Το Φεστιβάλ Του Σαν Σεμπαστιάν Τιμά Τον Κώστα Γαβρά Για Το Σύνολο Της Καριέρας Του

Μετά το Φεστιβάλ της Βενετίας που πρόκειται να δώσει την μεγαλύτερη τιμητική του διάκριση στον Κώστα Γαβρά, το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019, και το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν θα απονείμει τιμητικό βραβείο στον Έλληνα σκηνοθέτη.

Το ισπανικό φεστιβάλ χαρακτηρίζει τον 85χρονο Κώστα Γαβρά ως “έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και της κοινωνικής καταγγελίας των τελευταίων 50 χρόνων”.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, θα βραβευθεί για το σύνολο της καριέρας του με το τιμητικό βραβείο Donostia, στα πλαίσια της ισπανικής κινηματογραφικής διοργάνωσης.

“Ένα σημαντικό μέρος των σχεδόν 20 ταινιών του, χρησίμευσε για να τεθεί ο δάκτυλος εις τον τύπον των ήλων, όπως οι δικτατορίες, οι πολιτικοί διωγμοί, ο ρατσισμός και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους”, γράφουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ σε ανακοίνωση.

Βραβευμένος με το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και καλύτερου μοντάζ για το “Ζ” το 1969, με τον Χρυσό Φοίνικα το 1982 για τον “Αγνοούμενο” (“Missing”) – που πήρε επίσης το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου – ο διακεκριμένος σκηνοθέτης θα λάβει στις 21 Σεπτεμβρίου το τιμητικό βραβείο.

Στο ίδιο φεστιβάλ θα βραβευτεί επίσης για το σύνολο της καριέρας της και η Ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ.

Το φεστιβάλ θα προβάλει σε αβάν-πρεμιέρ τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά “Adults in the Room” (“Ενήλικοι στο Δωμάτιο”), διασκευή του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη, που αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση και την αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015.

Η ταινία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο πρόγραμμα του 76ου Φεστιβάλ της Βενετίας που ανοίγει αυλαία στις 28 Αυγούστου.

Κείμενο: Δήμητρα Τούνα (Lavart)

Πηγές Φωτογραφιών: 123

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

INSTAGRAM

YelloWizard.gr