπτη μία βόλτα σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Η παραγωγή ποιοτικών κρασιών  από τον ιδιόκτητο αμπελώνα με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής σου προσφέρουν αυθεντική ξενάγηση σε ένα ατέρμονο γευστικό σύμπαν.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου
Welcome

Με την καλλιέργεια του αμπελώνα να γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και με συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών και με την εξέλιξη της τεχνολογίας να συνομιλεί με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.

Ο Οίνος άλλωστε τα τελευταία 150 χρόνια γνώρισε μία τεράστια εξέλιξη ως τέχνη και ως επιστήμη με την σύγχρονη οινογνωσία να τιμά την διαχρονική τέχνη της οινοπαραγωγής και να καταδεικνύει τη σημασία του οίνου στην ιστορία και στη πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Γιατί οι συναντήσεις στο Κτήμα είναι πολυπολιτισμικές για όλους τους επισκέπτες στο Κτήμα Γεροβασιλείου, που αγαπούν την φύση, το κρασί και την ιστορία, με το βίωμα κάθε φορά να διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή  καθώς έρχεται σε επαφή με τις εναλλαγές του τοπίου στο αμπέλι και τις αντίστοιχες  εργασίες του οινοποιείου. Με την όλη συνθήκη να φαντάζει γοητευτική και ξεχωριστή.

Ένα ΒΙΩΜΑ ανάμεσα σε αμπελώνες, ανάμεσα σε γεύσεις και αρώματα… !

Συλλογή του Μουσείου Οίνου
Συλλογή του Μουσείου Οίνου

Δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας, το Μουσείο Οίνου του Κτήματος Γεροβασιλείου «σχεδιάζει» το δικό του εικαστικό αφήγημα…

Όταν η Ιστορία της Τέχνης συναντά την Αρχαιολογία με κύριο ομιλητή τον οίνο, δημιουργείται μία μουσειολογική επιμέλεια τουλάχιστον μοναδικά γοητευτική με μία αξεπέραστη αμπελοοινική κληρονομιά να ανοίγει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο.

Με την αφήγηση να ξεκινά κάπου το 1976, όπου ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου αρχίζει να ανακαλύπτει και να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο.

Η Συλλογή Ανοιχτηριών
Η Συλλογή Ανοιχτηριών

Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του ’70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ’ έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας στο Κτήμα Γεροβασιλείου, μπορείς να πραγματοποιήσεις μία ξενάγηση στο χρόνο και συγκεκριμένα στην συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Αγγεία
Ορισμένες διαδρομές έχουν κομβικό ρόλο στην ζωή.

Τα αποκτήματα του μουσείου με κριτήριο το ρόλο τους απαρτίζουν δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη.

Το καλό κρασί, o τρόπος παραγωγής του και η σημασία του για τον άνθρωπο αποτελούν τον κεντρικό μουσειολογικό άξονα του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου. Μέσα από ένα εκ των σημαντικότερων αγαθών που παράγει η χώρα μας η γέφυρα που δημιουργείται ανάμεσα στο τότε και το τώρα προσφέρει διάλογο και ρομαντισμό, συνεχίζει την ιστορία και υποστηρίζει με γερά θεμέλια το μέλλον.

Ορισμένες διαδρομές έχουν κομβικό ρόλο στην ζωή.

Οι εσωτερικές αλλαγές συνεπικουρούνται από τις εξωτερικές περιπλανήσεις

Τρύγος
Τρύγος

Η Γεύση που άφησε ο Τρύγος μετά το πέρας και η Γεύση που άφησε στο ποτήρι σου…

 Ο Τρύγος… μεγάλη Γιορτή, Παράδοση, Κουλτούρα !!!

Η ιστορία του αμπελιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι τα κουκούτσια των αγριοστάφυλων έχουν βρεθεί ακόμα και σε σπηλιές που κατοικήθηκαν από νομαδικά προϊστορικά φύλα σύμφωνα με τις αρχαιολογικές πηγές.

Ο Τρύγος αποτελεί την  κορυφαία εκείνη στιγμή στο τέλος του Καλοκαιριού όπου όλα τα αρώματα περνούν από την φύση στο ποτήρι σου. Μία  «Χαρτογράφηση» απέραντη, σημαντικότατη και δύσκολη. Με λεπτοδουλειά και προσοχή, με σεβασμό στους καρπούς και στην φύση και με μία δόση υπερηφάνειας για τους κόπους όλης της χρονιάς από το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Φαίνεται πως η σοδειά του 2020 ήταν ιδιαίτερα καλή με κρασιά που παρουσιάζουν άψογη ισορροπία ανάμεσα σε φρούτο, κομψότητα και μακροζωία.

