YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την πολύμορφη Έκθεση «Σιωπές Αιχμαλώτων», ελεγεία επάνω στη ζωή και το έργο του Ντοστογιέφσκι

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την πολύμορφη Έκθεση «Σιωπές Αιχμαλώτων», ελεγεία επάνω στη ζωή και το έργο του Ντοστογιέφσκι

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την πολύμορφη Έκθεση «Σιωπές Αιχμαλώτων», ελεγεία επάνω στη ζωή και το έργο του Ντοστογιέφσκι, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 στις 7.00μμ. 

Εγκαινιάζει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού η κυρία Μαρία Καραγιάννη στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Casa Bianca

Βασιλίσσης Όλγας 182 & Θεμιστοκλή Σοφούλη

Δείτε επίσης

Η gallery genesis παρουσιάζει: Λουδοβίκος των Ανωγείων «Σύννεφο που ξεστράτισε και σκόνταψε στο φως»

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι (1821-2021), παρουσιάζει την πολύτροπη Έκθεση που περιλαμβάνει:

Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Η Φωτογραφία διαβάζει Ντοστογιέφσκι». Συμμετέχουν με τα έργα τους 27 φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Μπάτζιου, Φωτογράφος.

Έκθεση εικαστικών βιβλίων με τίτλο «Artists  Books: (1821-2021) Фёдор Достоевский».                Συμμετέχουν 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ρωσία.

Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης, Φωτογράφος.

Έκθεση με Εκδόσεις και υλικά για τον Ντοστογιέφσκι

Επιμέλεια: Σάκης Οταμπασίδης, Συλλέκτης, Φωτογράφος.

Προβολή ταινίας σχετική με τον Ντοστογιέφσκι αλλά και τις δράσεις του ΦΚΘ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την γέννηση του συγγραφέα.

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκούλης, Σκηνοθέτης-Παραστασιολόγος.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Αξαόπουλος Κίμων, Βάρνας Μανώλης, Γιαννιουδάκη Ρένα, Γιδάρη Στέλλα, Δεβεράκης Λευτέρης, Καπετανάκη Ευαγγελία, Καρκατσέλης Βασίλης, Καστρινέλλη Αγγελική,  Λαντζάκη  Νατάσσα, Μέλλιου Ζωή, Μονογυιός Γιάννης, Μπασιάς Νίκος, Μπάτζιου Κατερίνα,  Μπενέκος  Ιωάννης,  Νιώρα  Μαρία,  Παπαγεωργίου  Δήμητρα, Παπαναούμ  Καίτη,  Παυλιδάκη  Ερίνα,  Πετρίδης  Γιώργος,  Πομάκης  Γιάννης,  Προκοπίου Δημήτρης, Σβορώνου  Κατερίνα, Σταμπάνης Κώστας, Τένοβα  Ιορδάνκα,  Τζουρά  Βικτωρία,  Χατζηστεφάνου  Άννα-Μαρία,  Χρυσίδη  Άννα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Artist΄s  Books :

Seçkin Tercan (TR), Ελεάννα Μπάρμπα, Θοδωρής Λάλος, Γεωργία Γρηγοριάδου, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Πομάκης, Γιάννης Σταμενίτης, Σάκης Οταμπασίδης, Στεφανία Πατρικίου, Κώστας Κουμλής, Βασίλης Καρκατσέλης, Ευθύμης Μουρατίδης, Σταυρούλα Καζιαλέ, Sofya Yetcina (RU / SERBIA), Marina Schelokova (RU), Michail Pogarsky (RU), Kira Matissen (RU), Mikhail Roshniak (RU), V.Korchagin (RU), Vasily Vlasov (RU), Viktor Loukin -Kseniya Loukina (RU), Daniel Balanescu – Nadia Marina Debattista (RO / UK), Ekaterina Zinovkina (RU), Sara Tanaskovic (Serbia), Djordje Odanovic (Serbia), Gordana Kaljalovic (Serbia), Jana Lulovska (MK), Ραφαέλα Δεληγιάννη, Κατερίνα Μπάτζιου, Έλενα Χατζηαθανασίου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Αναστασία Τσετουλίδου, Ράνια Φραγκουλίδου

Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης, Φωτογράφος

Ο κατάλογος Artists Books https://issuu.com/thanrapt/docs/artists_books

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την πολύμορφη Έκθεση «Σιωπές Αιχμαλώτων», ελεγεία επάνω στη ζωή και το έργο του Ντοστογιέφσκι

Γ. «Εκδόσεις και υλικά για τον Ντοστογιέφσκι», Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είναι κορυφαίος θεραπευτής. Τα έργα, σπάνια ιαματικά-αρωματικά βότανα. Αυτό το υλικό προσπάθησε να συγκεντρώσει ο συλλέκτης, ως συλλέκτης πολύτιμων βοτάνων, κυρίως από τις εκδόσεις που έγιναν στην Ελλάδα. Και εκπλήσσει το πόσες ποικίλες προσεγγίσεις υπάρχουν, πόσες διαφορετικές μεταφράσεις, πόσος όγκος από πλήθος εκδοτών και μελετητών.