Η wine specialist Μαριάνθη Γεροβασιλείου αφηγείται…

Ο τρύγος, δηλαδή η συγκομιδή των σταφυλιών, είναι ίσως η σημαντικότερη και πιο κρίσιμη περίοδος για ένα οινοποιείο, καθώς αποδίδουν οι κόποι μιας ολόκληρης αμπελουργικής χρονιάς.

Το 2020, θεωρείται μια εξαιρετική οινική χρονιά για το Κτήμα Γεροβασιλείου, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα και αναμένονται κρασιά υψηλής ποιότητας.

Η Αποθήκευση των Σταφυλιών
Η Αποθήκευση των Σταφυλιών

Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά, ενώ τα ερυθρά κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Τα λευκά κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτα γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.

Τρύγος
Τρύγος

Πιο συγκεκριμένα ο τρύγος ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, με το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc και το Viognier. Στα τέλη Αυγούστου τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και αρχές Σεπτέμβρη το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 20 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών γαλλικών ποικιλιών (Merlot και Syrah) και ολοκληρώθηκε στα μέσα προς τέλος Σεπτεμβρίου με τις ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και τελευταίο το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμαση με αποτέλεσμα, οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες.

Επιχειρηματικότητα με την πιο Σύγχρονη Οπτική…

Η Εξωτερική Όψη του Κτήματος Γεροβασιλείου
Η Εξωτερική Όψη

Η αναπτυξιακή πολιτική των σύγχρονων εγκαταστάσεων είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το σεβασμό προς το περιβάλλον. Συνθήκη που απορρέει πολιτισμό και επιχειρηματικότητα με σύγχρονη οπτική…

Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart) –  Η αναπτυξιακή πολιτική των σύγχρονων εγκαταστάσεων είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το σεβασμό προς το περιβάλλον. Συνθήκη που απορρέει πολιτισμό και επιχειρηματικότητα με σύγχρονη οπτική…

Κτήμα Γεροβασιλείου –  Ο πολιτισμός του κρασιού δεν ξεκινάει στο τραπέζι, αλλά στον αμπελώνα, στη γη. Η καλλιέργεια του αμπελώνα μας γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει ως στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με διαδικασία πιστοποιημένη κατά AGRO 2.1-2.2, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών –συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου- γίνεται χειρωνακτικά. Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα επιτόπιων μελετών από Γερμανούς επιστήμονες, που αναφέρουν ότι εντός του αμπελώνα, ανάμεσα στους υπόλοιπους οργανισμούς, ζουν 28 διαφορετικά είδη πουλιών.

Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart) – Όσον αφορά την προώθηση και την επικοινωνία του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό ποια η δική σας τοπoθέτηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα από τον κλάδο;

Κτήμα Γεροβασιλείου – Η εικόνα του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια. Χάριν στις προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών της προηγούμενης γενιάς, αλλά και στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας, το ελληνικό κρασί έχει αποτινάξει τη φήμη του φθηνού και μη ποιοτικού προϊόντος και έχει αρχίσει να παίρνει το μερίδιο και την εκτίμηση που του αξίζει. Φυσικά τα περιθώρια εξέλιξης και είναι μεγάλα και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Οι οινοπαραγωγοί πρέπει να συνεχίσουνε δυναμικά με έμφαση στην ποιότητα και να είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες, μεταξύ παραγωγών αλλά και θεσμών.

Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart) – Ποια η  στρατηγική εργαλειοθήκη ως προς το  θέμα της εξωστρέφειας των προϊόντων σας και την συνεργασία με άλλες χώρες;

Κτήμα Γεροβασιλείου – Η έμφαση στην ποιότητα και στην ανάδειξη ελληνικών γηγενών ποικιλιών ήταν πάντοτε το βασικό μας μέλημα. Στην χώρα μας φύονται πολλές γηγενείς, δυναμικές ποικιλίες αμπέλου, γνωστές και άγνωστες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ήταν από τους πρώτους, όπου σώζοντας από την αφάνεια μια ξεχασμένη ελληνική ποικιλία, την Μαλαγουζιά, και αναδεικνύοντας την στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έδειξε έμπρακτα την πίστη του σε αυτές. Σήμερα, εκτός της Μαλαγουζιάς, πολλές ελληνικές ποικιλίες καλλιεργούνται στον αμπελώνα του κτήματος, είτε σε τελικό είτε σε πειραματικό στάδιο. Ανάμεσα σε αυτές το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο, το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Λημνιό, ίσως η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που αναφέρεται τον 5ο αι. π.Χ. από τον Αριστοφάνη.

Έργο "To Aνθρωπάκι" του Γιάννη Γιάννη Γαΐτη στη Συλλογή του Κτήματος Γεροβασιλείου
Έργο “To Aνθρωπάκι” του Γιάννη Γιάννη Γαΐτη

Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart) – O Toυρισμός και ο Πολιτισμός αποτελούν σπουδαία εργαλεία  για την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Ένα σύγχρονο οινοποιείο με ποιο τρόπο μπορεί να συνδέσει εύστοχα το επιχειρείν με το πολιτιστικό γίγνεσθαι;

Κτήμα Γεροβασιλείου – Το κρασί είναι ένα προϊόν με έντονη πολιτιστική αξία. Την αξία αυτή εκφράζουμε μέσα από το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου όπου το καλό κρασί, o τρόπος παραγωγής του και η σημασία του για τον άνθρωπο αποτελούν τον κεντρικό μουσειολογικό του άξονα. Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας. Έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών έρχονται να εμπλουτίσουν την συλλογή, δημιουργώντας ένα πάρκο γλυπτών στην αμπελώνα. Eκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφετηρία τον πλούτο των ερεθισμάτων και των πληροφοριών, που προσφέρει ο αμπελώνας, το οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές.

Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart) – Ποιος ο ρόλος του branding και του marketing στα προϊόντα αγροδιατροφής και σε ποιο βαθμό τα “βοηθούν” να δημιουργήσουν την δική τους “τάση” μετατρέποντας τον οίνο σε “πρεσβευτή” για την χώρα μας;

Κτήμα Γεροβασιλείου – Το branding και το marketing στον κλάδο μας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν δε αυτά πηγάζουν από τις αξίες και τη φιλοσοφία των ιδρυτών, εκφράζουν το όραμα τους και συνδυάζονται με ένα ποιοτικό προϊόν, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Όταν μιλάμε όμως για το brandname του ελληνικού κρασιού ως σύνολο, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και χρειάζεται να γίνουν πιο στοχευμένες ομαδικές προσπάθειες, βασισμένες σε μια στρατηγική marketing, ώστε τα αποτελέσματα να είναι μακροπρόθεσμα.

Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart) – Οι διακρίσεις των προϊόντων σας στο εξωτερικό αποτελούν έναν σημαντικότατο δίαυλο επικοινωνίας. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας  ως προς την  καινοτομία και την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια;

Κτήμα Γεροβασιλείου – Η επιβράβευση όλων των προσπαθειών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και της ομάδας του κτήματος έρχεται με διακρίσεις του ίδιου και των κρασιών του σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια αποδοχή της οινικής πορείας του περιλαμβάνει τη βράβευση του Κτήματος ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία για επτά χρονιές, την αναγνώριση του ίδιου ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο και πλήθος σημαντικών βραβείων όλων των κρασιών του. Στόχος είναι η συνέχιση αυτής ανοδικής πορείας και η προσέγγιση νέων αγορών του εξωτερικού.

Οι άνθρωποι του αμπελώνα
Οι άνθρωποι του αμπελώνα

Το Κτήμα Γεροβασιλείου ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ  τα 5 Κρασιά του Χειμώνα

Και εσύ  απολαμβάνεις Υφή,  απολαμβάνεις Άρωμα, απολαμβάνεις Γεύση !!!

Κελάρι
Κελάρι

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Παράγεται από την ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά, που διασώθηκε από εξαφάνιση χάρη στις προσπάθειες του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Μετά την προζυμωτική κρυοεκχύλιση, η οινοποίηση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18-20 °C, ενώ ποσότητα οινοποιείται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα.

Έχει λαμπερό αχυρένιο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και αρώματα ώριμων φρούτων, όπως αχλάδι, μάνγκο και κίτρο. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο και γεμάτο με αρώματα λεμονιού, που δίνουν ένα ισορροπημένο τελείωμα.

  • Σερβίρεται στους 8-10 °C.

Γευστικοί συνδυασμοί: μεσογειακά πιάτα, θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες φρέσκων λαχανικών.