Επιμέλεια: Σάκης Οταμπασίδης, Συλλέκτης, Φωτογράφος

 

Δ. «Η κάμερα διαβάζει». Ο σκηνοθέτης παίρνει την κάμερα και βιντεοσκοπεί. Μαζεύει στοιχεία για να τα συνθέσει σε κάτι που θα είναι μία ταινία. Στο μοντάζ παράχθηκε το δικό του κείμενο.

Στην ταινία περιλαμβάνονται και σκηνές από τα δρώμενα της ομάδας του project «Φωνές από το Υπόγειο» που με σκηνοθέτιδα την Ιωάννα Ευθυμιάδου και την συμμετοχή των: Αθανάσιος Αθάνατος, Ιωάννα Ευθυμιάδου, Βασίλης Καλλίας, Γιώργος Καμπούρης, Βασίλης Καρκατσέλης, Νίκη Καρκατσέλη, Κατερίνα Μπάτζιου, Σάκης Οταμπασίδης, Ιωάννης Πομάκης, Θανάσης Ράπτης, Σοφία Σπυρίδου, Στουγιαννίδου Ευτέρπη και Άννα Χρυσίδη, πραγματοποίησε δημόσιες αναγνώσεις από το έργο του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκούλης, Σκηνοθέτης-Παραστασιολόγος

 

Info

Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, 7.00μμ

Εγκαινιάζει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Μαρία Καραγιάννη

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca

Βασιλίσσης Όλγας 182 & Θεμιστοκλή Σοφούλη

 

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Σάββατο: 10.00πμ – 6.00μμ,

Κυριακή: 11.00 – 4.00μμ,

Δευτέρα: κλειστά

Διάρκεια της Έκθεσης: από Τετάρτη 9 μέχρι Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

 

Μία Παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης https://www.fkth.gr

 

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τον Ντοστογιέφσκι
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) αποφάσισε (το 2020) να συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι (1821-2021) με προκηρύξεις που θα κάλυπταν όλο το εύρος των πολύτεχνων ενδιαφερόντων των μελών του. Γι’ αυτόν τον σκοπό, συστήθηκε επιτροπή από τους: Σάκη Οταμπασίδη, Βασίλη Καρκατσέλη και Κατερίνα Μπάτζιου, που κατά περιόδους και για τις ανάγκες διάφορων δράσεων και αναγκών διανθίστηκε και από άλλους συμμετέχοντες. Η επιτροπή αυτή ανέλαβε το πολύμορφο και πολύτροπο project σχετικά με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.

Προκήρυξε προς φωτογράφους έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Η Φωτογραφία διαβάζει Ντοστογιέφσκι» και προέτρεψε τους αποδέκτες στο «Διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι και δημιουργούμε τα δικά μας σημερινά έργα». Προκήρυξε προς δημιουργούς (Έλληνες, Βαλκάνιους και Ρώσους) τη δημιουργία καλλιτεχνικών βιβλίων (artist’s Book) και αφού για κάθε ξεχωριστή δράση ορίστηκε «υπεύθυνος των επί μέρους project», ξεκινήσαμε.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας λόγω της πανδημίας (παγκόσμιο φαινόμενο κι αυτό) πραγματοποιήσαμε ποικίλες δράσεις που διαδραματίστηκαν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, συχνά με τη συμμετοχή και του κοινού.

Ανάμεσά τους, κατά τη διάρκεια του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια, κάναμε τρεις δημόσιες αναγνώσεις αποσπασμάτων του έργου του συγγραφέα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στις οποίες το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κοινού ήταν εντυπωσιακή.

Εκδώσαμε κατάλογο με τη συλλογή των Artist΄s books την οποία προς το παρόν παρουσιάσαμε στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών μας «Το Λιβάδι του Εφήμερου V» και κατόπιν στην “18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης”.

Βιντεοσκοπήσαμε τις δράσεις μας με σκοπό να αποτελέσουν μέρος ταινίας σχετικής με τη διοργάνωση.

Με αυτόν τον κατάλογο που συνοδεύει τη συνολική Έκθεση των έργων και υλικών στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca) ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση του project μας.

Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, με αυτή την πολύτεχνη παραγωγή, θα παρουσιάσουμε το φωτογραφικό υλικό της δράσης μας «Η Φωτογραφία διαβάζει Ντοστογιέφσκι», θα εκθέσουμε τα Artist΄s Books καθώς και σημαντικό μέρος ιδιωτικής συλλογής, (συλλεκτικών και σύγχρονων) εκδόσεων που αναφέρονται στον Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι και το έργο του.

Ταυτόχρονα και κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό, σαν ντοκουμεντάρισμα αυτής της προσπάθειας.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί δράση με θεατρικό δρώμενο ενώ σε όλη τη διάρκεια της έχει προβλεφθεί πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Η επιτροπή

Δείτε επίσης

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τον γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