VIOGNIER

Γεννήθηκε από την εκλεκτή ποικιλία Viognier του ιδιόκτητου αμπελώνα, η οποία φυτεύτηκε στο Κτήμα το 1993 με τη συνεργασία του Γεωπονικού Τμήματος του Α.Π.Θ.

Μετά την προζυμωτική κρυοεκχύλιση και τη ζύμωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, το κρασί παλαιώνει για μερικούς μήνες μαζί με τις οινολάσπες του, αποκτώντας έτσι πλούσια γεύση.

Το χρώμα του είναι έντονο χρυσοκίτρινο και παρουσιάζει πλούσιο ποικιλιακό χαρακτήρα με αρώματα από βερίκοκο, ροδάκινο και νότες καπνού στη μακρά επίγευση.

  • Επιδέχεται παλαίωση και σερβίρεται δροσερό στους 10-12 °C.

Γευστικοί συνδυασμοί: ψάρια με λιπαρή σάρκα, γαρίδες με λευκή σάλτσα, σπαράγγια, ιδιαίτερες γεύσεις (αστακός, καβούρι), ασιατική κουζίνα.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Παράγεται από την ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο, μια χαρισματική αλλά και απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία της Μακεδονίας που εγκλιματίστηκε ιδανικά στο μικροκλίμα της Επανομής

Μετά την έκθλιψη, ο μούστος παραμένει με τα στέμφυλα για λίγες ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και στην συνέχεια η οινοποίηση εκτυλίσσεται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές στους 18 °C. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα.

Έχει απαλό ροζ- σομόν χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρώματα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία αλλά και μία έντονα αρωματική επίγευση (βύσσινο-κεράσι).

  • Σερβίρεται στους 10-12οC.

Γευστικοί συνδυασμοί: Αστακομακαρανόδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, ζυμαρικά με κιμά, λαδερά, καλοκαιρινές μεσογειακές και εξωτικές γεύσεις

Γστρονομικές Προτάσεις από το Κτήμα Γεροβασιλείοιυ
Γαστρονομικές Προτάσεις

 AVATON

Παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Το Λημνιό -αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως «λημνία ἄμπελος» τον 5ο αιώνα π.Χ. – είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και κυριαρχεί στο κρασί.

Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαιώνει από 12 έως 18 περίπου μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο.

Στο στόμα ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευση του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών.

  • Παρουσιάζει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (15-20 χρόνια) και σερβίρεται στους 16-18 °C.

Γευστικοί συνδυασμοί: κόκκινα κρέατα κατσαρόλας με πικάντικες σάλτσες, τριχωτό κυνήγι.

SYRAH

Παράγεται από τα πιο παλιά κλήματα του Κτήματος, άνω των 25 ετών, με μικρές αποδόσεις.

Η εκχύλιση και η ζύμωση διαρκούν περίπου 20 μέρες, ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση και στη συνέχεια παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια στις υπόγειες κάβες από 12 έως 18 μήνες.

Έχει πυκνό μαυροκόκκινο χρώμα με ιώδεις αποχρώσεις και σύνθετη «μύτη» (bouquet), όπου κυριαρχούν τα αρώματα ώριμου δαμάσκηνου, μούρου και κόκκινου πιπεριού.

Στο στόμα είναι πολύ πλούσιο, με στιβαρές τανίνες, γεροδεμένο και με μεγάλη επίγευση.

Ιδανικό για τους λάτρεις που επιζητούν να παλαιώσουν στην κάβα τους κόκκινα κρασιά για 20-25 χρόνια.

  • Σερβίρεται στους 16-18 °C.

Λίγο πριν την κατανάλωση το κρασί ανοίγει σε αρώματα, αν μεταγγισθεί για 30′ σε γυάλινη καράφα.

Οινικές προτάσεις από το Κτήμα Γεροβασιλείου
Επίλεξε το Κρασί σου

Γευστικοί συνδυασμοί: κυνήγι, αρνί με λαχανικά, φιλέτα κόκκινων κρεατικών, σκληρά τυριά.

Όταν ο Τουρισμός και Πολιτισμός συνδιαλέγονται στο ίδιο  «τραπέζι»

η τελική συνθήκη είναι πολυπολιτισμική γεμάτη άρωμα και γοητεία !!!

Βρείτε τον ιστότοπο του Κτήματος Γεροβασιλείου εδώ.

Σύνταξη: Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart)

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
kazaviti